Welke verschillende type kerstbomen zijn er beschikbaar voor in de tuin?

Er zijn verschillende soorten kerstbomen die je in je tuin neer kan zetten in december. Maar welke boom is nou het mooist, grootst of meest bijzonder?

Fairybell kerstboom

Het is misschien niet de kerstboom waar je gelijk aan denkt, maar ze kunnen ontzettend mooi en vooral gezellig staan in je tuin. Een kerstboom volledig gemaakt van lichtjes. Ook wel de fairybell kerstboom genoemd. Deze is perfect voor als je geen grote boom in je tuin hebt staan, maar bijvoorbeeld wel een vlaggenmast. De fairybell 6 meter kerstboom hang je namelijk aan je vlaggenmast. Zo heb je met een mooie lichtjesslinger, toch een gezellig kerstgevoel in de tuin zonder een hele boom te hoeven planten.

Heb je geen vlaggenmast bij de voorgevel staan, dan kan je toch een fairybell kerstboom in je tuin neerzetten. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten lichtjesbomen. Vind je 6 meter net iets te hoog? Dan kan je al vanaf 1,85 meter een fairybell kopen met een draagbare paal erbij. Die zet je makkelijk in de grond met een grondpin en je zal er de hele maand plezier van hebben.

Muurkerstboom

In dit straatje zijn er ook nog kerstbomen die wat minder ruimte innemen. Mocht je een wat kleinere voortuin hebben, kan je ook altijd nog kiezen voor een muurkerstboom. Deze kan je bijvoorbeeld zelf maken van hout, of in de vorm van een kerstboom ophangen met een lichtjessnoer. De mogelijkheden zijn eindeloos, zelfs als je met een kleine ruimte moet werken.

Compacte Koreaan

Als je toch liever voor een echt boom gaat, doe het dan gelijk goed. De Koreaanse zilverspar (Abies koreana is de officiële naam) heeft blauwgroene zachte naalden, die in sommige varianten aan de onderkant zilverwit gestreept zijn. Hij groeit ontzettend langzaam en hij groeit compact omhoog. Na tien jaar is deze Koreaanse nog maar 1,5 meter hoog. Dat gaat niet heel snel, maar het is wel een leuk project om in je tuin neer te zetten als je van plan bent om lang in hetzelfde huis te wonen. Of je kan natuurlijk gelijk een volgroeide boom aanschaffen en die in je tuin planten. Eens kijken hoe hoog hij is na nog eens tien jaar.

Nordmannspar

Wie kent hem niet? De echte Nordmann. Deze soort kerstboom is erg populair en staat elk jaar weer te pronken in vele huishoudens. Dat komt omdat zijn naalden een mooie donkergroene kleur hebben, niet erg prikken aan je vingers als je er ballen in wil hangen en de naalden vallen ook nog een niet snel uit. Dat is een mooie combinatie en om die redenen halen veel mensen elk jaar een Nordmann in huis. De Abies nordmanniana staat ook wel bekend als Kaukastische zilverspar. De boom werd naar Europa gebracht door de Finse bioloog Alexander von Nordmann. Nu weet je ook waar de naam vandaan komt. De boom komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Zwarte zee en kan tot 20 meter hoog worden. Die kan wel aardig versierd worden met kerst!

Fijnspar

Dan de meest aangeboden kerstboom in de maand december: de fijnspar. De Picea abies (officiële naam) heeft hele mooie donkergroene naalden, gladde bruine knoppen en lange cilindervormige kegels. Aan populariteit verliest hij net van de Nordmann, maar dit is wel de meest aangeboden boom tijdens de kerstdagen. Dat is ook wel logisch, want naast dat deze boom een heel mooi uiterlijk heeft, kan hij in het bos tot wel 50 meter hoog worden! Dat is een beste boom voor de deur. Daarom kan je in de tuin beter kiezen voor ‘Acrocona’ (onregelmatig groeiend), ‘Ohlendorffii’ (kegelvorming van 1,5 meter) of ‘Remontii’ (Kegelvormig van 2 meter). In 2019 was een kerstboom boven de twee meter gewilder dan ooit! Schroom dus niet om een klein boompje, er mag een flinke boom in huis gehaald worden.

Nobilis spar

Je herkent de Nobilis spar direct aan zijn rechtopstaande kegels en de blauwgroene naalden. De Abies procera heeft mooie grijsblauwe naalden en daarbij heeft deze boom ook nog prachtige rozerode bloemknoppen. De takken groeien over het algemeen tot aan de top redelijk dicht bij elkaar, waardoor de boom een mooi vol uiterlijk heeft.

Servische spar

De Servische spar dankt zijn naam aan de plaats waar hij is opgegroeid, namelijk Servië en Bosnië. Je kan hem herkennen aan de korte, brede naalden die eerst een lichtgroene kleur hebben, maar later langzaam verkleuren naar donkerblauwgroen. Deze boom heeft langwerpige, eivormige kegels en de gewone soort kan tot wel 30 meter hoog groeien. Voor in de tuin kan je het beste de ‘Nana’ aanschaffen. Deze soort is na tien jaar groeien 1,5 meter en groeit ook nog wel even door in jouw tuin. Deze kan je dus mooi jaar in, jaar uit gebruiken als extra versiering en gezelligheid in de tuin.

Blauwspar

Dan hebben we nog de blauwspar. Deze Picea pungens is opvallend door de blauwgroene naalden en de mooie vorm. Deze boom heeft een variant die de ‘Blue Diamond’ heet en deze is extra grijsblauw. Mocht je die kleur heel mooi vinden, kan je het best voor deze diamond gaan. De variant ‘Erich Frahm’ is iets meer blauwgroen, groeiend met een regelmatige vorm. De blauwspar groeit een beetje in een zuilvorm. Hij heeft ook wel de bijnaam the blues gekregen omdat hij een beetje treurig lijkt te groeien. Dat kan natuurlijk worden opgelost met sierlijke slingers, lichtjes en mooie kerstballen! Deze kerstboom is na tien jaar groeien ongeveer 2 tot 3 meter hoog.

Edelspar

Dan is nog een boom die er net wat anders uitziet dan de rest. De Edelspar heeft namelijk een mooie open vorm en een blauwgrijze kleur. Een best opvallend uiterlijk als je deze boom in je tuin hebt staan. Hij geeft wel een ontzettend mooie kerstsfeer af als je deze Abies procera versiert met een beetje sneeuwspray en mooie lichtjes. Hij zal de show stelen in je staat, Merry Christmas!

Gerelateerd