Heb jij ooit nagedacht over wat er zou gebeuren wanneer je partner ineens komt te overlijden? Naast dat dit een grote emotionele klap is, leidt het ook regelmatig tot financiële problemen. Hoe jonger iemand is op het moment dat hij of zij komt te overlijden, hoe groter de kans is dat de nabestaanden van deze persoon in financieel noodweer terechtkomen. Je kunt dit gelukkig voorkomen door een ORV, oftewel een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In dit artikel laten we je zien wat deze verzekering precies inhoudt en hoe je hem afsluit.
Voorkom dat je nabestaanden in financiële problemen komen
Als er iets is wat je niet wilt, dan is het wel dat je nabestaanden in de financiële problemen terechtkomen nadat jij overleden bent. Het is al erg genoeg dat ze het plotseling zonder jou moeten stellen en daarom is het belangrijk om een financieel vangnet achter te laten. Dat doe je door een orv af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat de vaste lasten betaald kunnen worden. Heb je dus een hypotheek op basis van twee inkomens afgesloten, dan is deze polis van groot belang. Op basis van een inkomen wordt het heel lastig om de hypotheek te betalen. Met een orv krijgt je partner een uitkering waarmee het gat dat ontstaan is na jouw dood, overbrugd kan worden. Je kunt dit geld ook gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor het betalen van de erfbelasting wanneer je veel nalaat. Informeer daarom even bij een adviseur om te horen wat in jullie situatie het beste is om te regelen.
Hoe sluit je een goede orv af?
Een verzekering sluit je af om het risico te voorkomen dat je onverwacht in financiële problemen komt. Om die reden kan je ook gevraagd worden om een gezondheidsverklaring overlijdensrisicoverzekering te overhandigen als je een polis wilt afsluiten. Je mag namelijk niet een verzekering afsluiten als je al weet dat je deze in de nabije toekomst sowieso nodig hebt. Als deze verklaring is goedgekeurd, is het belangrijk om te kijken naar jullie vaste lasten. Tel alle mogelijke kosten bij elkaar op en trek daar de kosten af die de nabestaande kan betalen. Het gat dat overblijft, kun je dekken met je verzekering. Vervolgens kun je vastleggen hoe lang je de polis wilt laten lopen. Je kunt kiezen voor een uitkering van een jaar, of een paar jaar, maar je kunt het ook zo regelen dat je partner voor de rest van diens leven een uitkering krijgt.
Een goedkope polis is niet altijd de beste
Ga je een polis afsluiten, vergelijk dan altijd de mogelijkheden bij meerdere partijen. Kies ook niet gelijk de voordeligste polis. Veel beter is het om te kijken naar de dekking van je polis. Het is beter om maandelijks iets meer premie te betalen, dan een heel lage premie waar je niets voor terugkrijgt. Sluit je je polis af bij je huidige verzekeraar, dan kun je vaak van pakketkorting profiteren.