Trampolines zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen

Een trampoline in de tuin is ideaal voor kinderen. Ze spelen lekker in de buitenlucht, kunnen er hun energie op kwijt en als ouder heb je er (bijna) geen omkijken naar. Overweeg je een te kopen, dan is het belangrijk eerst na te denken over een aantal punten, zoals de afmeting en het soort.

Waarom springen gezond is voor kinderen

Springen is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast versterkt het de spieren, is het goed voor de concentratie en het coördinatievermogen en helpt het stress te verminderen. Het is minder belastend voor de gewrichten dan bijvoorbeeld voetballen of hockeyen. Bovendien zijn kinderen lekker actief buiten bezig, wat goed is voor de algehele gezondheid en het humeur.

Welke soorten trampolines zijn er

Trampolines zijn verkrijgbaar in soorten en maten. Er is dus (bijna) altijd een die in jouw tuin past en die voldoet aan jouw wensen als ouder en die van je kind. We noemen de meest voorkomende.

Rond

Deze vorm zie je het meest. Door de ronde vorm spring je makkelijk terug naar het midden. Hij staat op stevige poten en is verplaatsbaar.

Vierkant

Door de vierkante vorm neemt hij minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een ronde vorm. Ook deze soort staat op stevige poten en is verplaatsbaar.

Ingraaf

Zoals de naam al zegt graaf je deze trampoline in. Het voordeel hiervan is dat er niets onder kan komen. Ook blijft de tuin er egaal uitzien omdat niets het zicht belemmert. Het nadeel is dat hij niet verplaatsbaar is zoals een soort op poten.

Mini

Dit is een trampoline die vooral gebruikt wordt om binnenshuis oefeningen te doen. Dit soort is minder geschikt voor kinderen, maar wordt meestal gebruikt bij bijvoorbeeld een fitness-workout.

Waar moet je op letten als je er een koopt

Wil je een trampoline kopen? Dan is er een aantal dingen waarop je moet letten.

  • De afmeting. Hij moet in de tuin passen, waarschijnlijk het liefst zonder dat hij de hele tuin in beslag neemt. Kijk dus eerst naar hoeveel oppervlakte je kwijt wilt zijn. Houd er ook rekening mee dat je in verband met de veiligheid tenminste een halve meter extra rekent, zodat je niet vlak langs de rand en/of het net loopt.
  • De vorm. Iedere vorm heeft zijn voordelen. Zo neemt een vierkante vorm minder ruimte in dan een ronde, maar spring je bij een ronde vorm makkelijker naar het midden.
  • De veren. De veren van een ronde vorm zijn overal even strak gespannen, zodat je steeds naar het midden gaat. Dit is veiliger voor jonge kinderen en kinderen die minder balans hebben. Een vierkante vorm heeft ongelijk gespannen veren, waardoor je hoger kunt springen en je makkelijker (bijvoorbeeld) salto's maakt.
  • De rand. In principe geldt: hoe dikker de vulling, des te beter. Een dikke, sterke rand beschermt een kind tegen vallen en voorkomt dat er een voet tussen de veren komt. Een PVC rand gaat over het algemeen langer mee dan een rand van PE.

Wil je een trampoline aanschaffen voor je kind? Dan is het belangrijk dat je een goede kiest. Berg trampolines staan bekend om hun duurzaamheid en goede kwaliteit. Bovendien heb je een ruime keuze in soorten en afmetingen, waardoor er altijd een trampoline bij zit die goed bij je kind en je tuin past.

Gerelateerd