Bananen bewaren in Koelkast? Bewaartips voor bananen

Bananen zijn een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Ze staan in de fruit top-10 zelfs op nummer drie. Helaas kleurt deze lekkere zoete fruitsoort erg snel bruin. Dit komt doordat bananen erg beurs en kwetsbaar zijn. Daarom geven wij tips hoe je ze langer kunt bewaren. Het is natuurlijk zonde als je bananen weg moet gooien.

Bruine bananen

Bruine bananen zijn vaak nog prima te eten. Wist je dat deze zelfs gezonder zijn dan de hele rijpe varianten? Dit komt doordat er meer antioxidanten in zitten. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers. Wel verliezen rijpe bananen wat van hun voedingstoffen, maar dat kun je enigszins. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat een zachte bruine banaan er niet zo smakelijk uitziet.

Maar waarom worden bananen dan zo snel bruin?  Bananen kunnen bruin worden door druk van buitenaf. Als ze een uurtje in je tas zitten, transformeren ze van stevig geel naar donkerbruin met beurse plekken. Dit komt doordat het in je tas tegen andere spullen aanstoot. Maar ze worden ook bruin als je ze een tijdje laat liggen in de fruitschaal. Hoe kan dat? De banaan bevat het enzym polyfenoloxidase. De substraten (de stoffen die ervoor zorgen dat de polyfenoloxidase de bruine kleur kan aanmaken), zitten in andere delen. Wanneer een banaan beschadigd raakt (in je tas of door het fruit te snijden bijvoorbeeld) gaan de cellen kapot en komt de inhoud van de twee gedeeltes direct bij elkaar. Op deze manier ontstaat de bruine kleur. Dat is ook de reden dat een appel bruin wordt na het snijden.

Als je een banaan lang laat liggen gebeurt dit ook. Na een paar dagen beginnen de individuele cellen in de banaan af te sterven. Hierdoor raakt het vlies rondom de verschillende gedeeltes lek en zo kunnen de enzymen en substraten zich wederom met elkaar mengen. Dit proces duurt langer dan wanneer je banaan ergens tegenaan stoot, maar zorgt uiteindelijk ook voor een bruine banaan.

Bananen in de koelkast?

Zorgt het leggen van je bananen in de koelkast ervoor dat ze minder snel bruin worden? Is dit een feit of een fabel? Het is een fabel. Leg bananen nooit in de koelkast. Bananen zijn tropische vruchten die, net zoals elk ander tropisch fruit, niet houden van de kou. De beste manier om je bananen te bewaren is dan ook op kamertemperatuur, zeker als ze nog groen en onrijp zijn. Als je onrijpe bananen in de koelkast bewaart, kunnen ze niet meer verder rijpen, zelfs niet als je ze daarna opnieuw op kamertemperatuur bewaart. En een groen, zetmeelachtig stuk fruit is niet echt lekker, toch? Als een banaan rijpt is hij zoeter, zachter en aromatischer. Dit gaat vaak samen met het bruin worden van een banaan. Maar die verkleuring betekent niet per se dat je fruit slecht is, het is alleen rijper en zoeter van smaak geworden. Bovendien zijn die zwarte bananen perfect als je een bananen cake of taart wilt bakken.

 7 tips om je bananen langer te bewaren!

Tip 1: bewaar je bananen apart
Bewaar je bananen altijd apart van ander fruit. Ethyleen is een gas dat door alle fruitsoorten wordt geproduceerd. Door ethyleen krijgt het fruit een soort signaal om te gaan rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit. Hoe meer fruit je dus bij elkaar legt, des te sneller het rijpt. Dit kan natuurlijk wel handig zijn wanneer je rijpe bananen nodig hebt voor het bakken. Wil je bananen dus langer goed houden? Leg ze apart van de rest.

Tip 2: Bananen in de koelkast
Wil je toch bananen in de koelkast bewaren? Dan moet je er wel op letten dat je alleen hele rijpe bananen in de koelkast legt. Je zult zien dat de schil dan zwart wordt, maar de banaan van binnen zal zijn structuur behouden. Zijn de bananen nog niet rijp? Leg ze eerst op de fruitschaal tot ze rijp zijn. Onrijpe bananen rijpen in de koelkast niet verder.

Tip 3: doe voorzichtig
Door de bananen overal tegen aan te stoten start het rijpingsproces sneller. Wees voorzichtig met bananen vanaf het moment dat je ze in de winkel vastpakt. Koop alleen gave bananen en leg ze voorzichtig in je winkelmandje. Wil je ze meenemen naar je werk? Doe de bananen dan in een speciaal bananen bakje.

Tip 4: koop tip!
Koop in de winkel nooit bananen met bruine plekken. Deze bananen zijn namelijk vaak al overrijp. Overrijpe bananen zijn moeilijker te bewaren en worden sneller bruin.

Tip 5: invriezen
Bananen zijn erg geschikt om in te vriezen. Snij de banaan in plakjes en vries deze in. Leg de plakjes eerst op bakpapier in de vriezer. Doe de plakjes na een uur in de vriezer pas in een bakje of zakje. Nu plakken ze niet meer aan elkaar vast.

Tip 6: afplakken
Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen, kun je voorkomen dat de banaan te snel rijp wordt.  Knoop een stukje plastic of aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.

Tip 7: verschillende kleuren
Als je bananen koopt, kun je deze het beste kopen in verschillende kleuren. Koop niet alleen gele of groene banen, maar pak verschillende kleuren en trossen. Op die manier heb je iedere dag een rijpe banaan!

Gerelateerd