Welke wijn moet je bestellen bij je diner? Zo creëer je de juiste balans 

Misschien herken je het wel: je neemt plaats aan een knus tafeltje in een sfeervol restaurant, en je krijgt al gauw de wijnkaart in handen. Enkele wijnsoorten op de kaart herken je, zoals de Merlot en de Cabernet Sauvignon, maar de meeste namen klinken je nieuw in de oren. Voordat je het weet overvalt de serveerster je al met de vraag: ‘Wat mag ik voor u inschenken?’ Van schrik heb je al de vertrouwde huiswijn besteld die je altijd kiest, omdat hij prima smaakt. Een veilige keuze, maar wellicht ook een beetje zonde. Want als je je wijnkeuze echt afstemt op je gerechten, haal je nog veel meer uit je diner!
Een goede wijn kan je gerecht ook prachtig aanvullen en zorgt voor een goede balans.  Om je te helpen, combineren we hieronder de beste wijn en spijs combinaties voor je. 

Wijn kiezen bij je voorgerecht 

Heb je al een voorgerecht besteld, zoals bijvoorbeeld een salade met vis? Dan is een delicate, droge witte wijn zoals een Riesling of Viognier een mooie aanvulling voor bij de verfijnde smaken van de vissalade. Ga je rundercarpaccio eten vooraf, dan is een witte kruidige wijn erg geschikt, zoals Pinot Grigio. Bij tomatensoep als voorgerecht is een Italiaanse rode wijn zoals  Sangiovese een perfecte begeleider, vanwege de stevige, maar toch zachte aroma’s die goed aansluiten bij de lichtzoete en frisse smaken van de tomaat. 

Met welke wijn combineer je je hoofdgerecht?

Het hoofdgerecht vraagt meestal om een wijn met een wat stevigere body en meer diepgang. Bij vleesgerechten zoals Boeuf Bourguignon bijvoorbeeld, kun je heel goed een krachtige wijn bestellen zoals Chianti. Bij biefstuk past een Franse Bordeaux wijn dan weer uitstekend, vanwege zijn soepele en rijke smaakprofiel en fluweelachtige structuur. 

 

Heb je een hoofdgerecht besteld met vis zoals makreel of zeebaars? Drink bij deze lichte vissoorten een frisse witte wijn bij zoals Verdejo of Sauvignon Blanc. Bij zalm mag weer een wat vollere wijn zoals een witte Bourgogne.
Voor de vegetariërs zijn er genoeg mooie wijnen te combineren met groentegerechten. Bij gegrilde groenten past een Rosé bijvoorbeeld uitstekend, en bij de stevige en aardse smaken van pompoen of paddenstoelen combineert een volle Pinot noir of een op hout gerijpte Bourgogne perfect. Drink je liever wit? Een rijpe Riesling doet het ook goed bij champignons. 

Dessertwijn 

Bij het nagerecht wordt vaak een fruitige, lichtzoete wijn geserveerd. Een echte dessertwijn is bijvoorbeeld een lichtzoete, bloemige Muscat, die het goed doet bij romige desserts zoals Crème brûlée of cheesecake. Sauternes is met zijn volle zoete karakter een mooie partner voor bij een fruitig dessert, en bij chocolademousse smaakt een glas Port of Sherry verrassend goed. 

Conclusie: verrijk je smaakpalet door te ontdekken welke wijnen jouw diner omhoog weten te tillen, maak een weloverwogen keuze en geniet! 

Gerelateerd