De belangrijkste stablecoins

Wat is een stablecoin?

Stablecoins zijn cryptocurrencies met een stabielere waarde. In tegenstelling tot traditionele cryptocurrencies, schommelen stablecoins niet in prijs omdat ze gekoppeld zijn aan een fiatmunt zoals de Amerikaanse dollar of aan andere activa zoals goud of zilver.

Waarom zijn ze nuttig?

Stablecoins worden gebruikt om snel te kunnen wisselen tussen een volatiele cryptomunt en een stabieler alternatief. Bijvoorbeeld, een investeerder die BTC bezit maar verwacht dat Bitcoin binnenkort in prijs zal dalen, kan BTC onmiddellijk inruilen voor een stablecoin om zijn capitaal te beschermen tegen waardeverlies. Het grote voordeel van stablecoins is dat ze alle voordelen van cryptocurrencies bezitten maar dan zonder de extreme volatiliteit. Je kunt er geld mee versturen over de hele wereld tegen relatief lage kosten. Natuurlijk zijn niet alle stablecoins hetzelfde maar wil je starten met stablecoin kopen? We helpen je op weg. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stablecoins.

Tether (USDT)

Tether is op basis van marktkapitilasie de grootste stablecoin. De token is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat betekent dat 1 USDT gelijk is aan 1 Amerikaanse dollar. Tether heeft het grootste handelsvolume en liquiditeit waardoor het de favoriet is van de meeste investeerders. Je kunt Tether kopen bij bekende cryptoplatformen zoals Coinbase, Binance, Anycoin Direct en Crypto.com.

USD Coin (USDC)

USDC is een stablecoin die gekoppeld is aan de prijs van de Amerikaanse dollar, dus 1 USDC is gelijk aan 1 US dollar. USDC werd in 2018 gelanceerd door een partnership tussen Coinbase en Centre (Centre Consortium). De token werd voor het eerst verhandeld op Coinbase en is sindsdien beschikbaar op andere beurzen, zoals Binance en Crypto.com.

True USD (TUSD)

True USD is de allereerste gereguleerde door de Amerikaanse dollar gedekte stablecoin. De munt wordt volledig gedekt door de Amerikaanse dollar en staat bekend als een betrouwbare en transparante stablecoin. TUSD biedt lagere transactiekosten en biedt ook hoge rentes op bepaalde platformen waar je TUSD kunt staken.

Binance USD (BUSD)

Om relevant te blijven heeft Binance, de populaire cryptocurrency exchange, ook een eigen stablecoin uitgebracht die Binance USD wordt genoemd. BUSD is ook gekoppeld aan de Amerikaanse dollar in de verhouding 1:1. Dat betekent dat een BUSD is gelijk aan 1 Amerikaanse dollar.

DAI

Net zoals de meeste stablecoins die we al besproken hebben is DAI ook gelinkt aan de Amerikaanse dollar. 1 DAI is dus altijd ongeveer gelijk aan 1 Amerikaanse dollar. Wat DAI uniek maakt is dat het gedecentraliseerd is. Dit wil zeggen dat er geen centrale organisatie is die DAI controleert of uitgeeft. Dat maakt de stablecoin immuun voor censuur. DAI wordt niet alleen gebruikt als munt om te handelen, maar maakt ook transacties mogelijk in de vorm van slimme contracten. Dit is mogelijk omdat DAI volledig een ERC-20 token is.

PAX Gold (PAXG)

Zoals we in de inleiding al bespraken zijn er ook stablecoins die gekoppeld zijn aan andere activa zoals goud en zilver. PAX Gold is hier een voorbeeld van. PAX Gold (PAXG) is een digitaal activa dat één troy ounce van een London Good Delivery goudstaaf vertegenwoordigt. De goudstaaf wordt opgeslagen in professionele kluizen in Londen. In tegenstelling tot andere tokens met goud als onderpand, bezit je met PAXG het onderliggende goud dat wordt bewaard door Paxos Trust Company. Daarom vertegenwoordigen de PAX Gold tokens de real-time waarde van goud.

Gerelateerd