Koosnaampjes: meest gekke koosnamen voor je man of vrouw en de psychologie erachter

Snoesje, tijger, liefje, poekie. Heb jij gekke koosnamen voor je man of vrouw bedacht door de loop der jaren? Het blijkt dat je niet de enige bent. Bijna 99% van de stellen hebben namelijk wel een koosnaampje voor de ander die ze regelmatig gebruiken. En wellicht hoor je ze niet altijd van andere stellen, want vaak worden de koosnaampjes niet in het openbaar gebruikt. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat je vrienden, familie en je ouders koosnaampjes voor elkaar hebben bedacht. In deze blog vertellen we jou de meest gekke koosnamen die we online konden vinden en vertellen we het verhaal erachter het gebruik van koosnaampjes.

Wat is een koosnaampje?

Een koosnaampje is een liefkozende benaming voor iemand anders. We hebben het in deze blog over een troetelnaam voor je partner. Maar je kunt natuurlijk voor iedereen een naam verzinnen. Denk aan je ouders, je vrienden of je kinderen. Een koosnaampje is eigenlijk altijd een soort onderonsje tussen twee partijen. Het staat vaak voor liefde, intimiteit en acceptatie. Dus een koosnaampje krijgen is iets heel moois!

Koosnaampjes geven: waarom doen we dat?

Maar waarom doen we het eigenlijk? Vaak zijn koosnamen afgeleid van uiterlijke kenmerken, denk aan kleintje. Ook zie je vaak dat juist de innerlijke positieve kenmerken worden aangeprezen, zoals liefje. Noemt een vrouw bijvoorbeeld haar man Beer, dan wil ze daarmee zeggen dat hij haar bescherming geeft. Hij is enerzijds krachtig en aan de andere kant aaibaar. Je kunt natuurlijk niet alle koosnamen zo terug beredeneren. Maar het draait wel om de positieve kant ervan. Zo noemt een vrouw een man geen Beertje omdat hij een dikke buik heeft en veel haar.

Een koosnaampje werkt ook twee kanten op. Zo noemt een vrouw haar man bijvoorbeeld een lekker ding, dan betekent dat niet alleen dat ze haar man aantrekkelijk vindt. Ze voelt zichzelf waarschijnlijk ook sensueel. En zo werkt een koosnaampje als een ode aan de ander, maar vertelt het ook wat over de eigen verlangens van een persoon.

Zelf koosnaampjes verzinnen

Wil je een uniek koosnaampje bedenken voor iemand van wie je houdt? Houd dan deze regels ingedachte:

 1. Belicht de mooie kanten van iemands persoonlijkheid. Zodat je zeker weet dat iemand zich gewaardeerd en geliefd voelt doordat je dit koosnaampje gebruikt.
 2. Gebruik eventueel een koosnaampje dat ook jouw verlangens of mooie kanten dient, zoals Sugar Lips.
 3. Luister naar iemand als hij of zij aangeeft het koosnaampje niet zo fijn te vinden. Of praat met elkaar over waar het koosnaampje vandaan komt.
 4. Houd je koosnaampje persoonsgebonden. Noem dus niet iedereen te pas en on te pas sweetie of honey. Dan sla je de plank mis met een koosnaampje omdat hij niet meer uniek is.

Wat als je een koosnaampje niet leuk vindt?

Het kan zijn dat je zelf niet zo warmloopt voor een koosnaampje als mokkeltje. Het is een belangrijk onderdeel dat jijzelf het koosnaampje ook positief in ontvangst neemt. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld niet zo groot bent en dat je daardoor het niet leuk vindt als iemand jou ukkie noemt. Of misschien ben je onzeker over je neus en noemt iemand je steeds neusje. Dan is het wel belangrijk dat je dit communiceert naar de ander. Als een koosnaampje je niet bevalt moet je enerzijds naar je eigen gevoel kijken. Raakt dit iets van mijn onzekerheid? Moet ik er iets van zeggen tegenover de ander? En weet de ander dat ik me hier niet goed bij voel? Wat voor jou tenslotte een probleem is, hoeft de ander natuurlijk niets van te weten. Het is dus goed dat je het uitspreekt. Doet degene het daarna expres? Dan kun je je afvragen of degene het écht bedoelt als koosnaampje.

Wederzijds respect is het belangrijkste

Een koosnaampje moet ten allen tijden intiem, persoonlijk en speciaal blijven voor je partner. En daarbij is wederzijds respect belangrijk. Roep dus nooit in een overvolle winkel of je Blink Bil nog wat geraspte kaas wil pakken. Ook namen als dikke, bolle, lekkerbekje, floddertje en trollie kunnen soms verkeerd uitpakken. Ze lijken tenslotte ook niet iemands persoonlijkheid te vleien. Het is daarin belangrijk dat je ook de juiste toon aanslaat met deze koosnaampjes. Dikkertje op een zachte manier uitspreken is namelijk meer liefkozend dan wanneer je het gekscherend zegt. Ook maakt het uit of iemand een gezond gewicht heeft of wellicht overgewicht heeft. Heeft iemand geen problemen met zijn gewicht dan kun je meer maken dan wanneer iemand zichzelf te dik vindt. Alles heeft te maken met empathie en het juist aanvoelen van je partner. Alleen dan kunnen koosnaampjes ook echt werken en je relatie positieve energie geven.

Hierbij een inspiratielijstje voor je partner

Heb je na het lezen van deze blog zin om een koosnaampje uit te zoeken voor jouw geliefde. Dit zijn de meest bizarre koosnaampjes die wij op het internet konden vinden. We durven niet te garanderen dat ze allemaal even goed werken bij jouw man of vrouw. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

 1. Kuttemefrutje
 2. Mokkeltje
 3. Ventje
 4. Skattie
 5. Het wijfje
 6. Ukkie
 7. Pukkeltje
 8. Poekie
 9. Blinky Bil
 10. Kersje
 11. Koekiemonstertje
 12. Broekie
 13. Poppekontje
 14. Honingdropje
 15. Sugar-puff-feary
 16. Baby
 17. Boo-boo
 18. Cowboy
 19. Honey love
 20. Zonnetje
Gerelateerd