Vitrage, ook wel glasgordijnen genoemd, zijn er in alle soorten en maten. Voor ieder interieur vind je wel een bijpassend glasgordijn. Dit type raamdecoratie is meestal wit of gebroken wit, crème of ecru. Maar gekleurde glasgordijnen winnen in populariteit. Er zijn ook glasgordijnen met een werkje in de stof of met een ingeweven dessin of opgedrukte print. Ook bestaan er gestreepte varianten, opengewerkte exemplaren, geborduurde gordijnen of modellen met kant. Er zijn glasgordijnen die het hele raam bedekken of kamerhoog zijn. Maar er bestaat ook vitrage die voor slechts een deel van het raam hangt.
Dunne of dikkere stof
Meestal is de stof erg dun en transparant, waardoor veel licht doorgelaten wordt. Er zijn ook glasgordijnen die dichter geweven zijn, waardoor er minder licht naar binnen valt en de inkijk ook minder wordt. Je gaat dan in de richting van de zogenaamde in between gordijnen. Dat zijn gordijnen die het midden houden tussen vitrage en overgordijnen. Dunne glasgordijnen worden meestal gebruikt in combinatie met overgordijnen om je ramen een aangeklede uitstraling te geven.
Verschillende materialen
Voor vitrage worden verschillende materialen gebruikt. Vaak zijn dit kunstvezels zoals polyester. Polyester is erg slijtvast en behoudt goed zijn vorm. Het voordeel van deze stof is ook dat hij niet verkleurt in zonlicht. Hangen je glasgordijnen voor een zonnig raam, dan verkleuren polyester stoffen niet of minder snel dan bijvoorbeeld katoen of linnen. Ook viscose wordt veelvuldig toegepast. Vaak in combinatie met linnen bijvoorbeeld om een landelijke uitstraling aan de raambekleding te geven. Linnen en katoen worden met name in in between gordijnen toegepast.
Vitrage: neutraal of opvallend
De meeste raambekleding van dit type is vrij neutraal en heeft met name de functie om inkijk te beperken. Samen met een wat opvallender overgordijn vormt het een mooi geheel. Daarnaast bestaat ook opvallende vitrage. Er zijn glasgordijnen in verschillende kleuren die je interieur extra pit geven. Ook zijn er mensen die kiezen voor bewerkte vitrage, met borduursels of kant. Bij een nostalgisch klassiek interieur bijvoorbeeld passen ook de bekende valletjes met strookjes.