Zo creëer je een mooi gedekte tafel met de juiste bestekset

Het mag weer: bezoek ontvangen! Heerlijk lang tafelen, samen genieten van een hapje en een drankje, daar hebben we allemaal naar uitgekeken. Als jij de gastheer of -vrouw bent voor een diner, mag je dus best uitpakken met een mooi gedekte tafel Hoe je dat doet, lees je hier!

De basis

We beginnen met de basis. Kies je voor een tafelkleed? Daarmee is je tafel wel meteen aangekleed. Maar als je nu een mooie (houten) tafel hebt, is het ook zonde om hem te verstoppen onder een tafelkleed. Als alternatief kun je dan mooie placemats gebruiken. Met bijpassende servetten creëer je zo een chique en rustige basis.

Servies

Haal je mooiste servies uit de kast. Dat hoeft niet per se allemaal hetzelfde te zijn, mixen en matchen mag en is hip. Zorg er wel voor dat het bij elkaar past, het is niet zo fraai als het een bont allegaartje is. Ook servies waar stukjes af zijn etc, staat niet mooi en mag vandaag in de kast blijven.

Bestek

Een mooie bestekset maakt de tafeldekking zeker af. Zorg ervoor dat alles op de juiste volgorde ligt volgens de etiquette, zodat mensen niet hun voorgerecht met een dessertvork gaan eten. En natuurlijk is je bestekset keurig opgepoetst, zonder water- of vetvlekken.

Glazen

Ook mooie glazen mogen niet ontbreken op een gedekte tafel. Meestal zie je glazen voor rode en witte wijn, plus een waterglas, per persoon. Het mooiste is als iedereen dezelfde glazen heeft. Lukt dat niet, wissel dan random af, zodat het lijkt alsof het zo hoort. En vergeet de karaffen niet!

Kaarsen en bloemen

Een dinertafel mag verder mooi aangekleed zijn. Plaats daarvoor mooie kaarsen en/of bloemenarrangementen op tafel. Zorg er wel voor dat je niets hoogs in het midden van de tafel neerzet, het is de bedoeling dat de gasten elkaar aan de andere kant ook zien zitten en met elkaar kunnen converseren.

Aan het einde van de tafel kun je dan wel uitpakken met hoge stukken. Ook pas je op met brandende kaarsen, je wil niet dat iemand zijn mouw vlam vat! Naast bloemen en kaarsen kunnen andere mooie ornamenten ook een toevoeging zijn aan je dinertafel.

Sfeerverlichting

Verlichting bij een etentje is nog niet zo eenvoudig. Een felle lamp boven de tafel doet weinig voor de sfeer, maar mensen moeten ook wel kunnen zien wat er op hun bord ligt, dus te weinig licht is ook niet goed.

Test het vooral uit, en zorg dat je kunt spelen met iets meer of minder licht. Zo kun je tijdens het aperitief of na afloop bij de koffie prima het licht wat dempen, terwijl je tijdens het eten wat meer licht regelt. Wist je trouwens dat licht invloed heeft op onze smaakbeleving? Goed om daar waar mogelijk rekening mee te houden!

Niet te vol

Het ziet er super mooi uit: een volgepakte tafel. Maar praktisch is het niet. Zorg dat mensen ruimte hebben om te bewegen en hun glas bijvoorbeeld wat verder weg te zetten. Maar het is ook prettig als niemand zich zorgen hoeft te maken om te knoeien bijvoorbeeld. Dus stel je gasten gerust, ook als je een spierwit tafellaken hebt liggen: alles kan gewassen worden en het draait om de gezelligheid, niet om een wit tafelkleed!

 

Gerelateerd

BlogWat is percal katoen?

Zijde, satijn, wol en katoen. Allemaal soorten stoffen waar kleding, dekbedovertrekken, gordijnen en meer van gemaak kan worden.…