De Japanse keuken is bij veel mensen erg geliefd. Sushi steelt de harten van iedereen, een wokgerecht is heerlijk makkelijk om te maken en dumplings zijn een lekker hapje. Gyoza is een bekende dumpling die een belangrijke plek heeft in de Aziatische keuken. Wij gaan je vertellen hoe je deze dumpling zelf maakt.
Waar komt Gyoza precies vandaan?
Gyoza is een soort dumpling. Dumplings zijn bekend geworden omdat ze vooral tijdens de jaarwisseling in Azië worden gegeten. Er zijn verschillende soorten dumplings en Gyoza is de variant die wat groter en dikker is. Je kunt deze dumpling ook bakken in de pan, dan heet het een yaki-gyoza.
Oorspronkelijk komt de Gyoza uit de Chinese keuken, maar is overgenomen door de Japanse en westerse keuken. Het Japanse woord Gyoza (ギョーザ, ギョウザ) is af te lezen in het Mandarijns, maar wel geschreven met dezelfde Chinese tekens. Hierdoor weet je dat het woord van niet-japanse afkomst is. Door de Tweede Wereldoorlog kwam Japan in aanmerking met Gyoza. Japanse soldaten brachten Gyoza recepten mee nadat zij uit het noordoosten van China terugkeerden naar Japan.
Vanaf dit moment heeft Japan de dumpling als het waren overgenomen en haar eigen twist aan gegeven. Er is namelijk wezenlijk een verschil tussen de Japanse en Chinese Gyoza. De Japanse variant bevat meer een knoflook smaak. Daarnaast is het vel van de Japanse Gyoza ook wat dunner. Dit komt doordat Japan geld had om te investeren in machines die de vellen dunner kon maken.
Hoe wordt de gyoza vooral gemaakt?
In het Gyoza vel zit natuurlijk een inhoud. De meest voorkomende inhoud is varkensvlees gecombineerd met kool, Aziatische bieslook, sesamolie, gember en knoflook. Al deze ingrediënten worden dan samen fijn gehakt tot een geheel. Hiermee kun je het dunne Gyoza vel vullen. Rundvlees of kip kun je ook als goed alternatief gebruiken voor de varkensvlees. Uiteraard kun je de Gyoza ook vullen met groenten zoals spinazie of champignons. Dat is ook het fijne aan Gyoza: je kunt het vullen met wat jij wilt! Ook de kruiden kun jij zelf bepalen. Zolang het maar fijn gehakt is en je het als een geheel in het Gyoza vel kunt stoppen.
De meest bekende kookwijze van Gyoza is om de dumpling in de pan te stoppen (yaki-Gyoza). Hiermee bak je de Gyoza in zonnebloemolie en maak je een zijde van de Gyoza lekker knapperig. Vervolgens giet je 100 milliliter kokend water in de pan en doe je er een deksel op. Op deze manier stroomt de rest van de dumpling gaar. Andere bereidingswijze kunnen zijn dat je de Gyoza kookt (sui-Gyoza). De Gyoza is gaar wanneer het begint te drijven. Je kunt de Gyoza ook frituren (age-Gyoza).
Naast Gyoza hoort een dipsaus. Gyoza wordt vaak geserveerd met een op soja basis tare sauce. Dit is een saus die veel in de Japanse keuken voorkomt om in te dippen of om mee te grillen. Voor Gyoza kun je extra smaak aan de saus geven door er chilivlokken of rijstazijn in te stoppen. In Aziatische toko’s kun je vaak kant en klare Gyoza’s vinden, maar wij gaan ze lekker zelf maken.
Wat heb je nodig?
Voor dit recept gaan we uit van de originele, niet vegetarische bereidingswijze. Zoals eerder gezegd: je kunt enorm veel variëren bij het maken van Gyoza.
Voor 25 stuks Gyoza:
- 250 gram tarwe bloem
- 1 theelepel zout
- 150 milliliter heet water
- 120 gram varkensgehakt
- 100 gram kool, rood of wit
- 50 gram ui
- 50 gram bosui
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 1/2 theelepel suiker
- 1 eetlepel sake
- 1/2 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel gember
- 1 teentje knoflook
- 1/2 eetlepel oestersaus
- Snuf peper
- Extra sesamolie
- Wat bloem
- Ronde uitsteker met een diameter van 8 centimeter, zo eentje die je ook voor koekjes gebruikt
Voor het maken van het Gyoza deeg
Zorg ervoor dat je de bloem eerst goed zeeft. Voeg de helft van het zout toe en het hete water. Voeg het hete water geleidelijk toe en kneed de deeg ongeveer 5 minuten tot het een soepel en glad deeg is. Verdeel vervolgens de deeg in 4 bollen en dek ze af met vershoudfolie en laat het voor 30 minuten in de koelkast.
Voor het maken van de inhoud
Snijd alle ingrediënten heel fijn. Gember kun je bijvoorbeeld raspen en de knoflook kun je persen. Als je een keukenmachine hebt, maal alles hierin fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten, inclusief de vloeibare ingrediënten, in een kom samen met het varkensgehakt. Kneed het fijn tot een geheel. Voeg de andere helft van de zout toe en eventueel wat extra sesamolie als het mengsel droog aanvoelt.
Prepareer het deeg
Bestrooi het werkblad rijkelijk met bloem en rol 1 bol van de het deeg uit totdat het deeg ongeveer 2 millimeter dik is. Snijdt uit het deeg rondjes met de deeguitsteker. Herhaal dit met alle deegbollen totdat je vulling op is.
Vul en vouw de Gyoza
Houd een rondje deeg in je hand en besmeer de randen met water. Vul de deegrondjes met met een halve eetlepel vulling. Zorg ervoor dat hij niet te vol is. Anders kun je de Gyoza niet goed dichtvouwen. Vouw het deeg een keer dubbel zodat er een halve maan ontstaat. Vouw het deeg in plooien samen zodat er een waaier-vorm ontstaat. Zet de dumplings met het deeg randje omhoog op een bord en herhaal dit met alle deegbollen totdat de vulling op is.
Bereid de Gyoza
Bereid de Gyoza op de manier hoe jij het wilt. Dit is hierboven uitgelegd. Ook kun je kiezen wat voor saus jij er zelf bij wilt.