Het verschil tussen dieetvoeding en speciale voeding

De meeste honden en katten kunnen prima leven op normale voeding. Na een bepaalde leeftijd koop je ‘adult’ hondenvoer of kattenvoer, en daarmee krijgen ze alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Maar sommige honden en katten hebben speciale voeding of dieetvoeding nodig. Daarin zit wel een verschil. Wat is precies het verschil tussen dieetvoeding en speciale voeding?

Wat is dieetvoeding?

Dieetvoeding is eten voor je kat of hond, dat speciaal wordt voorgeschreven door de dierenarts (zoals Hill’s prescription diet). Dat kan zijn omdat je huisdier bijvoorbeeld een allergie heeft, te zwaar is, of een chronische ziekte heeft. Het is zo gemaakt, dat het precies aansluit op een bepaalde ziekte, aandoening of klacht. Je kunt deze voeding dan ook alleen verkrijgen via de dierenarts.

Hoewel je dieetvoeding ook online kunt kopen, zal je bijna altijd worden gevraagd naar een recept van de dierenarts. Begin niet uit eigen beweging met dieetvoeding, maar overleg het met de dierenarts.

Wat is speciale voeding?

Speciale voeding is niet gemaakt om een bepaald ziektebeeld te bestrijden, maar om dieren een steuntje in de rug te geven. Zo is er bijvoorbeeld speciale voeding voor huisdieren die erg actief zijn, voor kittens en puppy’s, of voor huisdieren met een allergie. De voeding is dan wel aangepast op een bepaald soort huisdier, maar is minder heftig dan dieetvoeding.

Daarom kun je deze voeding zelf in de winkel kopen, zonder dat daarvoor een eerder onderzoek van de dierenarts nodig is. Als je denkt dat je huisdier er baat bij heeft, kun je er gewoon mee beginnen. Al is het altijd een goed idee om de dierenarts om raad te vragen. De arts heeft immers een goed beeld van de algehele gezondheid van je huisdier. De meeste dierenartsen hebben zo hun eigen voorkeuren en ervaringen met een bepaald merk.

Soorten dieetvoeding

Als je hond behoefte heeft aan een specifiek dieet, schrijft de dierenarts een bepaalde soort dieetvoeding voor. Hill’s prescription diet en Trovet worden vaak voorgeschreven, omdat dit voeding is met alleen de beste ingrediënten als basis. Je hebt deze voeding voor zowel katten als honden, en in verschillende soorten.

Zo is er bijvoorbeeld voer voor de spijsvertering, natvoer, voor dieren die snel ondersteuning nodig hebben of om de urinewegen schoon te houden. Welke voeding voorgeschreven wordt, hangt dus deels af van de klachten waar je huisdier mee kampt. Elke zes maanden moet je de dierenarts vragen of de dieetvoeding nog voldoet. Op die manier houd je de gezondheid van je huisdier in goede conditie.

 

Gerelateerd