Zomer voorbij? Zo ga je ook in het najaar lekker vaak naar buiten toe

Het is voor velen van ons een herkenbaar probleem: in de zomer stap je zo de deur uit voor een wandeling of fietstocht, maar zodra de herfst in aantocht is, wordt dit een stuk lastiger. Het is frisser buiten, de natuur is uitgebloeid… maar toch is het lekker én belangrijk om nog gewoon naar buiten te gaan! Met deze tips helpen we je op weg.

Dagelijks doel en activiteiten tracken

Grote kans dat je sneller de deur uitgaat als je een dagelijks doel stelt voor jezelf. Denk aan een aantal stappen dat je wilt halen. Of dit er nu twee-, vijf-, acht- of tienduizend zijn, dat is uiteindelijk aan jou om te bepalen. Het is ook maar net wat er in je agenda past. En ook een kleine wandeling is al hartstikke goed! Of denk juist aan een korte fietstocht, mocht je dat leuker vinden. Met een gezondheid app maak je bewegen leuker door route en afstand bij te houden. Ook kun je een persoonlijk weekdoel hanteren, bijvoorbeeld met een bepaald aantal minuten dat je per week beweegt. Houd dit allemaal netjes bij – om op de langere termijn verbeteringen te zien. Dat werkt lekker motiverend!

Positieve effecten van bewegen

Bewegen is heel gezond! Houd dit in gedachten: meer bewegen heeft absoluut meerwaarde, het hele jaar rond. Dan is het dus wel zaak om ook daadwerkelijk te gáán bewegen. Denk aan de positieve effecten van bewegen: je verhoogt je weerstand en ervaart minder stress. Je verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, evenals diabetes. Je conditie verbetert en je houdt je sportieve activiteiten steeds langer vol. Dit maakt ook je organen, zoals je longen, weer sterker. Het lukt ’s avonds beter om in slaap te komen als je lekker in beweging bent geweest. Ook heeft bewegen een positief effect op de activiteit van je brein. Je maakt gelukshormonen aan, die je vrolijker laten voelen. Denk aan endorfine, serotonine en dopamine. Dat klinkt toch allemaal heerlijk? Precies, ga lekker op pad. Je hoeft niet direct een intensieve workout te doen, mocht je dit niet trekken. Gewoon een rustige wandeling of fietstocht zorgt ook al voor positieve effecten.

Ieder seizoen heeft iets moois

Na de stralende zomer kan het najaar wat somber ogen, zeker als het weer meteen tegenvalt. Maar onthoud: ieder seizoen heeft iets moois. Geniet in het najaar van de mooie bladeren aan de bomen, die prachtig kleuren. Let op de kastanjes en eikels die uit de bomen vallen. Misschien kun je wel wat bladeren en kastanjes verzamelen, om er thuis een leuk herfststukje van te maken. Paddenstoelen poppen op, waar je naar kunt zoeken. Kortom: er is nog genoeg moois om van te genieten.

Juiste outfit aan

Zorg dat je de juiste outfit aan hebt tijdens je activiteiten in de buitenlucht. Je wilt het immers niet te koud, maar ook niet te warm hebben. Het is voor iedereen net weer even anders welke kleding hierbij past. De een houdt het nog lang vol in een korte broek, de ander switcht liever tijdig naar een lange broek en warm vest erbij. En zorg voor goede regenkleding, zoals een regenjas en -broek! Daarmee kun je ook prima naar buiten toe gaan als er een bui is voorspeld. We zijn immers niet van suiker gemaakt. Nog een goede paraplu erbij, en je hoeft je niet langer tegen te laten houden door het weer. Sterker nog: het is zo eigenlijk zelfs best leuk om gewoon naar buiten te gaan, zelfs een keer tijdens een plensbui.

Gerelateerd