Welke verschillende types van stablecoins zijn er op de markt vandaag?

Wat zijn Stablecoins

Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de waarde gekoppeld is aan een fiatvaluta, cryptomunt, grondstof of een andere activa. Stablecoins zijn er om een alternatief te bieden voor de hoge volatiliteit van de meeste cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Wanneer de markt onvoorspelbaar wordt, ruilen veel investeerders zeer volatiele cryptomunten om voor stablecoins om hun winst te consolideren. Zo blijft de waarde van hun portefeuille behouden. Welke stablecoins zijn de belangrijkste op de markt? USDT (Tether) en USDC (Coinbase en Cirlcle) zijn de belangrijkste stablecoins die je vandaag kunt kopen. USDC en USDT kopen kan je op de meest bekende cryptoplatformen zoals Coinbase, Bincance en Anycoin Direct.

Wat zijn de soorten Stablecoins?

Er bestaan verschillende types van stablecoins. In dit artikel bespreken we de verschillende stablecoins die op de markt zijn.

1. Stablecoin met onderpand

Fiatmunt gebaseerd
Een fiat gebaseerde stablecoin heeft een reserve van fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar als onderpand om zijn waarde te behouden. De verschillende fiat valuta kunnen bijvoorbeeld de euro zijn of de Britse pond maar de meeste fiat gebaseerde stablecoins zijn echter gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Crypto gebaseerd
Stablecoins kunnen ook worden gedekt door cryptocurrencies. Dit betekent dat deze stablecoins worden gedekt door andere meestal sterkere cryptomunten en dus niet fiatvaluta. Aangezien de cryptocurrency reserves die stablecoins ondersteunen ook kwetsbaar zijn voor hoge volatiliteit, zijn deze stablecoins over-collateralized. Dit wil zeggen dat er meer onderpand is dan dat er stablecoins op de markt zijn.

Grondstoffen gebaseerd
Grondstoffen gebaseerde stablecoins worden gedekt door andere soorten uitwisselbare activa zoals edel metalen. De meest voorkomende grondstof die als onderpand wordt gebruikt is goud, er zijn echter ook stablecoins die worden gedekt door olie, onroerend goed, en diverse andere edelmetalen.

 

2. Algoritmische Stablecoin

Hergebaseerde algoritmische stablecoin
Om zijn koppeling te behouden, zal een hergebaseerde stablecoin het bestaande aanbod wijzigen. Hergebaseerde stablecoins worden vaak ook elastische tokens genoemd.

Seigniorage algoritmische stablecoin
In de traditionele financiële wereld is seigniorage het verschil tussen de nominale waarde van een munt en de productiekosten ervan. Het doel is dat houders die als onderdeel van het systeem optreden, profiteren van het prijsverschil.

Fractionele algoritmische stablecoin
Dit type combineert de kenmerken van een volledig algoritmische en een volledig door onderpand gedekte stablecoin. Deze stablecoins vermijden over-collateralization en hebben minder risico. In tegenstelling tot typische algoritmische ontwerpen, streeft dit type naar het handhaven van een strakkere koppeling met een hoger niveau van stabiliteit.

Conclusie

Stablecoins worden tot nu toe beschouwd als een relatief nieuwe vorm van cryptomunten en worden als veiliger beschouwd. Er zijn echter uitzonderingen op het algoritmische stablecoin type. Dit komt omdat ze uitsluitend vertrouwen op complexe financiële constructies om hun waarde stabiel te houden. Een voorbeeld van deze risico’s zagen we onlangs met de ineenstorting van de stablecoin Terra Luna.

Gerelateerd