Mannen, let op! Volgens het Diakonessen ziekenhuis kan gemiddeld 27% van de mannen te maken krijgen met een liesbreuk. Bij vrouwen ligt dit gemiddelde rond de 3%. Wat is een liesbreuk eigenlijk? Is het gevaarlijk? Hoe herstel je en wat is de behandeling? Wij vertellen je alle ins en outs van de liesbreuk!
Lees dit voordat je verder leest!
Als eerste willen wij als redactie vermelden dat dit artikel een samenvatting is van de gevonden informatie op internet. Denk jij dat je een liesbreuk hebt of heb je de onderstaanden klachten? Raadpleeg dan altijd de huisarts of ga naar het ziekenhuis. Er is zelfs een gespecialiseerd liesbreukcentrum in Zeist. Artsen kunnen altijd persoonlijk en gespecialiseerd advies geven rondom jouw situatie. Dit artikel gaat vooral over de meest voorkomende klachten, maar jij kunt met je situatie altijd een uitzondering op de regel zijn.
Wat is een liesbreuk?
Je zou denken dat er een breuk in je lies zit. Je liezen zijn de twee huidplooien die de grens vormen tussen je bovenbenen en je onderlijf. Dat er een breuk in je lies zou zitten, is niet zo.
Een liesbreuk is een bult of bultje die van het buikvlies komt en door de buikwand gaat. Deze bult is dan voelbaar in de lies. Deze bult kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld een zwakke plek of opening in de buikwand zit. Dit wordt dan de breukpoort genoemd. Het buikvlies en eventueel wat buikinhoud, zoals een stukje darm en vetweefsel, komt naar buiten door de breukpoort heen. Dit komt in de buurt van je lies waardoor er een zwelling ontstaat in de lies. Dit vormt dan een bultje die je tijdens het staan, tillen of persen kunt zien. Het is dus geen breuk in de lies, maar een breuk in de buikwand die te zien en voelbaar is in de lies.
Soorten liesbreuken
Er zijn drie verschillende soorten liesbreuken. Alle drie de liesbreuken worden soms ook wel gezien als een hernia omdat een hernia ook kan ontstaan in de lies. Een hernia is een vorm van een breuk. De medische naam van de eerste twee liesbreuken is dan ook ‘hernia inguinalis’ en van de derde is het ‘hernia femoralis’.
De directe liesbreuk
De directe liesbreuk bevindt zich in het lieskanaal en ontstaat vaak bij oudere mannen. De breuk van de buikwand gaat dan door de bodem van het lieskanaal. Deze vorm heeft meestal weinig klachten en complicaties.
De indirecte liesbreuk
Bij een indirecte liesbreuk loopt de breuk via het lieskanaal tot in de balzak bij mannen of tot de schaamlippen bij vrouwen. Deze breuk kan groot worden en veel klachten geven.
Liesbreuk ter hoogte van het dijbeen
Deze ‘hernia femoralis’ zit in het dijbeen en wordt ook wel een dijbeenbreuk genoemd. De uitstulping of het bultje zit dan onder de lies. Het komt dan in het kanaal waar ook de bloedvaten en zenuwen lopen die richting het been gaan.
Hoe herken je het? Symptomen?
Als eerst kun je een liesbreuk meestal zien. Je ziet een kleine zwelling bij of rondom je lies wanneer je bijvoorbeeld staat. Daarnaast kan een liesbreuk pijn doen. Vaak voelt het als een branderige pijn. Bij mannen kan deze pijn soms uitstralen naar de balzak.
Sportersliesbreuk
De pijn kan optreden bij snel bewegen, draaien en schieten met een bal. Korte, snelle en krachtige bewegingen dus. Je kunt dan ook een sportersliesbreuk krijgen. Liespijn komt veel voor bij sporters en 2,5% van de pijnklachten van sporters is liespijn. Bij voetballers is dit zelfs 11%. Het ontstaat doordat de spieren in de buik die, zorgen voor stabiliteit, de intensieve sport soms niet aan kan.
Een sportersliesbreuk wordt meestal vastgesteld als de arts een aantal symptomen is langs gegaan. De klachten komen op wanneer je actief sport, je kunt soms maar tijdelijk met deze pijn doorspelen en rust of oefentherapie helpt vaak maar even. Wanneer je weer actief gaat sporten, keren de klachten terug.
Liesbreuk bij kinderen
De liesbreuk bij kinderen ontstaat meestal bij de geboorte. Het is dan ook aangeboren. De liesbreuk is alleen pas zichtbaar wanneer het kind enkele jaren ouder is. Dit komt doordat de buikwand groter wordt wanneer het kind groeit. Pas wanneer de opening groot genoeg is, kan de buikinhoud door de buik poort komen.
Is het gevaarlijk?
Een liesbreuk is niet gevaarlijk. Toch kan het wel gevaarlijker worden wanneer de darm bijvoorbeeld bekneld raakt waardoor het kan ontsteken of verstopt raakt. Dit wil je niet want het doet enorm pijn.
Behandeling
Een liesbreuk en dijbeenbreuk verdwijnt nooit vanzelf en moet met een operatie behandeld worden. Wanneer het niet verdwijnt, kan het zelfs alleen maar groter worden! Bij geen tot milde klachten kun je wachten met een behandeling. De kans op beknelling van bijvoorbeeld de darmen is maar 2%.
Vaak is het zo dat mannen na een tijd wel meer klachten krijgen. Wanneer je op jonge leeftijd een liesbreuk hebt, kun je verwachten dat je later nog behandelt moet worden. Je kunt later altijd meer klachten krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat de breuk bekneld raakt en dan zit de breuk inhoud, darmen en vetweefsel, vast in de breukpoort. Dit doet enorm veel pijn waardoor er een spoedoperatie nodig is.
Twee soorten operaties
Er zijn twee soorten operaties. Bij de open methode (de klassieke operatie) brengt de arts via een snee in de lies de breuk terug in de buik en wordt de buikwand verstevigd. Bij de endoscopische methode (kijkoperatie) brengt de arts via drie kleine sneetjes in de onderbuik de instrumenten naar binnen. Zo kan de arts de breuk terug in de buik krijgen en wordt de buikwand verstevigd.
Herstel
Het herstel is bij iedereen anders. Je kunt na enkele uren na de operatie al ontslagen worden uit het ziekenhuis. Het kan ook dat je nog een dagje moet blijven liggen. Na de operatie mag je twee weken geen zware dingen tillen.