Hoe kies je de juiste oordoppen voor gehoorbescherming bij kinderen?

Een festival bezoeken is voor velen een van de hoogtepunten van het jaar. Maar hoeveel plezier het ook brengt, de consequenties van festivals, en luide muziek in het algemeen, zijn enorm. Vooral voor jongeren die regelmatig een festival bezoeken is dit een risico. De oren van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling, en dan vooral de binnenoren. Is er eenmaal gehoorschade, dan is dat helaas permanent. Het dragen van oordopjes is daarom een verstandige maatregel. De oordopjes festival prijs vallen in het niet tegenover de voordelen. Helaas is gehoorschade voor enkelen inmiddels al een feit en om die reden kan het nuttig zijn meer te weten te komen over het gehoor: hoe gehoorschade voorkomen kan worden, maar ook hoe gehoorapparaten ondersteuning kunnen bieden in geval van verminderd gehoor.

Wat is gehoorschade?

Het ontstaan van gehoorschade heeft betrekking op de trilhaartjes. Die zitten in het binnenoor, waar ze constant bezig zijn met het verwerken van geluid. Als trilhaartjes in je oor kapot gaan, sturen ze verkeerde signalen naar je hersenen. Daardoor hoor je een piep of ruis. Als er nog meer van die haartjes kapot gaan, blijven er te weinig over om geluid goed door te geven, en ga je minder horen. Omdat het ontstaan van gehoorschade een gevolg is van een opeenstapeling van beschadigde trilhaartjes, manifesteert de gehoorschade zich pas na lange tijd. Jongeren die nu blootgesteld worden aan hard geluid, kunnen daar later dus de consequenties van ondervinden. Maar de problemen kunnen zich ook al eerder voordoen.

Gehoorschade preventie

Het is daarom van groot belang dat het gehoor beschermd wordt, bijvoorbeeld door op maat gemaakte oordoppen te dragen tijdens een festival. Bij concerten of festivals is het geluid vaak zo hard als 100 decibel. Een oordopje dat precies past, maakt het 10 decibel zachter, zodat je oren veilig zijn. Daarnaast kun je het beste niet te dicht op de geluidsboxen gaan staan, waar het geluidsniveau het hoogst is. Ook is het verstandig om je oren regelmatig rust te gunnen. Loop even bij de muziek weg, bijvoorbeeld om een drankje te halen. Er zijn dus wel degelijk maatregelen mogelijk om gehoorschade tijdens festivals beperken. Helaas is gehoorschade onder jongeren al een feit. Onderzoek wijst uit dat twintig procent van de Nederlandse jongeren last heeft van beginnende gehoorschade. Naast bewustwording van preventie, is daarom ook kennis van gehoorapparaten actueel.

Soorten gehoorapparaat

Een gehoorapparaat is een kleine geluidsversterker die je helpt om beter te horen. Algemeen genomen zijn er vijf soorten gehoorapparaten. Het eerste is een gehoorapparaat dat achter het oor geplaatst wordt, en het geluid naar beneden in de gehoorgang leidt via een op maat gemaakt oorstukje. Omdat ze er in verschillende maten zijn, hoeven ze niet op te vallen. De tweede mogelijkheid is een gehoorapparaat dat in het oor gedragen wordt, diep in de oorgang of dichter bij het uitwendige gedeelte afhankelijk van je oor. Een derde optie is een hoortoestel waarbij je een luidspreker in je oor draagt, vlak bij het trommelvlies, waardoor natuurlijke en heldere geluiden te horen zijn. Een vierde alternatief is een hoortoestel dat volledig in het oorkanaal geplaatst wordt, en daardoor geheel onzichtbaar is. Dit apparaat kan dag-en-nacht worden ingehouden. Tenslotte zijn er hoortoestellen die geschikt zijn voor mensen die slechts aan één oor verminderd gehoor hebben.  Net als gehoorschade preventie is een hooroplossing maatwerk, en er zal gekeken worden naar jouw situatie om te bepalen welke van deze vijf mogelijkheden het beste bij jou past.

Onderhoud

Door het gehoorapparaat regelmatig schoon te maken, wordt de geluidsweergave verbeterd en de levensduur van het toestel verlengd. Vocht en vuil maken namelijk dat een hoortoestel minder goed functioneert. Een manier om het apparaat schoon te maken is door middel van een drybox, een elektrisch apparaat dat door middel van warme lucht het hoortoestel droogt. Maar het gehoorapparaat onderhoud kan ook eigenhandig, met speciaal daarvoor bedoelde reinigingsdoekjes. Maak niet schoon met veel water of agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien dit het toestel kan beschadigen. Neem in het schoon- en droogmaken ook de losse onderdelen mee, zodat het toestel echt grondig gereinigd wordt. Met deze informatie kun jij de juiste oordoppen kiezen voor gehoorbescherming en ze tegelijkertijd in goede staat houden!

Gerelateerd