Wat is percal katoen?

Zijde, satijn, wol en katoen. Allemaal soorten stoffen waar kleding, dekbedovertrekken, gordijnen en meer van gemaak kan worden. Elke soort stof heeft ook weer andere varianten. Fijne garen of minder fijne garen. Minder of meer draden. Ook katoen heeft, naast normale katoen, ook percal katoen. Wij willen je graag uitleggen wat voor katoen dit is.

Moeder natuur brengt ons de ‘katoenplant’

Voordat we je kunnen uitleggen wat percal katoen is, leggen we je eerst uit wat katoen precies is en hoe het wordt gemaakt. Katoen, ook wel cotton of baumwolle, is een soort vezel die uit de katoenplant (gossypium) groeit. Het vezel bestaat uit een natuurlijk polymeer (een chemische verbinding die uit een lange reeks van dezelfde moleculen bestaat) van cellulose. Alle planten hebben cellulose, maar de katoenplant bevat een grote hoeveelheid cellulose waardoor het goed geschikt is om er textiel van te kunnen maken. De knopjes van het plantje ziet eruit als een wit bolletje. Het katoenplantje groeit in een tropisch klimaat en duizenden jaren geleden gebruikt om een doek mee te maken.

Bij de katoenteelt worden eenjarige katoenplanten gebruikt. Een plant groeit 150 tot 180 dagen. Het verbouwen van katoen kan uitputtend zijn voor de landbouwgrond. Dit komt door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Tegenwoordig is er ook ecokatoen. Voor de productie van eco katoen wordt er maximaal 16% gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, worden er ecologische productiemethoden toegepast en wordt er geen gebruik gemaakt van kinderarbeid.

De geschiedenis

Vroeger werd katoen nog met de hand uit elkaar gehaald voordat de vezels gebruikt konden worden. Nu is dat anders. Sinds de industriële revolutie (1760 – 1840) kwamen er nieuwe uitvindingen die de katoen vezel snel kon scheiden van de zaaddozen van het plantje.

De ‘cotton gin’ of ook wel de ‘ontkorrel machine’ was een revolutionaire uitvinding waarmee van katoen nog sneller kleding gemaakt kon worden. Hierdoor kon kleding en andere stoffen sneller voor de massa maatschappij gemaakt worden. Een nadelige bijkomstigheid was de opkomst van de slavernij omdat er steeds meer producten van katoen werden gemaakt. Daarnaast was de ontkorrel machine gevaarlijk om te gebruiken.

Verschillende katoenen

De term katoen wordt veelal ook gewoon gebruikt voor een stof van geweven katoen draad. Want nadat de katoenplant is geplukt, wordt de buitenste laag verwijderd. Deze katoenvezel wordt gebleekt, geverfd en gereinigd. Met een spinmachine wordt het geweven tot garen en draden of verwerkt tot een nieuw product.

Zoals we al eerder beschreven: er zijn verschillende soorten katoen. Deze verschillen komen niet door een ander soort plant, maar het zijn andere factoren die hierbij een rol spelen. De weefdichtheid (het aantal draden per inch), de fijnheid van de garen en de binding (de manier waarop de draden worden geweven) zorgen voor het uiterlijk, stevigheid en kwaliteit van het de katoenen stof. De schering (lengtedraden) en inslag (breedtegaren) op een weefraam zijn dus belangrijk voor het maken van katoen.

Percal katoen

Je kent het misschien wel. Je slaapt in een hotel onder een heerlijk dekbed. Het dekbed is zacht en erg luchtig. Hierdoor slaap je als een roosje. De kans is groot dat je dan onder een dekbed hebt gelegen van percal katoen.

Percal katoen is namelijk katoen dat, zoals je misschien wel kunt voorspellen, op een bepaalde manier geweven wordt. De draden worden onder de ene en over de andere heen geweven en bevatten minimaal 200 TC (thread count) katoenen draden per inch. De thread count geeft weer hoeveel draadjes er per inch zijn. Deze techniek zorgt voor de stevigheid van percal katoen. Een stuk steviger dan ‘normaal’ katoen. Hoe hoger het aantal van de ‘TC’ hoe luxer het al kan zijn. Percal katoen met 400 TC voelt bijvoorbeeld nog dikker en luxer aan dan percal katoen van 200 TC.

De katoen is misschien heel stevig, maar blijft licht in gewicht. De stof voelt glad, licht en zacht aan. Daarnaast is het koel en ademt het goed. Hierdoor is percal katoen geschikt voor in de zomer! Door al deze factoren is percal katoen het meest luxe katoensoort die er is en een populaire soort katoen voor een dekbedovertrek. Hierdoor is de kans groot dat je vaak onder percal katoen ligt wanneer je in een hotel slaapt.

Andere soorten katoen en de verschillen

Er zijn meerdere soorten katoenen. Wij leggen je graag uit wat de verschillen zijn als we deze vergelijken met percal katoen

Katoensatijn

Katoensatijn is soepel, glanzend en voelt zacht aan. Bij satijn denk je misschien snel aan die zwetende gladde stof die plakt. Vaak is dit satijn met polyester en dus veel minder aangenaam. Satijn moet minimaal 220 thread counts bevatten en bij de weeftechniek maken ze gebruik van 4 inslagdraden over 1 kettingdraad. Hierdoor voelt katoensatijn wat zwaarder dan percal katoen. Percal katoen wordt namelijk geweven met de platbinding techniek. Hierdoor zijn de garen dicht op elkaar geweven.

Flanel

Flanel dikker dan katoen. Hierdoor is het ook een stuk warmer en ook heel zacht. De flanel is anders dan parcal katoen en dat komt niet door het aantal garen of thread counts. Dit komt door de manier hoe het van de katoenplant wordt afgehaald. De bovenste laag van de katoenplant wordt wordt er zachtjes afgehaald. Het verruwen van dit materiaal zorgt voor het zachte effect aan de stof en wordt dan ook flanel genoemd. Flanel is vooral populair in de winter om als dekbed te gebruiken. Je kent vast ook wel een stoer flanellen overhemd met ruitjes die ook lekker warm is! Zalig zacht voor in de winter!

Gerelateerd