Koolhydraten. Zijn ze gezond of kunnen we ze beter uit ons dieet halen? Voor welke boterham kun je het beste kiezen? Volkoren, donkerbruin, meerzaden, witbrood of een plakje roggebrood? Wij vertellen hier hoe gezond het is om te kiezen voor roggebrood.
Als je naar de bakker gaat kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende broodsoorten. Lastig om te kiezen welk brood je dan moet nemen. Als je op dieet bent of doet aan een koolhydraat arm dieet wordt er vaak gezegd dat je geen brood mag eten. Maar valt roggebrood hier ook onder? Roggebrood zit bomvol voedingsvezels, verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Wat maakt het zo gezond? En helpt het eten van roggebrood bij het afvallen?
Roggebrood gezond? JA!
Veel mensen kennen roggebrood vooral om de aparte smaak en geur. De smaak is dan ook niet bij iedereen even geliefd. Vooral kinderen trekken vaak een zuur gezicht bij roggebrood. Zonde, want het zit bomvolle goede vezels. Roggebrood bestaat enkel uit rogge, zout, water en gist of zuurdesem en verschilt ontzettend met tarwebrood: de geur, kleur, smaak én structuur zijn anders. Het beeld dat veel mensen hebben is dat brood eten en afvallen niet goed samengaat. Niet geheel onterecht, want de meeste broodsoorten zitten boordevol koolhydraten. Die koolhydraten zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel en dát zorgt er weer voor dat je snel aankomt. Maar dit gebeurt natuurlijk alleen als je veel koolhydraten eet en weinig beweegt. Sporters eten juist veel koolhydraten om fit en actief te blijven. En dan zit er ook nog eens en verschil in snelle en langzame koolhydraten.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn een bron van energie voor het lichaam. Je vindt koolhydraten in voeding zoals pasta, brood, rijst, suiker, fruit, aardappelen, groenten maar ook in koek, snoep, gebak en frisdrank. De koolhydraten bestaan uit één of meerdere glucose eenheden. De glucose wordt als brandstof gebruikt in het lichaam. Het is een makkelijke, snel beschikbare brandstof voor ons lichaam. Toch heeft ons lichaam niet veel koolhydraten nodig. Het kan zijn energie namelijk ook uit vet halen en zo nodig zelf glucose maken in de lever.
Snelle en langzame koolhydraten
Snelle koolhydraten worden ook wel enkelvoudige of simpele koolhydraten genoemd. Door het eten van deze snelle koolhydraten stijgt je suikerspiegel en krijg je kort het gevoel dat je meer energie hebt. Je lichaam maakt als reactie op deze koolhydraten insuline aan, waardoor de suikerspiegel weer daalt. Het worden ‘snelle koolhydraten’ genoemd omdat de energie die je krijgt dus maar van korte duur is. Als je te veel snelle koolhydraten eet, kan je een te hoog cholesterol krijgen, een te hoge bloedruk en overgewicht. Dit komt omdat snelle koolhydraten een belangrijke bron van glucose zijn. Jouw lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid glucose nodig om te functioneren. Maar als je lichaam dit te veel aanmaakt, slaat je lichaam de glucose automatisch op als vet.
Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Dit zijn gezonde koolhydraten en worden, zoals de naam al doet vermoeden, veel langzamer opgenomen in het lichaam. Hierdoor komt de glucose geleidelijk in het bloed terecht. Onder andere volkoren- en spelt graansoorten, zoete aardappelen, groene groenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren rijst bevatten deze langzame koolhydraten. Als je producten met langzame koolhydraten eet in combinatie met eiwitten en vetten, wordt de glucose uit de langzame koolhydraten nog trager opgenomen in je lichaam. Dit is dus een gezonde manier van eten en verkleint daarmee de kans op overgewicht.
Roggebrood bevat langzame koolhydraten
Dus niet alle broodsoorten zijn slecht voor je. Volkoren producten zijn zelfs heel gezond. Roggebrood bevat van nature langzame koolhydraten en is rijk aan voedingsvezels: ongeveer 16 gram vezels per 100 gram brood. Die vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed worden opgenomen, waardoor je suikerspiegel minder hoog is. Het eten van volle granen, zoals rogge, zorgt voor een lager vetpercentage.
Daarnaast zorgen volkoren producten met langzame koolhydraten ervoor dat over een lange tijd een vol gevoel hebt. Als jij minder honger hebt gedurende de dag ga je ook minder snacken of ongezonde dingen eten.
Een lage bloedsuiker spiegel
Roggebrood bevat doorgaans net iets minder koolhydraten dan volkorenbrood en heeft een lagere glycemische index: een index die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en hoe snel glucose in je bloed wordt opgenomen. Hoe hoger deze index, hoe meer bloedsuikerpieken je hebt.
5 redenen waarom roggebrood gezond is op en rij!
- Heel veel voedingsstoffen!
Roggebrood was vroeger het tarwebrood van nu. Roggebrood bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine B1, B2, B5, B11 en de belangrijke mineralen natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium. Inderdaad, een hele mond vol gezonde stoffen!
- Vult goed
Een uur na uw ontbijt alweer honger? Niet als je roggebrood hebt gegeten als ontbijt. Roggebrood vult namelijk heel goed. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je minder eet bij de lunch, wanneer je ‘s ochtends roggebrood op hebt. Dag, hongergevoel!
- Vezelrijk eten
Is roggebrood gezond? Ja! In roggebrood zitten veel vezels. Zo’n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
- Goede koolhydraten
Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan kun je roggebrood misschien beter niet eten. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI). Deze koolhydraten veroorzaken geen piek in je bloedsuikerspiegel, maar zorgen voor langdurige energie.
- Onverzadigde vetten
Ben je erg bezig met je voeding en gezond eten? Dan weet je misschien al dat het heel belangrijk is om onverzadigde vetten binnen te krijgen. Onverzadigde vetten dragen namelijk bij aan een goed cholesterolgehalte en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. En laten deze onverzadige vetten nou net in roggebrood zitten! Je kan dus met een gerust hart roggebrood eten.