Misschien ken jij wel biseksualiteit. Dit is wanneer jij niet valt op alleen vrouwen dan wel op alleen mannen. Echter bestaat er ook een ander begrip dit heet panseksualtiet. Wanneer jij panseksueel bent val jij niet op personen en maakt gender voor jou geen verschil. We zullen er meer over vertellen in deze blog.
Er bestaan veel verschillende seksuele voorkeuren. Zo heb je heteroseksualiteit. Dit is wanneer jij valt op iemand van het andere geslacht. Dit is ook een vorm van seksualiteit die het meeste voorkomt in Nederland. Ook bestaat er homoseksualiteit. Wanneer jij valt op iemand van hetzelfde geslacht ongeacht of jij man of vrouw bent, noem je dit homoseksueel. Maar vandaag gaan we dieper in op; panseksueel betekenis. Wat is dit precies en waar komt het uit voort?
panseksualiteit in het kort
Panseksualiteit | Panseksualiteit is een seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot alle personen, ongeacht genderidentiteit of biologisch geslacht. |
Betekenis Panseksualiteit | Panseksuelen maken geen onderscheid in genderidentiteit of biologische geslachten, vergelijkbaar met biseksualiteit maar zonder voorkeur voor mannelijk of vrouwelijk geslacht. |
Herkomst Panseksualiteit | Afgeleid van het Griekse ‘pan,’ wat betekent: volledig, omvatten, alles. |
Symbolen Panseksualiteit | Panseksuele gemeenschap heeft sinds 2010 een vlag (roze, geel, blauw) en een symbool (”P” met een pijl naar beneden). |
Seksuele Voorkeuren | Heteroseksualiteit (valt op andere geslacht), homoseksualiteit (valt op hetzelfde geslacht), biseksualiteit (valt op beiden), aseksueel (geen seksueel verlangen), autoseksualiteit (voorkeur voor zichzelf), polyseksualiteit (valt op meerdere personen). |
Diverse Vormen | Naast bekende vormen zijn er ook minder geaccepteerde of controversiële zoals pedoseksualiteit, necroseksualiteit en bestialiteit. |
Hulp bij Seksualiteit | Er zijn verschillende hulplijnen beschikbaar voor mensen die hulp nodig hebben bij hun seksualiteit. |
Wat is panseksualiteit?
De betekenis van panseksueel is een seksuele, maar ook romantische of emotionele aantrekking tot alle personen. Bij panseksuelen wordt er geen onderscheid gemaakt in genderindentIteit of biologische geslachten. Het lijkt dus veel op biseksualiteit alleen het grote verschil is dat er door biseksuelen wel een voorkeur is voor het mannelijk of vrouwelijk geslacht. Het kan dus zijn dat jij valt op transgenders of genderqueers. Dit duidt aan dat jij panseksueel bent.
Herkomst panseksualiteit
Sinds 2010 is er een vlag ontworpen voor de panseksuele gemeenschap. Onder de L.H.B.T.I gemeenschap is het veel voorkomend dat er een vlag bij een bepaalde voorkeur hoort. Bij panseksualtiteit zijn dit de kleuren roze, geel en blauw geworden. Ook is er een panseksualiteitssymbool ontstaan. Dit is de letter ‘’P’’ met een pijl naar beneden wijzend.
Panseksueel is een begrip dat is afgeleid van het Griekse pan. Dit betekent zoiets als: volledig, omvatten, alles. Dit komt doordat iemand die panseksueel is geen expliciete voorkeur heeft. Maar op iedereen zou kunnen vallen.
Gevoelig onderwerp
Sinds de oprichting van de L.H.B.T.I gemeenschap, ontstaan er steeds meer discussies over genders of biologische geslachten. Veel mensen vinden het moeilijk om te accepteren dat iemand homoseksueel is, laat staan dat jij voorkeur hebt voor een persoon ongeacht geslacht. Hierdoor blijft het een gevoelig onderwerp om te bespreken. Veel mensen doen er dan ook lacherig over. De L.H.B.T.I gemeenschap doet er alles aan om te benadrukken dat gelijkheid enorm belangrijk is in een land als Nederland. Maar ook daarbuiten.
