Verhuizen naar het buitenland met kinderen, hoe doe je dat?

Overweeg je om de grote sprong te wagen en te gaan verhuizen naar het buitenland? Dat is al spannend op zich, maar het wordt nog spannender als je dat gaat doen met kinderen. Voor kinderen brengt een verhuizing naar het buitenland veel ingrijpende veranderingen met zich mee. Ze moeten hun vriendjes achterlaten, er wordt misschien een andere taal gesproken en ze zien opa en oma een stuk minder vaak. Hoe pak je het dan goed aan als je wilt verhuizen naar het buitenland met kinderen? 

Het verhuizen naar het buitenland doe je samen

Het lijkt misschien een dooddoener, maar het is echt belangrijk om je te beseffen dat verhuizen naar het buitenland iets is wat je doet met het hele gezin. Deel je plannen daarom al vroegtijdig met je kinderen, en vraag ze naar wat ze ervan vinden. Leg niet al hun argumenten naast je neer, maar ga er serieus op in. Maak een lijstje met de voordelen en nadelen die een verhuizing naar het buitenland met zich meebrengt. Zelfs al zijn ze te klein om er een mening over te vormen is het belangrijk om je te verplaatsen in hun belevingswereld, en je voor te stellen wat er allemaal voor je kinderen gaat veranderen. Je kunt daar dan rekening mee houden om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. 

Laat je kinderen hun eigen voorbereidingen treffen op de verhuizing

Voor een kind is het fenomeen verhuizen al een abstract idee, laat staan een verhuizing naar een ander land. Om het verhuizen tastbaarder voor ze te maken kan het helpen om ze zo veel mogelijk zelf hun eigen voorbereidingen te laten treffen voor de verhuizing. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen wat ze willen meenemen en zelf hun dozen inpakken. Nog een tip is om je kinderen hun eigen verhuisdozen te laten personaliseren, bijvoorbeeld door ze er tekeningen of schilderingen op te laten maken. Het personaliseren van de dozen helpt bij het verhuizen want hun eigen dozen zijn bij aankomst meteen herkenbaar, maar het is vooral iets van zichzelf wat ze herkennen op een vreemde plek. 

Maak de verhuizing naar het buitenland zo concreet en tastbaar mogelijk

Zorg dat je kind al een goed beeld kan krijgen van waar hij of zij na de verhuizing terechtkomt. Maak foto’s en filmpjes van het nieuwe huis, de tuin, en vooral van hun nieuwe kamer. Laat ook filmpjes en foto’s zien van de directe omgeving zoals de speeltuin of het park, en maak filmpjes en foto’s van hun nieuwe school.

Het helpt ook om ze alvast in aanraking te laten komen met de nieuwe cultuur en taal. Maak bijvoorbeeld typische gerechten klaar die ze in het nieuwe thuisland eten, en kijk of er een leuke taalcursus is voor kinderen. 

Het verhuizen naar het buitenland met kinderen vergt wat voorbereiding om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Probeer de verhuizing tot een leuk avontuur of een ontdekkingsreis voor ze te maken, door echo-spelletjes te doen in het lege huis, te picknicken op de kale grond en een speurtocht te doen naar de bakker.

En het helpt om te lezen en zien hoe andere moeders een verhuizing naar het buitenland aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de filmpjes op vlogglos, het YouTube kanaal van Mascha Feoktistova die met haar gezin naar Amerika gaat emigreren.

 

Gerelateerd

BlogDe belangrijkste stablecoins

Wat is een stablecoin? Stablecoins zijn cryptocurrencies met een stabielere waarde. In tegenstelling tot traditionele cryptocurrencies, schommelen stablecoins…