Zo kun je wijn het beste bewaren

Hoera! Je hebt net een fles wijn gekocht. Niet om vanavond op te drinken, maar om een tijdje te bewaren. Als je een echte liefhebber bent die een wijnkelder tot zijn of haar beschikking heeft, heb je een voordeel. Heb je dat niet? Dan hebben we een paar praktische tips om je fles wijn te bewaren en zo goed mogelijk te houden.

Bewaar je fles niet in de keuken

Je kunt je fles wijn beter niet in de keuken of woonkamer bewaren. Hoe zonde zou het zijn als je fles Barolo wijn niet meer zo goed smaakt, omdat je deze verkeerd hebt bewaard? De bewaartemperatuur is een heel belangrijke factor voor alle soorten wijn. Een constante temperatuur van 12 graden Celsius is de ideale temperatuur voor wijn.

Let er vooral op dat de temperatuur in de kamer niet steeds op en neer gaat. In een woonkamer of een keuken is dat zeker het geval. Daarom kun je je wijn beter bewaren in een ruimte waar de temperatuur redelijk constant is. In de woonkamer of de keuken fluctueert de temperatuur de hele tijd. Dan is de kans op bederf van je wijn te groot.

Kies voor een donkere plek

Wanneer je wijn blootstelt aan UV-straling, weet je zeker dat je deze straks kunt weggooien. UV-straling is namelijk funest voor wijn. Dat is precies de reden waarom de meeste wijnflessen vaak donker van kleur zijn. Zeker als het gaat om een bewaarwijn, is het belangrijk dat je deze bewaart op een donkere plek. Dat raden de experts van Colaris aan.

Bewaar je je fles op een donkere plek, dan kun je deze misschien wel jaren laten staan. Alles draait om de omstandigheden waarin je de fles bewaart. Naast hoe donker de kamer is, zijn er ook andere factoren waar je op moet letten, zoals genoeg ventilatie.

Houd rekening met de luchtvochtigheid

Als je echt een wijnliefhebber bent, weet je het misschien al: de luchtvochtigheid speelt ook een rol. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid altijd rond de 75 procent is in de kamer waar je je wijn bewaart. In het beste geval heb je een wijnkelder waar je al deze genoemde factoren precies kunt monitoren en beïnvloeden. Is de luchtvochtigheid minder dan 60 procent, dan is het een goed idee om een bak met water neer te zetten.

Wordt het juist erg vochtig? Dan kunnen er schimmels op de kurk ontstaan. Dat zorgt voor een muffige geur. Aangezien je wijn ook grotendeels met je neus beleeft, wil je dat echt voorkomen. Dan probeer je juist de luchtvochtigheid wat terug te dringen. Houd je je aan al deze tips, dan blijft je wijn langer goed en kun je er langer van genieten.

Gerelateerd