Een lekker glutenvrij brood of heerlijke glutenvrije cake bakken? Gebruik eens maismeel!

Heb je coeliakie en moet je daarom glutenvrij eten? Of heb je te horen gekregen dat jouw lichaam niet goed reageert op gluten en wil je daarom eens glutenvrij eten proberen? Hoewel er steeds meer glutenvrije producten in de supermarkten te vinden zijn, is en blijft de keuze toch vrij beperkt. Om nog maar niet te spreken over de prijs van dit soort speciale voeding. Wist je dat je met maismeel (in combinatie met boekweitmeel en rijstebloem) ook heel goed zelf glutenvrije producten kunt bakken? Denk bijvoorbeeld aan een lekker glutenvrij brood of een heerlijke glutenvrije cake. Je leest er meer over in deze blog.

Wat is maismeel?

Maismeel is, zoals je al wel uit de naam kunt opmaken, meel gemaakt van maiskorrels. Om maismeel te maken, worden hele maiskorrels vermalen. Maismeel is dan ook iets anders dan maizena. Maizena wordt namelijk alleen gemaakt van het zetmeel uit de maiskorrel en wordt daarom ook wel maiszetmeel genoemd. Voor het maken van maismeel wordt de gehele korrel gebruikt. Deze korrels worden fijngemalen, net zolang tot er meel ontstaat.

Is maismeel geschikt voor een glutenvrij dieet?

Ja, maismeel kan prima geconsumeerd worden binnen een glutenvrij dieet. Maismeel is namelijk van nature glutenvrij. Maiskorrels bevatten geen gluten. Op het moment dat er minder dan 20 milligram gluten in een kilo meel zitten, mag het meel glutenvrij worden genoemd. Andere bekende glutenvrije meelsoorten zijn boekweitmeel, rijstemeel, amandelmeel, havermeel, kokosmeel, kikkererwtenmeel en quinoameel.

Wat kun je allemaal bakken van maismeel?

Van maismeel kun je natuurlijk een lekker maisbrood bakken. Daarnaast wordt deze meelsoort ook gebruikt voor onder andere het maken van taco’s, tortilla’s en chips. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt van maismeel ook heel goed een heerlijke cake bakken. Vaak wordt de maismeel vermengd met tarwemeel voor de structuur en samenhang, maar je kunt er ook glutenvrij mee bakken. In dat geval kun je de maismeel aanvullen met rijstemeel en boekweitmeel (beide glutenvrij), in plaats van glutenbevattend tarwemeel.

Waar kan ik maismeel kopen?

Voor het kopen van maismeel ben je bij www.bouwhuis.com aan het goede adres. De maismeel van Baktotaal Bouwhuis is van erg goede kwaliteit en is bovendien in een biologische variant te verkrijgen. De maismeel van Molen de Hoop wordt geleverd in een handige verpakking van 1 kilogram. De biologische maismeel, in een verpakking van 350 gram, is van het merk Joannusmolen. Beide soorten maismeel bestel je eenvoudig en snel online in de webshop.

Gerelateerd