Wat zijn bekende klachten bij de overgang?

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen. De een heeft er meer last van dan de ander. Maar bereid je in ieder geval vast voor dat dit kan gebeuren. Ben je benieuwd wat bekende klachten zijn bij de overgang? In dit artikel lees je er meer over.

Verandering van huid en haar

Waar we meestal meteen denken aan opvliegers bij de overgang, zijn er nog meer klachten aan te wijzen. Juist ook klachten waar je in eerste instantie misschien niet meteen aan denkt. Zo kunnen je huid en haar veranderen. Je haar kan bijvoorbeeld dunner worden tijdens de overgang. Ook kun je last hebben van een jeukende hoofdhuid. Dit is dus niet iets om van te schrikken, maar juist een bekend probleem. Een jeukende hoofdhuid kan namelijk optreden bij veranderingen in de hormoonspiegels, waar bij de overgang natuurlijk sprake van is. Meestal verbetert dit na zo’n zes maanden weer, maar het kan ook wat langer duren. Verzorg je haar in ieder geval zo goed mogelijk. Was het niet dagelijks, want dit is eigenlijk niet nodig. Met overmatig wassen verwijder je te veel belangrijke natuurlijke oliën, wat je haar ook droger maakt. Je kunt dus gerust een dagje overslaan, of zelfs meerdere dagen. Gebruik een milde shampoo en conditioner. Niet alleen je haar kan veranderen, maar ook je huid. