5 Trends voor je tuin in 2023

In de winter is het tijd om na te denken over je tuin voor volgend jaar. Hoe wil je dat deze eruit ziet en wat zijn eigenlijk de nieuwste tuintrends van 2023? Wij zochten het voor je uit.

Er is voor iedereen een tuin. Of je nu wel of geen groene vingers hebt. Zo zijn er tuinen die groen, maar toch onderhoudsarm zijn. Maar bovenal is een tuin gemaakt om in te kunnen relaxen. Je wil zo veel mogelijk kunnen ontspannen in je tuin. Zithoeken zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Ook zien we dat er steeds meer groene trends ontstaan. Grote bomen en veel blijvend groen. Maar ook het thema duurzaamheid zullen we in dit artikel naar voren laten komen.

Trend 1: Terrasoverkappingen

De eerste trend waar we het graag over willen hebben zijn terrasoverkappingen. Eigenlijk zie je bijna geen tuin meer in 2023 waar je niet lekker overdekt kan zitten. Maar we zien ook de trend ontstaan dat het steeds luxer moet. Zo is een gewone overkapping niet meer genoeg. Men wil er ook in de winter van kunnen genieten met een heerlijke kachel. Een glaswand voor je overkapping kan ervoor zorgen dat warmte binnen blijft. En op een zwoele zomeravond kan je de glaswand openschuiven en heerlijk genieten van het warme weer en de blauwe lucht.

Trend 2: Hoge bomen

Waar er een periode was dat bomen zo veel mogelijk gemeden werden in tuinen zien we nu dat hoge bomen weer helemaal terugkomen. Hoe meer groen hoe beter. Zelfs mensen met kleine tuinen willen het liefst een oerwoud creƫren met kleine paadjes richting een zitgedeelte achter in de tuin. Een grote boom geeft mensen namelijk het gevoel van echt buiten zijn. Hoe groter de tuin hoe groter natuurlijk de boom. Het is wel goed om rekening te houden met het blad dat jaarlijks van een boom afkomt. Maar ook de hoeveelheid zon die hij onttrekt aan de woning.

Trend 3: Tuinmeubelen

Een andere veel voorkomende trend in 2023 zijn toch de tuinmeubelen. Zo willen we steeds minder de standaard tuinmeubelen die je ziet in veel tuinen. Nee steeds meer wordt het meubilair van binnen gewoon naar buiten gehaald. Vooral wanneer je een verwarmde overkapping hebt kan je gemakkelijk meubelen hierin zitten. Hierdoor wordt het erg huiselijk en gezellig. De tuin wordt een verlengstuk van je huis.

Trend 4: Moestuinen

We zagen het in 2022 al toenemen, maar de verwachting is dat in 2023 de moestuinen zullen ontploffen. Vooral door de enorme prijsstijging is de verwachting dat steeds meer mensen hun eigen groentes en fruit zullen oogsten uit eigen tuin. Een moestuin vergt toch meer tijd dan veel mensen bedenken, dus zullen supermarkten niet ineens uitsterven. Maar kleine hoekjes met eigen tomaten in de tuin gaan er steeds meer komen.

Trend 5: Duurzaamheid

Een duurzame tuin, maar materialen die lang meegaan of natuurlijk zijn. Dat is wat we in 2023 erg veel gaan zien. Maar ook is het fijn wanneer er zo veel mogelijk insecten, vlinders en bijen in de tuin komen. Dus zorgen mensen voor biodiversiteit in de tuin. Oja, die verlichting op grijze energie kan echt niet meer. Daarom zal je steeds vaker zonnepanelen op schuurtjes zien in 2023.

Gerelateerd