Hoe richt je een kleine woonkamer in?

Een kleine woonkamer inrichten kan een uitdaging zijn. Je wilt er immers genoeg meubels in kwijt, maar hij mag niet te vol ogen. Sommige mensen redden zich hier prima mee, maar het inrichten van een kleine woonkamer zorgt ook regelmatig voor problemen. Kom je er niet uit? Lees dan vooral verder, want in deze tekst helpen wij je om een kleine woonkamer in te richten.

Koop grote meubelstukken

Als je van nul af aan begint met het inrichten van een kleine woonkamer, ga je als eerst op zoek naar meubels. Aangezien het om een kleine ruimte gaat, neig je misschien ook naar kleine meubels. Een logische gedachtegang, maar je kunt een kleine woonkamer juist beter inrichten met grote meubelstukken. Koop bijvoorbeeld een grote, nieuwe hoekbank of eettafel en beperk het aantal kleine meubels. Een kleine woonkamer oogt namelijk al snel rommelig met veel kleine meubels.

Vermijd hoekige meubels

Hoekige meubels laten een kleine ruimte vaak nog kleiner lijken. Daarom kun je dit soort meubels beter links laten liggen bij het inrichten van een kleine woonkamer. Kies liever voor organische meubels. Deze meubels zorgen niet alleen voor een speels effect, maar ze nemen bovendien minder ruimte in dan hoekige meubels.

Gebruik niet te veel accessoires

Omdat accessoires een ruimte gezellig maken, wil je er ongetwijfeld ook wat kopen voor in je woonkamer. Begrijpelijk, maar waak ervoor dat je hier niet in doorslaat. Een kleine woonkamer met veel accessoires oogt namelijk al snel rommelig. Uiteraard is het leuk om een paar leuke dingetjes neer te zetten, maar houd je een beetje in.

Kies voor lichte kleuren

Bij het inrichten van een kleine woonkamer moet je ook nadenken over het kleurgebruik. Heb je in een meubelwinkel een zwarte bank gezien? Dan is het niet verstandig om deze te kopen, hoe mooi je hem misschien ook vindt. Donkere kleuren laten een kleine woonkamer namelijk nog kleiner lijken. Kies daarom liever voor lichte meubels. Beperk je overigens niet alleen tot de meubels, maar houd ook rekening met de kleur op de vloer en de muren. Een lichte kleur heeft ook hier de voorkeur.

Zorg voor voldoende licht

Naast lichte kleuren is voldoende lichtinval ook belangrijk in een kleine woonkamer. Als de ruimte maar een paar (kleine) ramen heeft, komt er waarschijnlijk niet veel natuurlijk licht naar binnen. Een spiegel kan je helpen om de ruimte optisch lichter te laten lijken, want het licht wordt weerkaatst. Zorg daarnaast voor voldoende functionele en basisverlichting. Uiteraard mag sfeerverlichting ook niet ontbreken, want hiermee maak je een kleine woonkamer gezellig.

Benut de hoogte

In een kleine woonkamer kan het lastig zijn om opbergruimte te realiseren. Een grote en brede kast laat de ruimte immers al snel vol ogen. Daarom is zo’n kast ook niet geschikt voor een kleine woonkamer. Om toch opbergruimte te realiseren, benut je de hoogte van de ruimte. Kies voor een hoge, smalle kast in plaats van een lage brede. Er is zo genoeg ruimte op spullen op te bergen zonder dat de woonkamer vol oogt.

Gerelateerd