Grote hond nemen: waar moet je op letten?

Honden zijn er natuurlijk in alle soorten en maten te vinden. Waar de een het liefst een kleine hond heeft, wil de ander juist een grote hond als huisdier. Zie jij jezelf al helemaal rondlopen met een grote hond aan je zijde? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om op te letten. In dit artikel lees je er alles over.

Juiste voer

Alle honden hebben goede voeding nodig! Maar niet elk type voer is zomaar geschikt voor iedere hond. Je kiest het voer namelijk uit op basis van de hond die je hebt. Dat geldt zowel voor nat en vers voer als voor hondenbrokken! Houd onder andere rekening met de leeftijd: zo heeft een puppy ander voer nodig dan een volwassen hond. Maar ook het ras en de grootte van je hond spelen mee. Neem dus de tijd om het juiste voer te kiezen. Zorg voor een goede balans van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Sommige honden hebben een allergie, waar je rekening mee moet houden. Je kunt hierover ook advies vragen aan de dierenarts. Grote honden hebben daarnaast over het algemeen meer eten nodig dan kleinere honden. Zorg daarom altijd dat je genoeg te eten in huis hebt voor het dier.

Genoeg ruimte

Realiseer je dat een grote hond relatief veel ruimte in beslag neemt. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn! Als je bijvoorbeeld een (vrij) grote woning hebt, past een grote hond er prima bij. Maar als je klein woont, is het toch al gauw te krap in huis met een grote hond. Grote honden hebben namelijk veel bewegingsruimte nodig – buiten, maar net zo goed binnen. Het is zielig als de hond zich niet vrij kan bewegen thuis. Ga dus na of het past. Kan de hond relaxt rondjes lopen in huis? En is er ook nog een plekje vrij voor een slaapplaats? Geef je hond hier een comfortabele mand, kussen of bench. Ook daar moet de hond goed op passen!

Voldoende beweging

Grote honden zitten vaak boordevol energie en hebben veel beweging nodig. Heb je als baasje tijd om regelmatig met je hond naar buiten te gaan? En vind je het zelf ook leuk om lange wandelingen te maken? Als het antwoord ‘ja’ luidt, dan zit je waarschijnlijk wel goed. Trek er vaak op uit met je hond, zodat het dier alle energie kwijt kan. Kies een comfortabele halsband hond uit. Houd er daarbij natuurlijk rekening mee dat de band geschikt is voor een grote hond! De halsband mag nooit te strak zitten. Let er verder op dat de halsband niet schuurt. Beweging zit ‘m trouwens niet alleen in het uitlaten van de hond, maar ook in het spelen met de hond. Dit kan tijdens het uitlaten of thuis. Zo blijft je hond fit – en ook gelukkig.

Goede training

Hoewel het belangrijk is om alle honden goed te trainen, geldt dat voor grote honden misschien net iets meer dan voor kleine honden. Heb je nog nooit eerder een hond gehad? Kies dan een ras dat makkelijk te trainen is. En stop natuurlijk de nodige tijd in het trainen van je hond! Dit maakt meteen dat jullie samen een goede band opbouwen. Onthoud dat mensen grote honden intimiderend kunnen vinden. Je moet je hond goed in bedwang kunnen houden, als deze op straat op iemand afloopt.

Doorlopende verzorging

Grote honden hebben vaak vrij veel verzorging nodig. Zo is het belangrijk om je hond regelmatig te wassen. En dat is een flinke klus met een grote hond! Ga na of je hier de tijd en ruimte voor hebt. Denk verder aan het borstelen van de vacht en het verzorgen van de nagels. Het is aan jou om hier de tijd voor vrij te maken. Maar als je hond echt jouw maatje is, doe je natuurlijk niets liever!

Als baasje ben jij verantwoordelijk voor de hond. En bij een grote hond komt daar al gauw net wat meer bij kijken dan bij een kleine hond! Neem het serieus, zodat je hond een prachtig leven leidt.

Gerelateerd