Moedervlekken. Bijna iedereen heeft er wel een paar. Gemiddeld hebben we er zelfs 20 tot 30 van. Sommige mensen hebben wel honderden moedervlekken over hun gehele lichaam. Maar wat zijn moedervlekken eigenlijk en kunnen ze kwaad?
Wat is een moedervlek?
Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentcellen op de huid. Ze kunnen er verschillend uit zien maar zijn altijd bruinachtig van kleur. De vorm kan wisselen van ovaal tot perfect rond. Ook kunnen ze zowel groot als klein en plat of hobbelig zijn.
Moedervlekken ontstaan rond het derde levensjaar. Tot ongeveer je twintigste kunnen er nieuwe bij komen. Soms is een moedervlek tijdens de geboorte al aanwezig. Daar komt ook de term moedervlek vandaan. Er werd gedacht dat je moedervlekken van je moeder meekreeg. Hoewel de hoeveelheid moedervlekken zeker ook door een erfelijke factor wordt bepaald, is het dus niet iets wat je vanaf de geboorte met je meedraagt. Zonlicht heeft ook een invloed op de hoeveelheid moedervlekken.
In de loop der jaren kan een moedervlek veranderen. Dit is een heel langzaam proces. Verandert de moedervlek snel of krijgt deze een vreemde kleur of vorm? Dan is het belangrijk om de moedervlekken door een dermatoloog te laten controleren.
Is een moedervlek kwaadaardig?
In principe is een moedervlek een goedaardig gezwelletje. Het kan echter wel kwaadaardig worden en zich ontwikkelen tot een melanoom. Een melanoom is een vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker is vrij agressief. Daarom is het belangrijk om dit op tijd te behandelen en dus bij twijfel een moedervlek altijd te laten controleren door een specialist.
Om een moedervlek op tijd te laten controleren is het belangrijk dat je zelf je moedervlekken met enige regelmaat checkt. Dit kun je doen door op de volgende punten te letten:
- Verandert de moedervlek van vorm? Een moedervlek mag niet asymmetrisch of onregelmatig zijn.
- Wordt de moedervlek (snel) groter?
- Verandert de moedervlek van kleur? Een moedervlek hoort bruin(achtig) van kleur te zijn.
- Bloedt de moedervlek?
- Jeukt de moedervlek?
- Is de moedervlek pijnlijk? Of voel je steken?
- Ziet de moedervlek er op welke manier dan ook anders uit dan de overige moedervlekken?
Wanneer het antwoord op een van deze vragen ja is dan is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.
Een verdachte moedervlek moet verwijderd en onderzocht worden. Laat het verwijderen van een moedervlek altijd over aan een specialist.