Bijdragen aan de maatschappij door je afval te scheiden

Afval scheiden komt langzaam maar zeker naar ieder huishouden. Maar kan zoiets kleins als thuis je afval scheiden echt iets bijdragen aan de maatschappij?

De maatschappij

Iedereen draagt altijd een stukje bij aan de maatschappij, gewoon door te zijn. Je betaalt je belastingen, ruimt je eigen troep netjes op en doet met je werk wat dat bijdraagt aan de maatschappij. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat andere manieren waarop we nog wat extra kunnen bijdragen. Zoals vrijwilligerswerk, een vreemde zomaar helpen of je afval scheiden. Het klinkt misschien niet als een reuze daad waarmee de mensheid veel opschiet, maar als je het van dichterbij gaat bekijken, heeft het zeker impact.

Als al het afval netjes gescheiden aankomt bij de afvalverwerker, kan hij of zij het direct doorsturen om te laten recyclen. Er hoeft dan dus niet iemand al het afval uit te zoeken. Dat scheelt saai werk voor iemand, maar ook de kosten om iemand daar te laten staan. Daarnaast kan gerecycled materiaal nieuwe materiaal opleveren. Echter als een product te vies of kapot is om te gebruiken, moet het de verbrandingsoven in. Dat is een stuk schadelijker voor het milieu dan recyclen.

Container huren

Soms zit je met grotere projecten, zoals een verbouwing, waarbij je ook je afval netjes wil scheiden. Niet alles hoort namelijk in dezelfde bak. Met container huren Amsterdam zit je altijd goed als je een container nodig hebt. De container wordt voor je op de juiste plek neergezet. Vervolgens kan je tijdens het klussen al je afval weggooien in de juiste container. Je krijgt namelijk de keus uit verschillende containers die alleen gevuld mogen worden met bepaalde materialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit: bouwafval en grofvuil, puincontainer, grond container, hout container, gips container of een groenafval container. Aan het eind van de dag, als de container vol zit, wordt deze opgehaald en voor je geleegd bij de milieustraat. Het scheelt je dus heel wat ritten om je afval te dumpen en je hebt er alle ruimte voor. Goed voor het milieu, goed voor de verbouwing.

Verduurzamen van je huis

Een steentje bijdragen doe je bijvoorbeeld ook door tijdens je verbouwing te denken aan het milieu. Daarbij hoort afvalscheiding, maar daarbij hoort ook een blik op de toekomst en eventuele duurzame verbeteringen aan je nieuwe huis. Heb je wel een aan een warmtepomp of zonnepanelen gedacht? Ook bij dat soort klussen hoort wat sloopwerk. Bij container huren Utrecht kan je ook al het bouwafval van de oude badkamer of keuken kwijt. Het afval gaat in de juiste container naar de vuilstort, terwijl jij aan de wereld van morgen aan het bouwen bent. Het fijne van duurzaam verbouwen is dat de overheid het toejuicht.

Kleine moeite, groot gebaar

Natuurlijk helpt afval scheiden het meest wanneer grote bedrijven het goed doen of als je tijdens je verbouwing direct alles in de juiste container gooit. Toch is soms een kleine moeite een van de mooiste dingen. Kijk eens om je heen op straat. Raap wat afval op en stop het in de prullenbak. Lever je plastic flessen in en neem je eigen mok mee naar je favoriete koffiezaak. Het is een kleine moeite, maar je geeft de aarde en uiteindelijk jezelf er veel voor terug.

Gerelateerd