Langer thuis blijven wonen: slimme oplossingen en tips

Met slimme aanpassingen aan de woning is het mogelijk om langer thuis te blijven wonen, op een hogere leeftijd. Verhoog het wooncomfort, op uiteenlopende manieren. Denk aan de plaatsing van een traplift in de woning, of gebruikmaken van een boodschappen service. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Traplift

Wordt het steeds moeilijker om de trap te gebruiken in huis? Kies dan voor de plaatsing van een traplift in de woning. Trapliften zijn er in veel soorten en maten te vinden: dit is volledig af te stemmen op de trap in de woning en de manier van gebruik. Koop een traplift die perfect past in de woning. Dit kan een professional voor je vaststellen. Het is belangrijk dat de installatie op de juiste manier gebeurt, zodat de traplift veilig te gebruiken is – op basis van het type trap. Zo is er voor een rechte trap een andere lift nodig dan voor een trap met een bocht erin. Een traplift is er nieuw of tweedehands te vinden: ga na waar de voorkeur naar uitgaat. Er zijn verschillende vergoedingen voor trapliften waar je gebruik van kunt maken, om kosten te besparen. Ook is het een optie om een traplift te huren, of om de traplift in termijnen te betalen.

Woning opnieuw indelen

Het is een idee om de woning opnieuw in te richten, om er weer prettiger te leven. Zorg bijvoorbeeld dat er voldoende ruimte in de woning is, om je te kunnen bewegen van A naar B. Verplaats meubels die in de weg staan of die de doorgang verkleinen. Denk erover na om de slaapkamer en badkamer naar de benedenverdieping te verplaatsen. Wellicht is een uitbouw aan de woning een mogelijkheid, om dit te verwezenlijken. Of plaats een bed in de woonkamer, om eenvoudig plaats op te nemen.

Hulp in huis

Lukt het niet meer goed om zelf alles bij te houden in huis? Dan is hulp in huis een uitkomst. Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Denk aan hulp in de huishouding, van een schoonmaker of andere professional. Ook thuiszorg is een goede optie, waarbij iemand bijvoorbeeld eens per dag of meerdere keren per dag langskomt voor zorgverlening. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om voor thuiszorg te kiezen, in de eigen woning. Dit is een prettig alternatief als mantelzorg niet mogelijk of niet wenselijk is.

Boodschappen service

Ook boodschappen halen en koken kan een opgave zijn. Kies liever voor een boodschappen service, waarbij alles aan huis wordt bezorgd. Dat scheelt een heleboel gesjouw en gedoe. Is koken ook niet meer zo eenvoudig? Met een kant-en-klare maaltijd service hoef je het eten enkel nog even op te warmen. En maaltijden zijn vaak heel gezond en gevarieerd bij moderne maaltijd services, zodat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Speciale dieetwensen kun je gewoon doorgeven. Nog een optie: kies voor een speciale vorm van thuiszorg, waarbij er iemand langskomt om de maaltijden klaar te maken.

Aanpassingen aan badkamer en toilet

Ook aanpassingen aan de badkamer en het toilet zijn vaak welkom, om langer in huis te blijven wonen. Laat een inloopdouche in de badkamer plaatsen, voor veiliger en eenvoudiger douchen. Zeker als je nu een bad hebt waarin je doucht, is dit een aanrader: het valgevaar neemt namelijk sterk af. En er is meer om aan te denken. Met wandbeugels heb je meer grip in de douche en bij het toilet. Ook een stoel in de douche is een uitkomst. Denk verder nog aan een verhoogd toilet, om minder te hoeven bukken. Hoe meer aanpassingen, hoe veiliger en prettiger je weer leeft in eigen huis.

Gerelateerd