Heb ik een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Omdat je als ondernemer verschillende risico’s loopt, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Gelukkig kan dit, want er zijn tal van verzekeringen die je voor je bedrijf af kunt sluiten. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Aangezien deze verzekering niet verplicht is, vraag jij je misschien af of je hem nodig hebt. Om jou op weg te helpen, gaan we in deze tekst in op een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Hierdoor kun jij straks voor jezelf bepalen of je deze verzekering nodig hebt.

Redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Net als iedere andere zakelijke verzekering kost een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ook geld. Daarom sta je misschien niet te springen om een AVB verzekering af te sluiten. Laat je niet te veel leiden door de kosten, want er zijn genoeg redenen om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid. Hieronder zetten we er drie op een rijtje. 

1) Financiële bescherming

De belangrijkste reden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is omdat deze verzekering je bedrijf financieel beschermt. Richt je zaak- of persoonsschade aan bij een klant en word je hiervoor aansprakelijk gesteld? Dan worden de kosten vergoed door je verzekeraar. Omdat zo’n schadeclaim vaak behoorlijk hoog op kan lopen, is het niet prettig als je de schade zelf moet vergoeden.

2) Gemoedsrust

Verzeker jij je bedrijf niet voor aansprakelijkheid? Dan kan dit stress met zich meebrengen. Je moet namelijk extra alert zijn, want een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dit niet aan de orde. Je weet dan namelijk dat je verzekerd bent als er iets misgaat, waardoor het niet nodig is om te stressen. 

3) Professionele uitstraling

Een derde reden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is omdat je hiermee professionaliteit uitstraalt. Met deze verzekering laat jij je klanten zien dat jij je werk serieus neemt. Heb je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan dit je zelfs klanten kosten. Steeds meer bedrijven verlangen namelijk dat de partijen waarmee zij samenwerken goed verzekerd zijn voor risico’s.

Overweeg ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af? Dan ontdek je waarschijnlijk al snel dat je ook nog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af kunt sluiten. Dit is geen opzichzelfstaande verzekering, maar een aanvullende verzekering. Hierdoor kun je hem alleen in combinatie met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je niet alleen verzekerd voor zaak- en persoonsschade, maar ook voor schade door een beroepsfout.

Omdat je beter verzekerd bent als je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, betaal je een hogere premie. Daarom vraag jij je misschien af of je deze aanvullende verzekering nodig hebt. Dit hangt vooral af van het werk dat je doet. Beoefen je een juridisch, financieel, technisch of adviserend beroep? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten verstandig. Soms heb je geen keuze, want er zijn namelijk beroepen waarvoor deze aanvullende verzekering verplicht is.

Gerelateerd