Wat voor invloed heeft je voornaam op je levensloop? 

Je bent je er als toekomstige ouder vast van bewust dat het uitkiezen van een babynaam een belangrijke taak is die je zorgvuldig wil uitvoeren. Jullie kind gaat deze naam immers de rest van zijn of haar leven te horen krijgen, en koppelt zijn of haar identiteit aan de benaming. Daarnaast beïnvloedt een voornaam ook verschillende belangrijke aspecten in de levensloop van jullie kind. Zowel op sociaal gebied, als op individueel vlak en tijdens het verloop van zijn of haar carrière. Hoe dat precies werkt leggen we je in dit artikel graag uit! 

Sociaal

Een naamkeuze heeft een directe invloed op onze relaties en de interacties die we hebben met onze omgeving. Namen bepalen een eerste indruk, en maken deel uit van de algehele beeldvorming die wordt gecreëerd bij een eerste ontmoeting. Vanaf het moment dat je je voorstelt, wordt vaak al een mening gevormd op basis van je naam. Je hebt misschien al wel eens gemerkt dat wanneer mensen jouw voornaam vaak vergeten of niet goed verstaan, dat het wat ongeïnteresseerd overkomt of dat je je enigszins gepasseerd voelt. Wanneer je omgeving daarentegen je naam goed onthoudt en ook benoemt, geeft dat een gevoel van erkenning en ervaar je dat je er mag zijn.

Je gunt je kind natuurlijk niet dat zijn naam standaard verkeerd wordt verstaan, of dat er misverstanden ontstaan over de schrijfwijze. Het is om die reden een hele kunst om een goede balans te vinden tussen meisjes- of jongens namen die mooi en origineel zijn, maar die tegelijkertijd niet al te ingewikkeld zijn om te onthouden of om te spellen.

Zelfbeeld

Ook vormt onze voornaam een belangrijk onderdeel van de manier waarop we naar onszelf kijken, en op hoe we ons positioneren in de wereld. Zo bepaalt onze naam het imago dat we ontwikkelen, en koppelen we bepaalde positieve of negatieve eigenschappen onbewust aan onze eigen naam. Mensen die blij zijn met hun naam, beschouwen zichzelf bijvoorbeeld eerder als succesvol, geliefd of gewaardeerd, en mensen die niet tevreden zijn met hun voornaam, ontwikkelen sneller een negatief zelfbeeld, bijvoorbeeld vanwege onzekerheid of afkeuring. De jongens- of meisjes namen die je als ouder kiest, bepalen dus al voor een groot deel wat voor zelfbeeld je kind onbewust creëert. 

Carrière 

Tot slot hebben namen een vrij doorslaggevende invloed op onze beroepskeuze en carrière. Vanaf de sollicitatieprocedure en het moment dat je je gaat voorstellen, wordt er al een bepaald beeld gevormd puur op basis van je voornaam en de verschillende, vaak subjectieve associaties die er aan deze naam gekoppeld worden. Vervolgens zal de naam ook een rol spelen in het ontwikkelen van vertrouwen bij collega’s en zakenrelaties, op basis van of de naam positief of minder positief bekend staat op de werkvloer. 

Kortom: genoeg redenen om de naam voor je kind aandachtig te overwegen! 

 

Gerelateerd