Hoe richt je een kleine keuken in?

Nog niet zo heel lang geleden schreven we een artikel over ‘hoe je het beste een kleine woonkamer kunt inrichten’, maar wat als je een kleine keuken hebt? Want ook een kleine keuken kan soms een uitdaging zijn om in te richten. Maar maak je gebruik van de juiste tips en creativiteit, dan is het zeker mogelijk om een praktische en mooie keuken in te richten. In dit artikel lees je verschillende tips en tricks om een kleine keuken zo optimaal mogelijk in te richten, zonder dat je hoeft in te leveren op zowel functionaliteit als gezelligheid. Denk dan aan slimme opbergmogelijkheden tot het gebruik van een stijlvolle keuken wandlamp.

Maak optimaal gebruik van de ruimte die je wél hebt

In een kleine keuken is het uiteraard belangrijk om elke centimeter optimaal te benutten. Denk hierbij aan het gebruik van hoge kasten tot aan het plafond, zodat je ook de ruimte bovenin kunt benutten voorheen opbergen van keukenspullen. Daarnaast kun je ook denken aan wandplanken aan de muur en een uitklapbare plank die je kunt inklappen wanneer je deze niet nodig hebt.

Zorg voor voldoende licht

Een lichte ruimte lijkt automatisch optisch groter, daarom is goede verlichting essentieel voor in een kleine keuken. Naast functionele verlichting, zoals mooie inbouwspots in het plafond, is het ook belangrijk om de nodige sfeerverlichting toe te voegen. Denk hierbij aan keuken wandlampen die zorgen voor een gezellige en warme sfeer in de keuken.

Creëer een ruimtelijk effect met kleur en materialen

Om een kleine keuken groter te laten lijken, kun je gebruik maken van glanzende materialen, zoals keukenkastjes of glanzende tegels op de achterwand. Daarnaast kies je ook het liefst voor lichte kleuren en materialen om een ruimtelijk effect in je keuken te creëren.

Maak gebruik van slimme opbergmogelijkheden

Om een kleine keuken zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het van belang om te investeren in slimme opbergmogelijkheden. Denk dan aan lades met verschillende indelingen voor bijvoorbeeld het bestek, een uitschuifbare kast voor pannen kan zorgen voor een makkelijke toegang en is ruimtebesparend. Ook een speciale hoekkast voor kruidenpotjes kan op zijn beurt onbenutte hoekjes in de keuken benutten en is ook nog eens super handig in gebruik.

Minimaliseer het aantal accessoires

Voor een kleine keuken is het belangrijk om het aantal accessoires te beperken, zodat de ruimte optimaal benut kan worden en dat de keuken er opgeruimd uit blijft zien. Te veel accessoires kunnen de keuken al snel rommelig maken en daarnaast kan het je beperkte werkruimte volledig in beslag nemen. Door te kiezen voor een aantal functionele maar toch mooie items, zoals een mooie houten pepermolen, een aantrekkelijke koffiemachine en een grote houten snijplank, blijft de keuken wel georganiseerd maar krijgt het wel een gezellige uitstraling.

Het inrichten van een kleine keuken vraagt wat creativiteit en slim denken. Met de juiste tips en tricks van hierboven, zoals het minimaliseren van accessoires, gebruik te maken van slimme opbergmogelijkheden en optimaal gebruik te maken van de ruimte, kun je zeker een praktische en stijlvolle keuken creëren.

Gerelateerd