Energie besparen? Zo doe je dat

Nederlanders zijn massaal aan het bezuinigen door de snel stijgende inflatie. Er wordt ingekort op allerlei zaken. Mensen douchen korter, maken zo min mogelijk gebruik van lampen en de verwarming wordt amper aangedraaid. Dit is natuurlijk erg vervelend. Niemand wil ‘s winters in een koud en donker huis zitten. Toch wil je ook nog wel wat te besteden hebben. Het is niet leuk als je niks meer kunt doen. We hebben daarom wat handige besparingstrucjes verzameld, zodat jij minder merkt van de stijgende inflatie.

Kook in grotere porties

Onze eerste tip is om vaker in grote porties te gaan koken. Er past erg veel eten in een wokpan. Des te meer reden om vaker in grote porties te gaan koken. Maar waar is dit handig voor? Ten eerste maak je op deze manier slechts één keer gebruik van de kookplaat of van de oven. Dit bespaart gas. Een ander voordeel is dat je dan veel boodschappengeld kunt besparen. Op het moment dat de supermarkt een actie heeft (bijvoorbeeld 1+1 gratis) en het is een versproduct, ben je minder snel geneigd om dit te kopen. Het moet immers snel op en niet iedereen wil tweemaal per week hetzelfde eten. Maar wanneer je meteen alles klaarmaakt en de helft invriest, heb je een gratis maaltijd!

Verwarm je huis zonder verwarming

Wist je dat een kaarsje echt veel warmte kan generen? Als je jouw huis versiert met een aantal grote stompkaarsen, zul je veel minder beroep hoeven te doen op de verwarming. Een stompkaars is helemaal niet duur! Let er natuurlijk wel goed op dat je de kaarsen uitblaast op het moment dat je het huis verlaat. Zorg ook dat de kaarsen niet zo dicht bij brandbare spullen staan. Ook leuk om te weten: er komt best wel veel warmte van de oven. Nog meer redenen om deze winter vaker de ovenschaal uit de kast te pakken. Dit is het excuus om eindelijk die lekkere ovenrecepten te gaan uitproberen. Een win-win situatie, vind je niet?

Vervang de lampen

Wist je al dat een ledlamp 85 procent zuiniger is dan een gloeilamp? Ze zijn ook 75 procent zuiniger dan halogeenlampen. Juist daarom is het goed om eens op onderzoek uit te gaan, want welke lampen heb jij in jouw huis? Als je veel gloei- en/of halogeenlampen hebt, kun je veel geld besparen. Hoewel de aanschafprijzen voor ledlampen een stukje hoger zijn, haal je dit er ook zo weer uit. Dit is niet alleen omdat de lamp een stuk zuiniger is, maar ook omdat die veel langer meegaat. Een ledlamp kan namelijk wel negen keer langer meegaan dan een gloeilamp!

Gerelateerd