Roaming: dit is het en zo beperk je de kosten

Het is natuurlijk heerlijk om op vakantie of zakenreis naar het buitenland te gaan. Helaas komt het vaak voor dat je een enorme telefoonrekening aantreft bij het thuiskomen, welke veroorzaakt is door roamingkosten. Roamingkosten zijn extra kosten die je betaalt voor het gebruiken van je telefoon in het buitenland. Doordat deze kosten flink kunnen oplopen, is het verstandig om ze zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel leggen we je uit waar roaming nu precies voor dient en hoe je de kosten zoveel mogelijk beperkt, ongeacht of je een prepaid simkaart of een abonnement hebt.

Wat zijn roamingkosten?

Roamingkosten ontstaan wanneer je je telefoon in het buitenland gebruikt. Normaal gesproken loopt het internet via je eigen provider, maar in het buitenland is dit niet altijd mogelijk. Wanneer dit niet kan, moet het lokale netwerk verbinding maken met het netwerk van jouw provider, waar je extra kosten voor moet betalen. De tarieven variëren vaak tussen de verschillende providers, maar ook tussen de landen. In de EU zul je over het algemeen geen last hebben van roamingkosten en betaal je dus hetzelfde als wat je thuis betaalt. Buiten de EU, zoals in de VS, kunnen de kosten wel hoog oplopen. Door de hogere tarieven in het buitenland, zal de data op je prepaid simkaart ook sneller opraken. Let hier dus goed op wanneer je op vakantie bent.

Prepaid internet gebruiken

Een goede manier om minder roamingkosten te hebben, is door gebruik te maken van prepaid internet. Hiermee koop je een vaste hoeveelheid data, die je in het buitenland kunt gebruiken. Zo weet je precies wat je uitgeeft en kom je dus niet voor torenhoge kosten te staan. Daarbij kun je ook kiezen voor internetpakketten speciaal voor het buitenland, die goedkoper zijn dan de standaard tarieven voor roaming.

Beperk je verbruik

Een andere makkelijke manier om te besparen op roamingkosten, is door zo min mogelijk gebruik te maken van je bundel. Maak in plaats daarvan dan ook zoveel mogelijk gebruik van wifi. Vaak bieden hotels, cafés en restaurants gratis wifi aan, waardoor je dus kunt internetten zonder dat het je mobiele data of geld kost. Ook kun je veel apps offline gebruiken. Je kunt kaarten downloaden voor de navigatie en je kunt natuurlijk je favoriete films en series downloaden voor onderweg. Zo hoef je niet te streamen en gebruik je dus ook geen data. Zo kun je de roamingkosten op een slimme manier laag houden.

Gerelateerd