Nieuwe schoenen gekocht en loop je er gelijk al blaren op? In dit artikel geven wij 6 tips om te voorkomen dat je blaren krijgt in je nieuwe schoenen.
Heb jij vaak last van blaren? Dan heb je waarschijnlijk veel tips gekregen van jan en alleman. Maar ben jij er ook achter gekomen dat niets van dat alles tot nu toe heeft geholpen? Blaren krijg je vaak door slechte ondersteuning, verkeerd lopen of gewoon weg verkeerde schoenen. Wij gegeven in deze blog allerlei verschillende tips waardoor jij blaren kan voorkomen. Van het dragen van zooltjes tot het gebruiken van speciale crème. Je zal bij blaren een beetje moeten proberen
Wat zijn blaren?
Een blaar is een vochtzakje. Deze zit in de huid en is vaak gevuld met vocht. In dit vocht zit een herstellend middel om de blaar weer te genezen. Blaren kunnen ontstaan op je handen en voeten. Wanneer ergens veel wrijving ontstaan kan een blaar komen. Zo kan je hem krijgen wanneer je druk in de tuin aan het werk bent met bijvoorbeeld een schoffel. Maar ook tijdens het wandelen is het een veel voorkomende blessure. Goede schoenen van bijvoorbeeld Tamaris kunnen ervoor zorgen dat jij geen blaren krijgt.
Wat kan helpen tegen blaren?
Er zijn veel tips die wij kunnen geven om blaren te voorkomen. Maar je zal moeten kijken wat voor jou helpt. Zo werkt er voor iedereen weer wat anders tegen blaren.
1. Goede schoenen
Natuurlijk is de eerste stap naar geen blaren op je voeten het dragen van goede schoenen. Dit lijkt zo logisch, maar toch maken mensen hier zo veel verschillende keuzes in. Vooral wanneer je kijkt naar bergschoenen gaat het nog vaak mis. Mensen kopen een bergschoen die toch iets te krap zit waardoor er wrijving ontstaat. Je kan dus beter kiezen voor een schoen die iets losser om je voet zit. Dit zodat het niet te warm wordt in je Remonte schoen, maar er ook geen wrijving ontstaat. Dit is onze eerste tip om minder blaren op te lopen.
2. Goed inlopen van je schoenen
Veel mensen duiken gelijk de bergen of de bossen in om lange stukken te gaan wandelen. Maar je voet zal moeten wennen aan een nieuwe schoen. Ga er eerst dus eens kleine stukjes mee wandelen. Doe ze na een uur weer uit en pak andere schoenen. Je kan er ook voor kiezen om ze de eerste dagen alleen aan te doen wanneer jij zittend werk doet. Je zal er dan nog niet te veel op steunen, maar je voet zelf kan al wel wennen aan de schoen.
3. Wandelsokken met tenen
Het klinkt misschien als iets heel geks, maar blaren ontstaan dus onder andere de wrijving. Dit kan ontstaan wanneer jouw tenen langs elkaar schuren bij iedere stap. Dit valt heel makkelijk te corrigeren met een sok met tenen. Zo zitten de tenen los van elkaar in een sok. Hierdoor neem je de wrijving weg. Ook zijn er sokken met een dubbele wand. De wrijving die er ontstaat zal dan voornamelijk impact hebben op de sok zelf in plaats van op jouw voeten.
4. Voetverzorging
Heb je een langere wandeling gemaakt of veel gelopen en merk je dat je voeten een beetje overbelast zijn geraakt? Dan is het slim om te kijken naar voetverzorging. Een goede voetverzorgende crème kan ideaal zijn om je voeten mee te behandelen. Zo’n crème stimuleert de aanmaak van eelt op je voeten en kan zorgen en kan overtollig vocht afdrijven.
5. Vooraf verzorging
Naast crème zijn er nog trucjes die jij vooraf kan toepassen om je voeten te verzorgen en om blaren tegen te gaan. Zo heb je talkpoeder dat ervoor zorgt dat er minder vocht ontstaat. Ook heb je wandelwol. Dit kan je op plekken doen waar je vaak blaren krijgt. Het neemt dan vocht op en zorgt voor een extra fijn kussentje tegen wrijving. Sommige wandelaars gebruiken zelfs tape om hun voeten af te tapen voordat ze gaan wandelen. Dit kan je natuurlijk doen, maar kost je wel enorm veel tijd.
6. Kousen
Heb jij weleens hardlopers gezien met langere kousen aan? Dit doen ze om spataderen te voorkomen, maar ook om minder bloed en vocht naar hun voeten te krijgen. Vooral wanneer jij lang loopt kan dit zeker helpen. Je voeten worden dikker wanneer jij veel loopt, dit komt door vocht en bloed. Dit kan je tegengaan door kousen te dragen tijdens het wandelen.