Verduurzamen van je woning: hier kun je aandenken

Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om te kiezen voor duurzame energie. Je woning verduurzamen is hiervoor een goede optie. Zo zorg je ervoor dat je minder energie verbruikt of de energie wordt zelf opgewekt. Hierdoor kun je niet alleen jouw energierekening drukken, het zorgt er ook voor dat het milieu minder wordt geschaad. In deze blog vertellen we jou er meer over!

Goedkope energie bestaat dus bijna niet meer vandaag de dag. Wat je wel kunt doen is je energie zo veel mogelijk verduurzamen. In deze blog willen we jou laten zien hoe je dat kunt doen. Want een leven zonder energie te verbruiken, dat zit er waarschijnlijk niet in. Wat wel belangrijk is, is hoe energie wordt opgewekt. Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Denk aan zon, wind en aardewarmte.

Op het gebied van verduurzamen zijn er heel veel manieren. We willen je eerst de meest makkelijke manier vertellen: namelijk je woning goed isoleren.

1.    Isoleren van je woning

Zeker als je woning wat ouder is, is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden om je woning te isoleren. Allereerst kun je kijken of je gebruik wilt maken van tochtstrip of kit. Vaak zijn de kosten hiervan niet extreem hoog, terwijl je wel ervoor zorgt dat er minder warmte kan ontspannen. Hang een dik gordijn voor de deur en zorg voor tochtstrip bij de deuren. Simpele manier om minder warmte te verliezen in de winter. Er zijn ook andere manieren om je woning te isoleren. Denk aan glasisolatie, spouwmuurisolatie of het isoleren van de kruipruimte.

2.    Zonnepanelen installeren

Hoe minder gebruik je hoef te maken van fossiele brandstoffen hoe beter dit natuurlijk is. Dit kun je doen door zonnepanelen te laten installeren op je dak. Of bijvoorbeeld op het dak van de schuur. Hierdoor zorg je ervoor dat je een groot gedeelte of helemaal je huishouden kunt voorzien van groene energie.

3.    Warmtepomp aanschaffen

Naast zonnepanelen en het goed isoleren van je woning, kun je er ook voor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen. Deze warmtepomp komt in plaats van de cv-ketel. Hierdoor kun je al snel 350 euro per jaar op je energierekening besparen. En dat in een matig geïsoleerd huis. Is jouw woning goed geïsoleerd dan kun je op nog meer geld rekenen. Wil je weten hoe een warmtepomp precies werkt? Bekijk deze video.

Zuinig omgaan met energie

Naast dat je kunt gaan voor duurzame energie, is het natuurlijk ook belangrijk dat wij collectief met z’n allen beter omgaan met energie. Denk bijvoorbeeld aan niet te lang douchen, apparaten niet onnodig aan laten staan. En wat denk je van bijvoorbeeld kamers verwarmen waar je niet bent. Zuinig omgaan met energie begint bij bewustwording. Je bewust zijn dat je voor alle energie dat je verbruikt moet betalen. En dat je dus bij een hoog energieverbruik de jackpot zult gaan betalen. Reden genoeg om dus ervoor te zorgen dat je minder energie gaat verbruiken.

En heb je nog oude apparaten in huis die veel energie verbruiken? Kies dan ervoor om apparaten te vernieuwen op basis van een energielabel. Kies voor een apparaat met een A+ of een A++.

Gerelateerd