Een uitvaartverzekering afsluiten? Dit moet je weten

Niet iedereen vindt het fijn om na te denken over het einde. Het kan een overweldigend onderwerp zijn. Toch is het goed om er soms bij stil te staan. Er moeten namelijk bepaalde beslissingen gemaakt worden voor het overlijden. Het oriënteren op een uitvaartverzekering is één van die zaken. Dit is namelijk een belangrijke beslissing. In dit artikel gaan we je iets meer vertellen over uitvaartverzekeringen.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten van een begrafenis of crematie. Er komen namelijk veel diensten bij een uitvaart kijken. Dit betekent ook dat er veel kosten aan verbonden zitten. De kist, de uitvaartverzorger, rouwdrukwerk en de cateraars moeten allemaal betaald worden. De kosten kunnen makkelijk oplopen tot €7000, mits je kiest voor een simpele uitvaart. Op het moment dat je zelf niet voldoende geld op je rekening hebt staan, zijn jouw nabestaanden verantwoordelijk voor deze kosten. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. De verzekeringsmaatschappij is dan verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt worden tijdens de uitvaart.

Een passende uitvaartverzekering kiezen

Nu je weet waarom het nuttig kan zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten, kun je je verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Er zijn drie opties: het naturapakket, de kapitaalverzekering en de koopsompolis. Bij een naturapakket worden jouw nabestaanden voorzien van een pakket aan producten en diensten. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is er ook een vrij bedrag dat besteed kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor specifieke wensen. Bij een kapitaalverzekering betaal je maandelijks een premie, waarna een bedrag wordt uitgekeerd nadat je komt te overlijden. Bij een sommenpolis betaal je éénmalig een bedrag aan een verzekeringsmaatschappij, in plaats van een maandelijkse premie. Zo kun je zelf bepalen of je maandelijks een kleiner bedrag wilt betalen of juist in één keer een groter geldbedrag neer wilt leggen.

Beslissen over een uitvaartverzekering

Of je wel of geen uitvaartverzekering wil afsluiten is volledig jouw eigen keuze. Op het moment dat je voldoende spaargeld hebt en houdt, is het niet nodig. Mensen die (nog) niet voldoende geld hebben, kunnen het heel prettig vinden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het biedt veel mensen rust, omdat ze zo zeker weten dat hun nabestaanden geen financiële moeilijkheden ervaren door hun uitvaart. De premie van een uitvaartverzekering ligt vaak niet erg hoog. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat de premie nauw  samenhangt met jouw leeftijd en jouw levensstijl. Mensen die roken hebben bijvoorbeeld meer gezondheidsrisico’s en dus vaak een hogere premie.

 

Gerelateerd