Tips om je minder onzeker te voelen over een huidprobleem

Van eczeem tot een zeer droge huid: veel mensen hebben last van een huidprobleem. Dat is natuurlijk al vervelend genoeg. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van jeuk of een brandend gevoel. Daarbij komt ook nog eens dat het je behoorlijk onzeker kan maken. Hoe blijf je die onzekerheid zoveel mogelijk de baas? Dit zijn handige tips.

Passende skincare routine

Ga niet alleen op zoek naar een passende oplossing, maar ook naar de juiste skincare routine. Juist bij huidproblemen komt dit nauw. Je hebt namelijk een gevoelige huid, die snel heftig kan reageren. Bij een skincare routine gevoelige huid staat voorop dat je je huid voorzichtig verzorgt. Vermijd onder andere geurstoffen, kleurstoffen, lanoline en alcohol. Voorbeelden van goede stappen qua verzorging? Reinig je huid met micellair water, om contact met hard water te vermijden en make-up te verwijderen zonder te hoeven wrijven. Gebruik ook een kwalitatief hydraterend product, bedoeld voor de gevoelige huid. Bepaalde gebieden kunnen extra verzorging nodig hebben, zoals je lippen en de huid rondom je ogen.

Minder stress

Van welk huidprobleem je ook last hebt, stress kan dit vaak flink verergeren. Om je huid rustiger te krijgen wil je stress dus verminderen in je leven. In combinatie met de juiste verzorging is dit vaak de beste oplossing bij huidproblemen! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Je kunt er misschien aan denken om ontspanningsoefeningen te doen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Probeer je verder minder druk te maken, wat tijd nodig heeft. Maar dit kun je jezelf wel aanleren. Ook helpt het om de oorzaak van stress in jouw leven vast te stellen. Heb je bijvoorbeeld te veel hooi op je vork op je werk? Dan kun je mogelijk overleggen met je leidinggevende om een stapje terug te doen.

Juiste kleding

Draag de juiste kleding als je een huidprobleem hebt. Strakke, knellende kleding kan het namelijk verergeren. En dat wil je nu juist voorkomen natuurlijk! Draag liever kleding die wat losser zit. En kies voor ademende stoffen, zoals katoen, linnen en bamboe. Bamboe is hypoallergeen, wat ideaal is bij een gevoelige huid, huidproblemen of allergieën. Je kunt er ook voor kiezen om je huid wat meer te bedekken met bepaalde kleding, als dit helpt om je onzekerheid aan de kant te zetten. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Doe hierin vooral wat goed voelt voor jou.

Acceptatie

Tot slot is het belangrijk om te werken aan een stukje acceptatie. Het is natuurlijk dikke pech dat jij last hebt van huidproblemen. Maar hoe beter je het accepteert, hoe minder groot de rol is die het speelt in je leven. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan of hulp vragen van bijvoorbeeld een psycholoog. Het heeft doorgaans vooral tijd nodig. Weet ook dat je huidprobleem door de tijd heen kan veranderen. Het ene moment heb je er minder last van dan het andere moment. En verder helpt het om de feiten te kennen.

Geef onzekerheid zo min mogelijk de kans om je leven te beheersen. Hopelijk helpen deze tips je daarbij, al is het maar een beetje. En probeer verder natuurlijk om huidproblemen te verminderen, met gerichte verzorging.

Gerelateerd