Menstruatiepijn maar niet ongesteld: buikpijn, rugpijn maar niet ongesteld?

Je hebt een slecht humeur, je bent niet vooruit te branden en je hebt last van je buik en spieren. Hoewel deze klachten alsmaar lijken toe te nemen, ben je niet ongesteld. Hoe kan dit? En waar komt deze pijn vandaan?

Niet ongesteld

Het is niet gek dat er meteen alarmbellen beginnen te rinkelen, maar geen paniek. Buiken, rugpijn en futloosheid hoeven niet per se te betekenen dat je zwanger bent of ernstig ziek. Hormonale veranderingen die invloed hebben op je lichaam kunnen ook andere oorzaken hebben. Luister goed naar je eigen lichaam. Dus voordat je in paniek de huisarts opbelt zetten wij hieronder een aantal oorzaken op een rij.

Je schildklier

Je schildklier is een erg belangrijk orgaan omdat het veel lichaamsfuncties reguleert, waaronder je metabolisme en menstruatiecyclus. Wanneer je schildklier niet optimaal werkt kan dit effect hebben op je cyclus. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van menstruatieklachten, zonder dat er bloedingen optreden. Ook stuurt je schildklier je hersenen aan. Hierdoor kun je last hebben van stemmingswisselingen op het moment dat je schildklier niet helemaal goed functioneert. Wanneer je last hebt van onverklaarbaar gewichtsverlies – of toename, trillingen, hartkloppingen en vermoeidheid is het verstandig om eventjes bij de huisarts langs te gaan.

Stress

Stress is eigenlijk nooit goed. Als je veel stress hebt, kan dit ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een menstruatie overslaat. Maar stress heeft daarnaast ook grote invloed op je cortisol niveau, wat vervolgens weer je hormoonhuishouding kan beïnvloeden. Jouw hormonen kunnen hierdoor op hol slaan en dit kan resulteren in buikpijn of andere menstruatieklachten.

Spiraaltje

Heb je een mirena spiraaltje laten plaatsen? Dan is de kans groot dat je niet meer ongesteld wordt. Ondanks dat dit anticonceptiemiddel er dus voor zorgt dat je geen bloed meer verliest, kunnen er nog wel menstruatieklachten optreden. De hormonen in het spiraaltje zorgen ervoor dat je baarmoederhalsslijm dunner wordt. Dit kan leiden tot buikkrampen die vaak optreden tijdens of na de seks. Als dit té heftig wordt, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.  Die kan je dan extra hormonen geven. Dit zorgt ervoor dat je baarmoederhalsslijm weer dikker wordt.

Te vaak sporten

Sporten is erg gezond voor zowel je lichaam als je geest. Maar wist je dat je ook té veel kunt sporten? Als je te vaak of te hard sport kan dit nadelige effecten hebben op je gezondheid. Het trainen kan je menstruatiecyclus helemaal in de war brengen. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat de bloedingen volledig wegblijven. De hormoonschommelingen die dit met zich meebrengt, kunnen ervoor zorgen dat je andere klachten ervaart. Zoals buikpijn, rugpijn, vette haar en huid en stemmingswisselingen.

SOA’s

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) kunnen gepaard gaan met menstruatieklachten. Bijvoorbeeld gonorroe en chlamydia. Als je deze geslachtsziektes niet op tijd herkent en behandelt kunnen deze infecties leiden tot bekkenontsteking. Trek aan de bel bij de huisarts als je last blijft houden van koorts, misselijkheid en buikkrampen die niet minder worden.

PCOS

PCOS is geen ziekte maar een syndroom. De naam is een afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Dit houdt in dat sprake is van meerdere symptomen die niet allemaal bij elke vrouw tot uiting hoeven te komen. Het beeld van PCOS kan dus bij elke vrouw anders zijn. Normaal gesproken komen na de menstruatie bij de vrouw in de eierstokken enkele eiblaasjes tot ontwikkeling. Meestal groeit slechts één van die blaasjes verder en ontstaat er een eisprong of ovulatie. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd. Door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans kunnen deze follikels maar moeilijk tot groei en ovulatie komen. Dit kan uiteindelijk bekkenpijn veroorzaken en dit lijkt erg op menstruatieklachten.

Poliepen en cysten

Ook wanneer je niet lijdt aan PCOS kan het zijn dat er een vochtblaasje op je eierstok blijft kleven. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. Maar het kan wel heel pijnlijk worden als de cysten beginnen te groeien en/of draaien. Ook poliepen kunnen in je baarmoeder groeien. Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van baarmoederslijmvlies. In veel gevallen is dit ook pijnloos, maar helaas kan het ook voorkomen dat het wel pijn doet. In principe is het een overgroei van de binnenkant van je baarmoeder. Poliepen kunnen menstruatie achtige ongemakken veroorzaken, zelfs als je niet aan het menstrueren bent. Omdat poliepen een negatief effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid en ze baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken is het verstandig om jezelf op tijd te laten checken bij de gynaecoloog.

Eierstokkanker

Eierstokkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker voor vrouwen. Bij eierstokkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij een van de eierstokken. In het begin van de ziekte zijn er geen of nauwelijks klachten. Dat komt doordat de eierstokken min of meer vrij in de buikholte liggen. Klachten zijn in het algemeen vrij vaag en kunnen zijn:

  • dikker worden van de buik, door vocht in de buikholte (ascites)
  • vermindering van eetlust
  • vaginaal bloedverlies (na de menopauze)
  • rectaal bloedverlies
  • aandrang tot plassen
  • vage buikpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • klachten van verstopping
  • vaker plassen dan normaal
  • overmatige vermoeidheid
  • gewichtsverlies

Deze klachten hoeven niet altijd te wijzen op eierstokkanker. Ze kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen. Blijven de klachten langer dan enkele weken aanhouden, raadpleeg dan altijd even de huisarts.

Gerelateerd