Ambulant: betekenis en wat is het?

Misschien heb je het weleens gehoord ergens in de wandelgangen: ambulant. Bijvoorbeeld omdat je iemand kent die ambulante zorg heeft of iemand die ergens anders naar een schoolinstelling gaat. Ambulant betekent eigenlijk niet plaatsgebonden zijn. Wat dat precies inhoudt en welke combinatie ambulant met de zorg en het onderwijs heeft, vertellen we jou in deze blog.

Als we de Van Dale openslaan en zoeken naar ambulant komen we het volgende tegen. Uitspraak: [amby’lant]. “Als iets of iemand geen vaste plaats heeft. Bijvoorbeeld: ambulante zorgverleners, ambulante thuiszorg, zorgverlening die op afgesproken tijden bij je thuiskomt.” Ambulant staat dus gelijk aan geen vaste standplaats hebben, heen en weer trekkend, mobiel, reizend en trekkend. Ambulant is misschien wel ongelooflijk van deze tijd. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Er zijn dus verschillende soorten uitleg te vinden van het woord ambulant. Het woord ambulant is dan ook een bijvoeglijke bepaling van het werkwoord. Het zegt iets over de manier van zorg of hoe iemand in het leven staan.

1. Ambulante zorg

Ambulante zorgt betekent dus dat er zorg wordt aangeboden maar zonder vaste plaatst. Deze plaats kan bijvoorbeeld bij jou thuis zijn of in het ziekenhuis of een zorginstelling. Ambulant kan ook zijn dat je zonder opname naar het ziekenhuis gaat, je gaat dus alleen poliklinisch en kan dezelfde dag weer naar huis. Je bent in staat om te lopen, als je ambulant bent. Als ambulante patiënt hoef je niet op bed te blijven liggen. Met andere woorden, je bent niet bedlegerig. Nee, je bent op de been als je ambulant bent. Het is de zorgverlener die zich verplaatst en niet de zorgvrager. Vaak gaat de zorgverlener van adres naar adres, wanneer mensen nog thuis wonen. Of van ziekenhuis naar zorginstelling en ga zo maar door.

 

Ambulante zorg komt in heel veel vormen voor. Het draait hier vaak om specialisme, denk aan autisme, thuiszorg, opvoedproblemen, jongerenwerk, verslavingen of met alledaagse dingen zoals boodschappen doen of de boekhouding bijhouden.

2. Ambulant onderwijs

Als je gespecialiseerd bent in een bepaald onderwerp kun je als gespecialiseerde ambulante begeleider op een school terecht komen. Je komt dan niet voor de hele school, maar bijvoorbeeld voor maar één of twee leerlingen. Dit zijn de leerlingen die gebaad zijn met jouw specialisme, bijvoorbeeld op het gebied van faalangst, autisme, ADD of ADHD. Je komt op een afgesproken tijd op een afgesproken plaata. Je kan de leerling op deze manier gericht helpen en de school hoeft niet meer mensen aan te nemen. Vaak wordt deze vorm van hulp aangeboden op speciaal onderwijs, maar ook het reguliere onderwijs weet deze manier van ondersteunen steeds vaker te vinden. En dan niet alleen op de basisschool maar ook op het voortgezet onderwijs. Het is een mooie manier om een soort specialisme gericht op de leerlingen in huis te halen die het ook direct nodig hebben. En niet een leraar of een lerares met een extra taak opzadelen. Ambulante hulpverlening is vaak efficiënter en doelgerichter.

3. Ambulant leven

Ambulant staat dus ook voor reizen en leven zonder vaste plaats. Het kan ook staan voor ambulante handel. Bijvoorbeeld markt- en straathandel waarbij je steeds je koopwaar inpakt om naar een andere plek te trekken. Reizend, reizend en trekkend, rondreizend of rondtrekkend. Allemaal woorden die we in de encyclopedie vinden als we zoeken naar het woord ambulant. Steeds vaker zien we mensen ambulant leven. Bijvoorbeeld doordat ze met hun verkoopwaar van markt naar markt struinen. Het hebben van geen winkelpand kan voor veel ondernemers een voordeel zijn, want daar zitten tenslotte meer kosten aan verbonden. Hetzelfde geldt voor freelancers, die vaak in cafés werken of op flexplekken. Het enige wat ze dan nodig hebben is een laptop met internet. Ambulant leven betekend tus dat je zonder vaste plaats je dingen doet. Dit kan nog veel verder doorgetrokken worden, bijvoorbeeld doordat je ziet dat steeds meer mensen in een tiny house gaan wonen of in een camper. De krappe woningmarkt van vandaag de dag draagt hier natuurlijk zeker ook aan bij. Wie werkt of woont en daarbij vaak reist, rondtrekt en geen vaste plaats heeft leidt een ambulant leven.

Meerdere betekenissen voor het woord ambulant

Zoals je kunt zien heeft het woord ambulant meerdere betekenissen. En dat niet alleen, het is vooral het woord dat áchter het woord ambulant komt dat meer betekenis geeft het aan het woord. Zoals ambulante zorg of onderwijs. Alles wat gebeurt zonder vaste plaats, waarbij mensen rondtrekken of een afspraak maken op een andere locatie is dus ambulant. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook zeggen dat je ambulant sport als je je laat leiden door de omgeving. Of dat je ambulant aan het eten bent als je over straat wandelt met een broodje. Ambulant wordt misschien wel steeds belangrijker in een wereld waar mensen steeds vaker kiezen voor een vrijer leven. Als ambulante zorgmedewerker kun je bijvoorbeeld makkelijk als ZZP’er aan de start gaan. En hetzelfde geldt ook voor als je gespecialiseerd bent in een bepaald thema, zoals autisme. Dan kun je in zorginstellingen, bassischolen en middelbare scholen aan de slag. Door afspraken te maken bij hun op locatie heb jij geen vaste plaats meer nodig. En kun je meerdere facetten van je werk aan elkaar vinden. Niet meer één autisme specialist op school, maar gerichte aandacht en zorg voor de leerlingen die dat nodig hebben. Dat lijkt de toekomst.

Gerelateerd