Wat zijn huismiddeltjes tegen onrustige benen?

Je kent dat gevoel wel als je eindelijk klaar bent voor een goede nachtrust, maar plotseling je benen ongecontroleerd beginnen te wiebelen. Deze aandoening wordt het rustelozebenensyndroom (RLS) genoemd en maakt het voor u onmogelijk om een goede nachtrust te krijgen. Maar er zijn manieren om RLS te stoppen met huismiddeltjes.

De remedies omvatten het masseren van het getroffen gebied, het nemen van een warm bad en het strekken van de spieren. Je kunt ook vrij verkrijgbare medicijnen of supplementen proberen om de symptomen te verlichten. Als je ernstige rusteloze benen of armen hebt, moet je een arts raadplegen om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten.

Wat zijn rusteloze benen en armen?

Rusteloze benen en armen worden gekenmerkt door een onweerstaanbare drang om jouw ledematen vaak te bewegen. Dit gaat gepaard met een tintelend of branderig gevoel. De aandoening kan op elk moment optreden, maar komt het meest voor ’s nachts wanneer je probeert te slapen.

Oorzaken en symptomen van rusteloze benen en armen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van rusteloze benen en armen, waaronder ijzertekort, zwangerschap, diabetes en bepaalde medicijnen. Er zijn verschillende andere mogelijke oorzaken van rusteloze benen en armen, waaronder:

 • Neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose of perifere neuropathie
 • Zwangerschap
 • Bloedarmoede door ijzertekort
 • Nierfalen
 • Reumatoïde artritis

Als je last hebt van stress of angst, kan dit ook bijdragen aan rusteloze benen en armen. Probeer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie om het stressniveau te helpen verminderen.

Huismiddeltjes tegen rusteloze benen

Eenvoudige huismiddeltjes kunnen de symptomen van rusteloze benen en armen helpen verlichten. Een warm bad nemen of een verwarmingskussen of ijspakking op het getroffen gebied gebruiken, kan tijdelijke verlichting bieden.

Als je een roker bent, kan stoppen met roken de ernst van jouw symptomen helpen verminderen. En als je diabetes hebt of een ander gezondheidsprobleem, kan het behandelen van die onderliggende aandoening ook helpen.

Soorten huismiddeltjes tegen rusteloze benen en armen

Je kunt thuis een aantal dingen doen om rusteloze benen en armen te verlichten. Hier zijn verschillende soorten huismiddeltjes die kunnen helpen:

 • Regelmatig sporten
 • Breng warmte of kou aan op jouw benen en armen
 • Het getroffen gebied masseren
 • Toevoeging van supplementen
 • Jouw dieet aanpassen
 • Rekken
 • Probeer zelfzorgmedicijnen
 • Farmacologische behandelingen

Regelmatig sporten

Regelmatig sporten is een van de beste manieren om rusteloze benen en armen te voorkomen. Lichaamsbeweging helpt de bloedsomloop te verbeteren en kan de frequentie en ernst van de symptomen verminderen. Als je niet regelmatig aan lichaamsbeweging kunt doen, probeer dan elke dag een korte wandeling te maken. Of een paar eenvoudige rekoefeningen te doen.

Breng warmte of kou aan op je benen en armen

Gebruik een verwarmingskussen of ijspakking op het getroffen gebied gedurende 20 minuten. Dit kan pijn en spierkrampen helpen verlichten.

Het getroffen gebied masseren

Masseer uw ledemaat of neem een heet Epsom-zoutbad. Dit kan helpen de spieren te ontspannen, pijn te verlichten en ook ongemak te verminderen.

Toevoeging van supplementen

Het nemen van supplementen zoals magnesium, ijzer of vitamine B12 kan de functie van het zenuwstelsel helpen verbeteren en de symptomen verminderen. Ook medicijnen, zoals dopaminerge medicijnen, anticonvulsiva of opioïden, helpen.

Jouw dieet aanpassen

Het eten van voedsel dat rijk is aan ijzer, magnesium en vitamine B12 kan de functie van het zenuwstelsel helpen verbeteren en de symptomen verminderen. Vermijd bovendien cafeïne en nicotine.

Rekken

Zorg er ten slotte voor dat je je uitrekt voordat je naar bed gaat. Dit zal helpen de spieren los te maken en te voorkomen dat ze strak worden en onrustige benen of armen veroorzaken.

Probeer zelfzorgmedicijnen

Pijnstillers, ontstekingsremmers en spierverslappers kunnen de symptomen van rusteloze benen en armen helpen verlichten.

Farmacologische behandelingen

Dopamine-agonisten worden vaak voorgeschreven bij het rustelozebenensyndroom. Naast farmacologische behandelingen kan ook aanpassing van de levensstijl effectief zijn. De symptomen van het rustelozebenensyndroom kunnen variëren. Ook moet je altijd een arts raadplegen om de juiste behandeling voor uw aandoening te krijgen.

Wanneer moet je naar een arts voor rusteloze benen en armen?

Als je last hebt van rusteloze benen of armen, kun je thuis een aantal dingen doen om de symptomen te verlichten. Als de symptomen echter ernstig zijn of ondanks thuisbehandeling aanhouden, is het belangrijk om naar een arts te gaan.

Jouw arts kan je helpen de onderliggende oorzaak van jouw symptomen vast te stellen en de beste behandelingskuur aanbevelen. In sommige gevallen kunnen rusteloze benen of armen wijzen op een onderliggende medische aandoening.

De behandeling van rusteloze benen en armen richt zich meestal op het verlichten van de symptomen.

Conclusie

Als je een van de miljoenen mensen bent die last heeft van rusteloze benen of armen, weet je hoe frustrerend en ontwrichtend dit kan zijn. Het kan zijn dat je medicijnen heeft geprobeerd, maar deze werken niet altijd of hebben vervelende bijwerkingen. De behandeling van rusteloze benen en armen zal variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke manier om je rusteloze benen of armen te verzachten, probeer dan deze huismiddeltjes en kijk of ze verlichting geven. Omdat de symptomen zo ernstig zijn, wordt het ten zeerste aanbevolen dat je een deskundige arts raadpleegt over de verschillende geneesmiddelgevoeligheid.

Gerelateerd