Thuisbarista: zo zet je het lekkerste kopje koffie gewoon thuis

Even lekker naar een koffietentje gaan om naar een heerlijke cappuccino te drinken? Dat is natuurlijk feest. Maar wist je dat je thuis ook de lekkerste cappuccino’s, latte macchiato’s en filterkoffie’s kunt zetten? Wij vertellen je in deze blog hoe jij de perfecte thuisbarista kunt zijn en de beste koffie’s gewoon thuis maakt.

Goede koffie begint bij de basis. En dat zijn kwalitatieve koffiebonen. Tegenwoordig zijn vooral verse bonen erg populair en dat is ook niet gek. Want koffiebonen zelfmalen is misschien wel het allerlekkerste. Alleen al om de geur raden we je dat zeker aan. Maar je moet je ook voorstellen dat voorverpakte koffie, gemalen koffie, al heel lang geleden is gemalen. Soms is dat al wel jaren geleden. Doordat het vacuüm is verpakt blijft de meeste smaak behouden, maar je kan je voorstellen dat zelfgemalen bonen het allerlekkerste is.

Tegenwoordig kan je ook automatische koffieapparaten vinden. Dan worden de bonen direct gemalen voordat het in jouw kopje terecht komt. Zo heb je altijd een vers kopje koffie.  Op zoek naar de beste koffiemachine? Online vind je met gemak het apparaat dat bij jou past!

Hoe koop je de lekkerste koffiebonen?

Goede koffiebonen zijn wat duurder dan goedkopere bonen. Daarom is het belangrijk dat je altijd een eerlijke prijs betaald voor je koffie. Koffiebonen produceren is namelijk erg kostbaar. Als je eerlijke koffiebonen koopt dan betaal je daar een hogere prijs voor. Maar dat betekent ook dat de koffieboeren een eerlijke prijs hebben gekregen. En dan smaakt een kopje koffie toch net even wat lekkerder.

Op andere manieren koffiezetten?

Koffiebonen en een goed koffiezetapparaat is misschien wel de basis. Maar je kan op nog meer manieren heerlijke koffiezetten. Vroeger was een kopje koffie op basis van een filter de enige manier in Nederland. Maar als we door heel Europa kijken en verder dan zien we dat koffie al heel veel jaren Zo is de percolator terug van weggeweest, deze zijn vooral in Italië erg populair. Je zet door deze manier van koffiezetten een sterke espresso. De basis voor een lekkere cappuccino. Maar ook de french press is heel populair. Hiermee zet je door middel van warm water en een filter heerlijke filterkoffie. Een stuk lichter van kleur en smaak dan een espresso. En daarom zacht om direct zwart te drinken. Een beetje zoals het filterkoffiedrinken van vroeger.

Zelfs koffiedrinken door middel van een filterapparaat is weer hip. Dan hebben we het niet over zo’n druppelapparaat dat bij je opa en oma in de kast staat. Maar over het zelf opgieten van het water.

Wat mag het zijn?

Naast een goed koffiezetapparaat is het leuk om een melkschuimer aan te schaffen. Met een melkschuimer kun je namelijk nog veel meer koffies maken dan enkel en alleen zwarte koffie. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino, latte macchiato of een flat white. Hierbij zijn vooral de verhoudingen erg belangrijk. De perfecte cappuccino maak je bijvoorbeeld door 1/3e espresso, 1/3e warme melk en 1/3e schuim.

Benieuwd hoe je deze speciale koffies precies maakt? Bekijk dan even deze video! 

Gerelateerd