Vloerkleed reinigen: Tips en huismiddeltjes die je kunt gebruiken

Een vloerkleed of tapijt ligt op de grond en trekt daarom veel vuil en stof aan. Het is duidelijk dat de juiste reiniging hier belangrijk is. We leggen uit hoe je je vloerkleed kunt reinigen, hoe je vlekken kunt verwijderen en welke huismiddeltjes het beste zijn om te gebruiken.

Hoe vaak moet je je vloerkleed stofzuigen?

Hoe vaak moet je je vloerkleed stofzuigen

Hoe vaak je je tapijt of vloerkleed precies moet stofzuigen, hangt af van veel verschillende factoren zoals het gebruik of de textuur. Je hebt misschien niet de tijd voor, maar het wordt aangeraden om in een gezinshuishouden, de woon- en eetkamer minstens één keer per dag te stofzuigen.

In een tweepersoonshuishouden is het voldoende om twee keer per week de stofzuiger te pakken. Voor tapijten in de slaapkamer ligt de situatie iets anders. Die kun je het beste één keer per week stofzuigen. Natuurlijk zijn dit slechts minimale aanbevelingen. Als je last hebt van acuut vuil, kun je je vloerkleden vaker stofzuigen. Neem in iedergeval het schoonmaken ervan mee in je voorjaarsschoonmaak en de herfstschoonmaak.

Hoe vaak moet je het vloerkleed reinigen?

Een basisreiniging van het tapijt is om de één tot drie jaar nodig. Als je het vloerkleed minstens één keer per week grondig stofzuigt en vlekken onmiddellijk verwijdert, dan houd je het vloerkleed langer in een goede conditie. Je kunt een basisreiniging  door een professional laten uitvoeren, want het is heel belangrijk dat schuim- en verzorgingsresten na het reinigen volledig van het tapijt worden verwijderd. Deze trekken namelijk erg veel vuil aan. Tussentijdse reiniging en vlekverwijdering zijn niet zo tijdrovend.

Hoe moet je je vloerkleed of tapijt reinigen?

Voor tussentijdse reiniging of het verwijderen van vlekken kun je producten uit de supermarkt of drogisterij gebruiken. Maar tal van huismiddeltjes, die je vaak toch al in huis hebt, helpen ook. We leggen je uit welke huismiddelen goed werken!

Water als wondermiddel

In de meeste gevallen hebben veel vlekken geen uitgebreide behandeling nodig. Voeg water toe aan op de getroffen plek en verwijder de vlek vervolgens door te deppen met een microvezeldoek of een zachte katoenen doek. Belangrijk: het materiaal moet getest worden op waterverdraagzaamheid.

Tapijten reinigen met zout

Zout is bijzonder nuttig bij het verwijderen van vlekken van rode wijn. Strooi hiervoor zout op de vieze vlek (moet nog vochtig zijn). Het zout zal de vloeistof absorberen. Daarna kan de vlek met wijn gemakkelijk worden weggezogen.

Tapijten reinigen met zuiveringszout en bakpoeder

Zuiveringszout en bakpoeder helpen op twee manieren. Door hun chemische samenstelling binden ze geurtjes zodat muffe vloerkleden weer fris ruiken. Het zijn ook universele vlekverwijderaars.

  • Los hiervoor een eetlepel zuiveringszout of bakpoeder op in een liter warm water,
  • giet het mengsel in een spuitfles en besproei de aangetaste plekken. Op deze manier zorg je voor een gelijkmatige toepassing.
  • Laat het mengsel nu enkele uren – of zelfs een nacht – intrekken.
  • Daarna kan het gewoon worden weggezogen.

Natron kan ook op het tapijt worden gestrooid als poeder voor tapijtreiniging. Nadat het met een zachte borstel in het tapijt is gewerkt, moet je het zuiveringszout ongeveer een dag laten inwerken. Daarna kan het gewoon worden gestofzuigd.

Kleuren opfrissen van je vloerkleed

Dit huismiddeltje is ook geschikt om kleuren op te frissen. Meng hiervoor een half pakje zuiveringszout met vijf liter water en verwerk het mengsel in het tapijt met een microvezeldoek. Nu moet het een paar uur intrekken voordat je het kunt wegzuigen. Belangrijk: het soda-watermengsel is een alkalische oplossing en mag alleen in contact komen met het tapijt. Anders kan de aangrenzende vloer mogelijk beschadigd raken. Draag daarom handschoenen om je handen te beschermen. Je zult zien dat je weer mooie kleuren krijgt in je vloerkleed en je hebt gelijk weer meer sfeer in huis.

We hopen dat je wat aan onze tips hebt gehad over hoe je een vloerkleed of tapijt kunt reinigen. Het advies is om één keer in de paar jaar een professional naar je vloerkleed te laten kijken. Heb je een goedkoop vloerkleed dan is dit misschien niet de moeite waard. Je kunt dus ook met meerdere huismiddeltjes aan de slag! Succes met poetsen.

Gerelateerd