Shawn harris vermogen: hoe rijk is de avocado koningin?

Shawn Harris, een naam die je misschien nu niet zo snel heel veel zegt. Toch heeft deze vrouw veel invloed op wat jij eet en betekent deze vrouw veel voor ondernemend Nederland. Ze heeft dan ook een flink vermogen opgebouwd. Wat dat is en hoe haar carrière eruit ziet, lees je hier.

Vermogen

Het vermogen van Shawn Harris wordt tussen de 58 en 63 miljoen euro geschat. Hiermee staat ze niet in de Quote 500, maar dat kan ook niet omdat ze een Amerikaanse vrouw in Nederland is. Alleen nederlanders staan in de Quote.

Avocado koningin

De bijnaam van Harris is ‘de avocado koningin’. Wanneer je in de supermarkt groente of fruit koopt, is de kans groot dat je een label ‘nature’s pride’ op het product ziet staan. Met name de eetrijpe avocado’s en mango’s. Let er maar eens op!

Nature’s Pride is het bedrijf dat Harris in 2001 zelf heeft opgericht. Dit bedrijf is een grote importeur van groente en fruit in Europa. Ze staan erom bekend dat ze de avocado groot hebben gemaakt in Europa en andere exotische fruiten groenten naar Nederland hebben gehaald. Dit deden ze met bepaalde technieken zodat exotische vruchten hier in Nederland alsnog kunnen rijpen. Rond de vijfhonderd unieke exotische groente en fruit halen ze uit meer dan zeventig landen. Vervolgens leveren ze dit aan meer dan driehonderd klanten in 32 landen. Het is dan ook meer dan logisch dat Shawn Harris haar naam als avocado koningin hieraan te danken heeft. De CEO heeft de eetrijpe avocado groot gemaakt!

Amerikaanse met ondernemende brains

De Amerikaanse onderneemster kwam voor de liefde naar Nederland. Toen ze naar het kleine kikkerlandje kwam, had ze weinig geld. Ze komt niet uit een ondernemersgezin, maar was wel de enige die een universiteit heeft gedaan. Aan University of Wisconsin-La Crosse heeft ze haar bachelor in business administration behaald. Ze moest werk vinden en rolde via via in de fruit en groente import. Haar slimme denkwijze en doorzettingsvermogen heeft tot succes geleid.

In 2001 groeide de vraag naar gezond en ook exotisch eten. Hier kon Nature’s Pride makkelijk op in spelen. Door het aanbod van meer dan 500 exotische groenten en fruit die ook nog eens eetrijp waren kon ze zich onderscheiden van avocado verkopers die alleen avocado’s verkopen. Dit vertelt Harris in een interview bij deondernemer.nl: ‘’Eén van onze concurrenten die ik sprak, was op dat moment de grootste leverancier van avocado’s, hij verscheepte 50 containers per week maar hij verkocht alléén harde avocado’s die nog niet eetrijp waren. Ik gaf hem de keuze: laat je avocado’s eerst rijpen of wij nemen je markt over. Ik was niet bang voor hem als concurrent.’’

Voor afnemers (supermarkten, restaurants en meer) was Nature’s Pride dan ook een goede keuze omdat het bedrijf een groot aanbod heeft met eetrijpe producten. Dus deze kunnen direct gebruikt worden. Met deze marktpositie nam Nature’s Pride al snel de markt over. 

Onderscheidingen

In 2017 nam Harris als directrice afscheid van Nature’s Pride. Voor haar werk en belangrijke oprichting ontving de avocado koningin een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Want met haar fruit imperium heeft ze Europa op een exotische manier heel wat gezonder gemaakt. Nu is ze lid van de raad van bestuur en zet ze zich drie dagen per maand in voor het bedrijf.

De onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau is niet de enige bevestiging dat ze een goede ondernemer is. Haar vermogen bevestigd dit natuurlijk ook. In 2015 en 2016 stond Nature’s Pride nog onder toeziend oog van Harris op nummer 2 in de Hillenraad top 100. Hierin staan de 100 meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse tuinbouwsector. In 2008 stond Harris in de finale van de EY Entrepreneur of the Year award. Dit is een belangrijke award voor ondernemers in Amerika.

Ze gaat door.

In 2016 heeft ze haar bedrijf ‘Orange Wings’ opgezet. Met dit bedrijf helpt ze ‘start ups’ en ‘scale ups’ om te groeien. Hier coacht, inspireert en helpt ze (jonge) ondernemers om hun ondernemingsdoelen te behalen. Harris geeft haar kennis en ervaringen dus graag door. Bij Orange Wings zijn ze naar eigen zeggen gespecialiseerd in kennis, coaching en financiële zaken. Dit lijken, volgens de website van Orange Wings, de drie pijlers waar het bedrijf zich op richt.

Dragon Harris

De ondernemende draak adviseert ondernemers niet alleen via haar bedrijf. Dit doet ze ook via het programma Dragons’ Den op NPO 1. Dit programma is internationaal succesvol en nu ook in Nederland te zien.

In het programma kunnen ondernemers hun idee, product of dienst pitchen en presenteren. De ondernemers moeten de vijf dragons overtuigen om een investering te doen in hun bedrijf zodat het kan groeien. Shawn Harris neemt een van de draken stoelen in. Naast haar zitten ondernemers Nikkie Plessen, Pieter Schoen, Won Yip en Michel Perridon.

Het is een interessant programma waarbij je veel kunt leren over ondernemen. De vijf dragons doen natuurlijk mee omdat ze er zelf ook geld aan kunnen verdienen en hun gezicht aan (ondernemend) Nederland kunnen laten zien. Dit is ook te zien aan de dragons. Ze dagen elkaar graag uit en overbieden elkaar zodat de ondernemers hen zal gaan kiezen om mee in zee te gaan.

Weer iets waar Shawn Harris veel geld mee kan verdienen. Bij een interview met de Quote schreef zei ze al: ‘Investeer geen ton als je weet dat er vijf nodig zijn.’ Ondernemend Nederland zal van Harris blijven horen.

Gerelateerd