Private lease of niet: de voor- en nadelen op een rijtje

De tijd dat we alleen nog maar een auto kunnen kopen, ligt inmiddels al behoorlijk ver achter ons. Je kunt tegenwoordig namelijk ook een auto leasen. Heb je nog niet eerder geleaset? Dan twijfel je misschien of dit iets voor jou is. Om jou te helpen een weloverwogen keuze te maken, zetten we in deze tekst de voor- en nadelen van private lease op een rijtje.

Voordeel: je hoeft geen grote investeringen te doen

Wie een auto koopt, moet een grote investering doen. Je moet het aankoopbedrag namelijk direct aftikken voordat je de auto mee mag nemen. Bij private lease is dit niet het geval, want je betaalt een vast bedrag per maand voor de auto. Hierdoor kun jij je (spaar)geld besteden aan andere zaken.

Voordeel: je rijdt in een gloednieuwe auto

Omdat nieuwe auto’s vaak nogal duur zijn, kiezen veel mensen ervoor om een tweedehands auto te kopen. Wil je graag in een gloednieuwe auto rijden? Dan is private lease echt iets voor jou. Nadat je het leasecontract getekend hebt, bestelt de leasemaatschappij de auto. Zodra deze geleverd is, kun je hem direct afhalen.

Voordeel: veel zaken zijn bij de prijs inbegrepen

Bij private lease betaal je niet alleen maar voor de auto zelf. Er zijn namelijk allerlei zaken bij de prijs inbegrepen. Zo regelt de leasemaatschappij een autoverzekering en dragen zij wegenbelasting af. Zelfs kosten voor onderhoud en reparatie zijn niet voor eigen rekening. Let op: wat er wel en niet bij de prijs is inbegrepen, kan per leasemaatschappij verschillen.

Nadeel: leasecontracten hebben vaak een lange looptijd

Wil je privé een auto leasen? Dan sluit je een contract af. Zo’n contract heeft vaak een looptijd van vijf of zes jaar, waardoor je er lange tijd aan vastzit. Het vroegtijdig opzeggen van het leasecontract heeft vaak heel wat voeten in de aarde en is soms zelfs helemaal niet mogelijk. Je kunt weliswaar voor een contract met een kortere looptijd kiezen, maar dan betaal je een hoger bedrag per maand.

Nadeel: de leasemaatschappij blijft eigenaar van het voertuig

Als je een auto koopt, ben je direct de eigenaar van het voertuig. Bij private lease zit de vork iets anders in de steel. Je rijdt weliswaar in de auto, maar je bent zelf nooit economisch eigenaar van het voertuig. De leasemaatschappij blijft namelijk eigenaar van de auto. Is het contract afgelopen? Dan moet je de auto weer inleveren.

Nadeel: er zijn bijkomende kosten

Ondanks dat er veel bij de prijs is inbegrepen, betaal je bepaalde kosten zelf. Neem bijvoorbeeld de brandstof, of de stroom als je voor een elektrische auto private leasen kiest. Word je geflitst als je te hard of door rood rijdt? Dan krijg je een boete. Verkeersboetes zijn ook voor eigen rekening als je een auto leaset.

Gerelateerd