Net een baby? Zo maak je een leuke eerste kerst

Gefeliciteerd, jouw kleintje is geboren! Alleen hij is wel vlak voor de kerst geboren. Hoe vier je nou een beetje leuk kerst tussen de borstvoedingen door en met die slapeloze nachten? Hoe houd je het gezellig? En hoe is het voor jouw baby’tje nou het fijnst? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de eerste kerst van je baby tot een succes te maken. Het is namelijk als het je eerste baby is, ook je eerste kerst als gezin samen. Je wil natuurlijk graag dat het een waardevolle herinnering wordt. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit precies kunt aanpakken.

1. Maak op tijd een goed plan

Weet je nog niet hoe je kerst dit jaar wilt gaan vieren? Dan is het belangrijk om te overleggen met je parnter en te bedenken wat jou het handigst lijkt. Wordt het een brunch overdag, een borrel in de middag of toch gewoon een uitgebreid kerstdiner met zijn allen? Wil je het vieren met een grote groep mensen of alleen met je nieuwbakken gezinnetje? Wil je het bij jullie thuis, in een restaurant of bij de grootouders vieren? Het is vooral belangrijk om het slaapritme van je baby mee te nemen in de beslissing. Is je baby een makkelijke slaper en past hij zich goed aan, of heeft hij juist rust en regelmaat nodig? Het ene kindje kun je bij wijze van spreken van de ene naar de andere borrel sleuren, terwijl het andere kindje alleen thuis in zijn eigen bedje goed kan slapen. Ben je eruit? Bespreek je plannen dan op tijd met je familie en vrienden, zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn. Je wilt niet dat iedereen plotseling voor verrassingen komt te staan, omdat jij kerst op een manier wilt vieren die zij niet gewend zijn

2. Kerstkaarten versturen 

Dit is een bijzonder momentje nadat je een baby hebt gekregen: het versturen van de kerstkaarten. Je kunt namelijk voor het eerst ook de naam van je baby onder de kerstwens zetten. De komst van een baby is voor velen ook reden om een jolige kerstkaart met de baby op de voorkant te zetten, of een foto van jullie drietjes voor de kerstboom. De meeste mensen vinden zo’n kerstkaart super leuk om te krijgen. Maar als het niet je ding is, dan kun je het natuurlijk ook gewoon laten. Je kunt er ook voor kiezen om de foto van je nieuwe kroost achterwege te laten bij vrienden die het niet zo kunnen waarderen. Als je je kerstkaart digitaal maakt en verstuurt, ben je flexibe

3. Kerstboom of niet?

Dit hoort natuurlijk ook altijd bij de kerst: een kerstboom optuigen en het hele huis versieren. Heb je eigenlijk wel plek voor een kerstboom nu je kindje er is? Misschien is de oude kerstboomplek wel ingenomen door de box? En vooral is het natuurlijk de vraag voor veel kersverse ouders of een kerstboom wel kan met een baby in huis. Is dat wel veilig? Je kunt er gewoon voor kiezen om dit jaar geen kerstboom te nemen. Je bespaart kosten en je baby kan zich later echt niet meer herinneren of er een kerstboom was of niet. Toch is het wel een vorm van tijdelijk vermaak voor je baby. Kleintjes zijn namelijk dol op alles wat glinstert. De kerstballen zullen dus lachjes aan je baby ontlokken. Wil je wel een kerstboom, maar een kerstboom alternatief vanwege het brandgevaar dat er eventueel toch is? Dan kun je misschien een leuk houten kerstboompje aanschaffen. Misschien vraag je je af: waar kan ik een houten kerstboom kopen? Nou, dat kan op heel veel plekken. Vaak is er ook veel variatie, van houten kerstbomen van steigerhout tot houten kerstbomen van sloophout. Een houten kerstboompje voor op de vensterbank is ook vaak te vinden. Geen kerstboom maar iets anders? Dan kun je een zeer veilige washi tape boom maken, of een schoolkrijtboom tekenen op een schoolbord.

4. Kerstmode voor je baby

Dit is echt een leuk onderdeel van kerst met je kleintje: het uitkiezen van een kerstoutfit voor je baby. Maak het zo gek als je zelf wilt. Je kunt gaan voor een deftig pakje met strik, een feestjurk met glitter maillot voor je kleine meid of een foute babykersttrui. Bij die laatste optie is het natuurlijk wel een vereiste dat je als ouders meedoet. Ook zijn er allerlei babykleertjes te koop met leuke spreuken erop, zoals ‘Baby’s first christmas’ en ‘Ho, ho, ho!’. Ben jij wat nuchterder? Dan kun je je ook bedenken dat zo’n kerstoutfit voor jouw baby geen noodzakelijkheid is. De kerstperiode is al druk genoeg toch? Misschien kun je het geld beter in de studie van je kroost stoppen. Babykleding gaat er gewoon snel doorheen, al is het maar omdat je kindje maar één keer hoeft te boeren of spugen en het is al gedaan. En kerstkleding kan je ook maar een keer per jaar aan.

5. Kerstdiner voor je baby

Ook goed om even over na te denken is hoe het kerstdiner voor jouw lieverd eruit gaat zien. Ga je voor hem iets speciaals op tafel zetten net als voor de rest van het gezin? Of krijgt hij nog gewoon borstvoeding? Dat telt natuurlijk ook gewoon als kerstdiner, want het gaat om de sfeer eromheen toch? Een flesje bij de kerstboom of met kerstmuziek op de achtergrond is toch super bijzonder. Misschien gewoon zijn lievelingsprakje klaarmaken. Dat is wel zo makkelijk.

Gerelateerd