Deze sporten kijken vrouwen het liefst

Vaak bestaat er een beeld van mannen die op zondagavond studio sport aan willen zetten, en vrouwen die er chagrijnig naast zitten omdat het ze niet interesseert. Kunnen we daar nú een einde aan maken? In de praktijk lijkt hier namelijk weinig van waar te zijn. Vrouwen vinden kijken naar sport net zo leuk als mannen, maar hebben misschien iets andere voorkeuren dan mannen zouden hebben. Benieuwd waarin mannen en vrouwen vooral van elkaar verschillen en naar welke sport(en) vrouwen dan het liefst kijken? Wij maken een overzicht.

 

Voetbal

Hoewel voetbal jarenlang werd neergezet als een mannensport, is de populariteit onder vrouwen sterk toegenomen, zeker sinds het succes van de oranje leeuwinnen op het afgelopen WK, waarbij ze bijna de finale wonnen. Sindsdien is onder vrouwen (maar ook onder mannen) de populariteit van het kijken naar voetbalwedstrijden toegenomen. Voetbal wordt dus veel gekeken door vrouwen, vooral het Nederlands elftal. Maar ook zijn sommige vrouwen fan van een lokale club, zoals veel Amsterdamse vrouwen bijvoorbeeld fan zijn van Ajax. 

 

Dansen

In deze lijst kijken we niet enkel naar sporten die veel op tv worden bekken, maar ook op andere vormen van media. Veel vrouwen kijken online veel naar andere dansende vrouwen, bijvoorbeeld in de grote dansstudio’s in LA. Deze accounts hebben soms miljoenen abonnees en ook de video’s worden miljoenen keren bekeken. En zoals Johan Cruiff ooit zo mooi zei: “elk nadeel heb z’n voordeel”, want veel grote choreografen uit LA besloten wegens corona (en de ontnomen mogelijkheid om nog les te kunnen geven) om hun lessen online uit te zenden.

 

Hockey

Hockey is in Nederland een heel populaire sport en veel vrouwen praktiseren het. Dat betekent ook dat veel vrouwen er graag naar kijken, ze weten immers toch hoe het spel werkt en welke regels er gelden. Ook doen zowel de Nederlandse hockeyvrouwen als de Nederlandse hockeymannen het erg goed, dus dat maakt het natuurlijk extra leuk om naar te kijken! Dan valt er tenminste zo nu en dan nog iets te vieren. Daarnaast worden hockeywedstrijden vaak besproken in Studio Sport, waardoor je direct op de hoogte gehouden wordt van de stand van zaken van veel verschillende soorten sporten. 

man riding on back of horse

 

Zwemmen

Ook blijkt dat vrouwen graag naar zwemsporten kijken. Het blijkt dat mannen hier dan juist weer minder graag naar kijken. Interessant, want zwemsporten worden niet alleen beoefend door vrouwen, maar ook door mannen. Wat maakt dan dat vrouwen er liever naar kijken dan mannen? Er is binnen onderzoek nog geen antwoord gevonden op die vraag. Hoewel vrouwen dus liever kijken naar zwemsporten, blijkt uit cijfers dat mannen wel vaak met hun vriendin meekijken. 

 

Paardensport

Ook schijnen vrouwen liever naar paardensporten te kijken naar mannen. Dat zou het fenomeen ‘paardenmeisje’ wel verklaren. Binnen de wereld van paardensport zijn er ok een stuk, meer vrouwelijke ruiters dan mannelijke ruiters, dus dat zou het één en ander kunnen verklaren. Voor veel mannen wordt sport pas echt leuk wanneer er ook daadwerkelijk een spel aan verbonden is, bijvoorbeeld door ook sportweddenschappen te sluiten.

Gerelateerd