Ashwagandha: wat is dit voor kruid? Werkt het en waar te kopen?

Tegenwoordig heb je voor elk lichamelijk kwaaltje wel een oplossing. Al is het een stofje op chemische basis of natuurlijke basis. Voor bijna alles heb je wel wat. Steeds meer mensen sferen bij ashwagandha. Een kruid uit de traditionele kruidengeneeskunde van India. Wat doet dit kruid precies?

Werking van ashwagandha

Het kruid zou een rustgevende werking hebben. Het werkt in op je bijnieren en schildklier waardoor het de hormoonbalans weer in evenwicht brengt. Volgens onderzoekers brengt het stofje je tot rust en maakt je beter weerbaar voor mentale en fysieke stress. Angsten, stress en vermoeidheid worden verbeterd. Voor sporters is het ook een goede stof, want bij fanatieke sporters kan het de vermoeidheid verlagen. Ook kan het kruid zorgen voor een ontstekingsremmende werking.

Verlaging cortisol

Daarnaast verlaagt ashwagandha ook je cortisolspiegel. Cortisol wordt het stresshormoon genoemd. Het komt namelijk vrij bij elke vorm van stress. In periodes van stress verbruik je veel glucose (energie) en komt er adrenaline vrij. Cortisol zorgt ervoor dat het verlies van deze energie weer wordt gecompenseerd. Hier kan ashwagandha bij helpen omdat het de cortisolspiegel verlaagt.

Wat is ashwagandha precies voor kruid?

Ashwagandha is een plantensoort vanuit het geslacht Withania. Het is een soort struik en kan tot anderhalve meter hoog groeien. De plant groeit in heel Afrika. Daarnaast is het nog te vinden in het Middellandse zeegebied, Zuid Azië en op Mauritius. Ashwagandha speelt een belangrijke rol in de Ayurveda. Dit is de traditionele geneeswijze in India. Ayurveda wordt nu gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen. In de Ayurveda speelt Ashwagandha een belangrijke rol vanwege de libidoverhogende werking.

Gezondheidsvoordelen

Betere gemoedstoestand

Doordat Ashwagandha stress de hormoonbalans kan herstellen, wordt je gemoedstoestand beter. Het herstellen van het hormoonbalans vermindert stress en stress staat weer in verbinding met je gemoedstoestand. Hierdoor kunnen je sociale relaties verbeteren en voel je jezelf fijner in je vel zitten.

Kracht en herstel

De ayurvedische geneeskunde zegt dat ashwagandha invloed kan hebben in de kracht en herstel van je spieren. Onderzoekers hebben gekeken of dit echt zo is. De conclusie is dat het inderdaad de kracht en herstel van de spiermassa kan verbeteren. Hierdoor is het kruid een goede toevoeging op krachttraining. Hierdoor is het stofje goed voor sporters. Het verbetert namelijk ook je uithoudingsvermogen met als gevolg dat je jezelf energiek voelt waardoor ook je fysieke gezondheid toeneemt.

Seksuele functie van de man

Zoals eerder gezegd heeft ashwagandha een libido verhogende werking. Uit onderzoek is ook gebleken dat ashwagandha invloed kan hebben op je spermacellen. Er is een kans dat het aantal zaadcellen toeneemt (167%) bij de man. Ook het zaadvolume kan met 53% toenemen. Of je hiermee ook gelijk vruchtbaarder bent, hangt uiteraard van de persoon af.

Seksuele functie van de vrouw

Sommige vrouwen kunnen moeilijk klaar komen of hebben andere problemen tijdens geslachtsgemeenschap. Ashwagandha zou helpen bij de verbetering van de functies die vrouwen tijdens seks zouden moeten ervaren. Daarnaast zou de opwinding van de vrouw meer toenemen. Dit verbetert de orgasmes en seksuele bevrediging van een vrouw.

Hoe te gebruiken wanneer je ermee begint?

Bij het gebruik van ashwagandha heb je niet gelijk betere orgasmes, meer energie of minder stress. Het wortelextract van de ashwagandha plant kan er wel een rol in spelen. Het kan de psyche en fysieke toestand verbeteren en voor een botanische kruid is dat uniek.

Ashwagandha werkt goed nadat je een lange werkdag achter de rug hebt. Het kan namelijk de evenwicht tussen spanning en ontspanning herstellen. Wanneer je begint met het kruid, zul je jezelf eerst erg moe voelen. Dit is normaal. Alle vermoeidheid die je hebt opgestapeld, komt er als het ware uit. Om je lichaam te laten herstellen, is het slikken van vitamine B en magnesium supplementen belangrijk. Deze zorgen ervoor dat je weer op jouw optimale energiepeil komt. Doordat je beter ontspant, kun je meer rusten waardoor ashwagandha je meer energie kan geven. Dit stofje is dus perfect voor de stresskippen onder ons. 

Verslaving

Ashwagandha klinkt als een wondermiddel dat veel kleine problemen in je leven kunnen verbeteren. Toch moet je er wel mee oppassen, want je kunt verlsaaft raken aan Ashwagandha. De stof kan zo’n fijne werking op je hebben, dat je niet meer zonder kan. Dit komt doordat je lichaam ook afhankelijk kan raken aan de stof en niet meer op zichzelf goed kan functioneren. Wees hier alert op! Ben je verslavingsgevoelig of heb je een verleden met verslaving? Dan is Ashwagandha misschien niet iets voor jou. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het niet gebruikt wanneer je al andere stoornissen hebt zoals een slaapstoornis bijvoorbeeld. Je kunt Ashwagandha bijvoorbeeld niet combineren met slaappillen. Laat je altijd adviseren door iemand die veel weet over kruidengeneeskunde of je huisarts. Je huisarts kent jou het allerbeste.

Waar kun je het kopen

Ashwagandha komt veelal voor in tabletten en capsules. Dit kun je innemen met een glas water. Je kunt het online op veel plekken verkrijgen. Dit is handig wanneer je het product opnieuw wilt kopen. Toch is het verstandiger om het product eerst in een fysieke winkel te kopen. Hierdoor kun je de bijsluiter goed bestuderen en je eventueel ook laten adviseren door de winkelmedewerker. Een van de Nederlandse winkels die het verkoopt is de Holland and Barrett, een gezondheidswinkel die vooral natuurlijke producten verkoopt. Zij verkopen capsules en tabletten met Ashwagandha erin. Je kunt naar de winkel toe gaan en je laten adviseren.

Gerelateerd

BlogDe belangrijkste stablecoins

Wat is een stablecoin? Stablecoins zijn cryptocurrencies met een stabielere waarde. In tegenstelling tot traditionele cryptocurrencies, schommelen stablecoins…