Verschillende vormen van seksualiteit?
We hebben het in het begin al even gehad over verschillende vormen van seksualiteit. Hieronder nemen we een aantal verschillende vormen nog even met je door.
Heteroseksualiteit
De meest bekende vorm, en de vorm die het meeste voorkomt is heteroseksualiteit. Wanneer jij valt op iemand van het andere geslacht ben jij heteroseksueel. Gemeenschap tussen een man en een vrouw is de meest geaccepteerde vorm van seksualiteit. In de bijbel en veel andere geschriften wordt dit gezien als de meest biologische vorm aangezien en kinderen door verwerkt kunnen worden.
Homoseksualiteit
Dit is wanneer jij valt op iemand van hetzelfde geslacht. Dit betekent dus dat jij wanneer jij een man bent valt op iemand van een mannelijk geslacht. Maar ook als vrouw ben jij homoseksueel wanneer jij valt op een vrouw. Alleen wordt dit bij vrouwen vaak aangeduid als lesbisch. Zo wordt er toch onderscheidt gemaakt in voorkeur en geslacht.
Biseksualiteit
Een vorm van seksualiteit die je misschien bekend voorkomt en dus veel lijkt om panseksualiteit is wanneer jij biseksueel bent. Je hebt dan geen expliciete voorkeur voor iemand van het vrouwelijke of mannelijke geslacht. Je valt op beiden en het kan dan ook zijn dat je op beiden verliefd wordt.
Aseksueel
Wanneer jij geen seksueel verlangen hebt naar nog een man nog een vrouw word je gezien als aseksueel. Er zijn geen duidelijke cijfers hoeveel van de bevolking aseksueel zijn, dit is nog vaak een groot taboe.
Autoseksualiteit
Dit wordt ook wel egoseksualteit genoemd. Je hebt dan niet per se de voorkeur voor een ander lichaam of persoon. De voorkeur bij iemand die auto seksueel is ligt bij hem/haar zelf. Dit komt vaak terug in vormen van zelfbevrediging.
Polyseksualtiteit
Wanneer jij valt om meerdere personen en niet iemand kan aanduiden als per se de enige ben jij polyseksueel. Het kan dan ook zijn dat je op verschillende geslachten tegelijk valt. Het wordt dan ook beschouwd als vorm van biseksualiteit.
Nog meer verschillende vormen
Natuurlijk zijn er nog verschillende vormen en voorkeuren. Deze zijn vaak niet maatschappelijk geaccepteerd of worden zelfs bestraft wanneer jij ernaar handelt. Denk dan aan pedoseksualiteit (voorkeur hebben voor personen onder de 18 jaar), Necroseksualtieti (voorkeur voor overleden personen) of Bestialiteit (voorkeur voor dieren). Deze vormen worden zelfs gezien als afwijking.
Hulplijn bij problemen met je seksualiteit.
Het kan zijn dat jij net uit de kast bent gekomen, of misschien wel heel veel moeite hebt om uit de kast te komen. Er zijn altijd mensen die oordelen over iemand zijn geslacht en geaardheid. Maar er is nog een grotere groep die voor je klaarstaat wanneer jij het moeilijk vindt hier eerlijk over te zijn.
Er zijn verschillende websites waar je veel informatie kan vinden over seksualiteit je jouw seksuele voorkeur. Mocht jij hier over willen praten zijn er dan ook veel hulplijnen beschikbaar. Wanneer jij niet in levensgevaar bent, maar graag hulp wil krijgen bel dan: 0900-0113. Mocht je acute hulp willen of denken aan zelfmoord bel dan het algemene noodnummer: 112 of ga naar www.113.nl om te chatten met hulpdiensten.
Schaam je niet voor je seksualiteit maar probeer er over te praten. Iedereen is uniek, en iedereen is anders. Dit is dan ook één van de slogans van de L.H.B.T.I gemeenschap.