Je moet er maar tegen kunnen: iedereen zit altijd boordevol adviezen over hoe je je leven zou moeten leiden. En als moeder heb je het extra zwaar te verduren, want anderen weten altijd zo goed hoe je je kunt op moet voeden. Je weet goed dat je daar boven moet staan en vooral je eigen plan moet trekken, maar toch kunnen sommige opmerkingen behoorlijk binnenkomen. Welke opmerkingen wil je als moeder écht niet horen? En kun je dus beter ook zelf voor je houden tegen andere moeders?
Geef je geen borstvoeding? Schande!
Borstvoeding blijkt in Nederland nog steeds dé manier te zijn waarop je je (pasgeboren) kindje moet voeden. En het liefst zo lang mogelijk ook, stoppen voordat je zoon of dochter 2 jaar is, is not done. En bijvoeden met flesvoeding al helemaal. Echt, je gaat je spontaan een slechte moeder voelen als jij ‘gewoon’ flesvoeding aan je kindje geeft.
En natuurlijk, als het allemaal lukt dan is het zeker aan te raden om ‘de borst’ te geven, in principe is dat voor de meeste kinderen de beste start die ze kunnen krijgen en je creëert een unieke band met je kindje. Maar waar het misgaat is dat je je zou moeten schamen als het geven van borstvoeding om wat voor reden dan ook niet lukt. Als de melk onvoldoende voedingsstoffen bevat, als je kleine gewoon niet wil drinken, noem het maar op, maar het ligt vast allemaal aan jou.
Je moet ze niet zo verwennen!
Dit is er vooral één die je zult horen van oudere moeders. Zeg maar degenen die nu volwassen kinderen hebben, of opa en oma zijn. Want vroeger haalden zij hun kind niet na een halve minuut huilen uit bed, en kregen ze geen speciale voeding enzo. Nee, de maatschappij vandaag de dag is veel te soft en onze kinderen groeien op tot watjes. Laten we eerlijk zijn: de eerste maanden kun je je kindje nog niet verwennen! Dus hoe vaak je ze ook bij je neerlegt, hoe snel je ze ook troost als ze verdrietig zijn, dat herinneren ze zich later echt niet meer. Wat je wél creëert is, wederom, een band met je kindje. Hoe verkeerd kan dat zijn?
Er wordt tegenwoordig overal een etiketje op geplakt
Vroeger waren kinderen ‘gewoon een beetje druk’ of konden ze minder goed leren. Als kinderen niet mee konden in de klas, bleven ze zitten, en als het dan nog niet ging, gingen ze naar een speciale school. Tegenwoordig weten we veel beter dat niet elk kind dat niet zo goed mee kan komen, dom is, of sommige kinderen er niets aan kunnen doen dat ze moeilijk op hun stoel kunnen blijven zitten. Een diagnose met een bekende ‘afwijking’ zorgt voor begrip én een goede begeleiding waardoor ook jouw kind het beste uit zichzelf leert halen. Het is misschien jaloezie dat sommigen hier op reageren met een opmerking dat overal een etiketje op wordt geplakt.
Moedermaffia, je vind ze overal
Er zijn nog tig van voorbeelden te vinden over opmerkingen die gemaakt worden. Ook (jonge) moeders onderling kunnen er wat van. Online worden ze moedermaffia genoemd en dit zijn de vrouwen die hun mening overal, te pas en te onpas, gevraagd en ongevraagd, verkondigen. Ze zijn hierbij vooral niet altijd even empathisch, en ook beroemde moeders hebben hier last van. Bedenk jezelf als je een opmerking wil plaatsen, of advies wil geven, hoe je het zelf zou vinden als je in die situatie zit. We zijn allemaal anders, met andere normen en waarden, maar proberen wel allemaal ons kind op de beste manier op te voeden. Daarin is bijna geen goed of fout, al laten sommigen je denken van wel…