3 duurzame weetjes over cartridges die jij nog niet weet

Wie regelmatig print staat ook regelmatig met de cartridges in zijn of haar handen. Een klein onderdeel van de printer waardoor de inkt op het papier wordt gedrukt. Precies in de kleuren die jij graag wilt hebben. Een klusje die niet altijd even duurzaam is. We hebben 3 weetjes voor je verzameld over de cartridge waardoor je het duurzamer kunt aanpakken. Lees je mee?

Je kan natuurlijk allereerst letten op je printgebruik, dat is het meest duurzame. Maar er komen natuurlijk altijd momenten dat je wel iets moet printen. Er zijn heel veel verschillende soorten cartridges te koop, zoals bijvoorbeeld epson cartridges met veel inkt waardoor je langer met één cartridge kan doen.

1.    Cartridges inleveren is goed voor het milieu

Een cartridge zelf is niet zo heel goed voor het milieu. Bijvoorbeeld omdat er inkt in zit en dat wil je niet in de natuur hebben. Maar dan niet alleen er zit ook plastic in. Daarom is het goed om te weten dat je cartridges kunt inleveren in een speciale bak als je ‘m niet meer nodig hebt. Hoogstwaarschijnlijk omdat de cartridge leeg is en bijvullen geen oplossing is. Wil je weten waar je jouw lege cartridges kunt inleveren? Kijk dan even op deze website. Vaak staan deze bakken bij supermarkten, bouwmarkten en tuincentra.

2.    Zelf cartridges navullen

Wil je besparen op de cartridges dan kan je er ook voor kiezen om ze zelf te vullen. Hierdoor bespaar je wel slechts een paar euro. Dus heel veel scheelt het niet met nieuwe of nagevulde cartridges. Afijn, er zijn ook mensen die het leuk vinden om met deze klusjes bezig te zijn natuurlijk. Je kan de inkt bestellen welke je nodig hebt. Ook zit er vaak bij zo’n set een handleiding, de inktflesjes die je hebt besteld en naalden om de inkt in de cartridges te spuiten.

Ook goed om erbij te vertellen is dat je het navullen van cartridges ook professioneel kan laten doen. Dit kan je zo’n vijf tot tien keer doen. Daarna gaat de kwaliteit van de cartridge achteruit en daarmee ook het printen.

3.    Zet je printinstellingen standaard op zwart

Hoewel inkt inkt blijft, is zwarte inkt goedkoper en minder schadelijk dan gekleurde inkt. Het kan daarom lonen om de instellingen van je printer standaard op zwart te zetten. Zo voorkom je onnodige printjes met gekleurde inkt. Ook kan je kiezen om in de instellingen van je printer te zetten dat het een concept print is. Dan wordt er minder inkt gebruikt dan wanneer het om een ‘goede’ print gaat. Veel printjes belanden vaak in de papierpak. Wat sowieso een duurzame stap is wanneer je een printer in huis hebt.

Duurzaam printen

We zeiden het net al eventjes, maar je ontkomt er niet aan dat je regelmatig wat moet printen. De kinderen een verslag en jij het label van een pakje dat opgestuurd moet worden. Maar we kunnen er wel samen opletten om het printer en de inkt die we daarvoor gebruiken duurzaam in te zetten.

Gerelateerd