Slimme oplossingen voor extra ruimte in je huis

Je huis heeft waarschijnlijk veel meer opbergruimte dan je je realiseert. Er zijn heel veel slimme oplossingen om extra ruimte te creëren om je huis georganiseerd te kunnen houden. Een paar daarvan laten we hier de revue passeren.

Op zoek naar loze ruimtes

Soms vraag je je af waar je toch heen moet met alle spullen die je hebt. De zolder en de de schuur zijn al vol, maar op een of andere manier blijft je huis wat rommelig aandoen. Begin dan eens heel kritisch te kijken naar ruimtes die je niet echt benut. Waarschijnlijk zul je al snel kijken naar de ruimte onder de trap. Hier ligt een schat aan bergruimte klaar. Het maken van schuifkasten of lades onder de trap is nog niet zo eenvoudig, met alle schuintes en eventuele bochten. Ruimte onder open trap inrichten? Dan heb je vakmanschap nodig.

Ruimte onder een schuin dak

Het kan zijn dat je de zolder al in gebruik hebt als bergruimte, maar in veel huizen wordt ook de hoogste verdieping als slaapkamer gebruikt. Het is heel waarschijnlijk dat de ruimte onder het laagste deel niet of nauwelijks gebruikt wordt. Vaak is het prima mogelijk om onder de laagste balk schuifdeurtjes te maken, waarachter spullen uit het zicht kunnen worden opgeborgen.

Opbergruimte in meubels

Ook meubels kunnen veel ruimte bieden zonder dat je het echt in de gaten hebt. Een goed en bekend voorbeeld is een bed. Om de ruimte onder het bed schoon te kunnen houden wordt deze ruimte vaak vrij gelaten en dat is heel begrijpelijk. In een gesloten bed (vaak zonder poten) zit onder de lattenbodem en het matras een ruimte van 20 cm hoog. Als de lattenbodem en daarmee het matras opklapbaar zijn is die ruimte prima bereikbaar. Hierin kun je prima plattere spullen, kleding en dekens opbergen. Zorg er wel voor dat er frisse lucht in deze ruimte kan komen. Ook banken en poefjes kunnen extra opbergruimte bieden.

Inbouwkasten

Zorg ervoor dat kasten de ruimte optimaal gebruiken. Een losse kast neemt ongewild ruimte in die min of meer bruikbaar is. Boven een kledingkast van 1,80 m is zomaar nog een halve meter aan ruimte beschikbaar. Ruimte die vaak niet benut wordt, omdat het opstapelen van losse spullen op zo’n kast een rommelige indruk geeft. Met een wandhoge/brede inbouwkast/schuifkast wordt echt alle mogelijke ruimte benut. Bovendien zijn dit soort kasten vaak op maat leverbaar. Zelf maken kan ook, bekende bouwmarkten leveren complete sets die perfect op maat zijn te maken.

Extra ruimte in de schuur of garage

Bedenk je dat er heel veel zaken zijn die je handiger kunt opbergen dan je nu doet. Fietsen nemen heel veel horizontale ruimte in. Met haken aan de muur of plafond kunnen de fietsen rechtopstaand worden gestald. Ook kunnen zaken aan het plafond worden gehangen; denk aan ski’s en de box daarvoor. Met haken aan de wanden waaraan je zaken ophangt zoals de wandelwagen en een fietsdrager win je ruimte. Wat zeker ook helpt is een jaarlijkse opruiming. Breng overbodige items naar de kringloop of gooi ze, als ze onbruikbaar zijn, weg. Een voorjaarsschoonmaak is een goed idee!

 

Ook interessant:

Gerelateerd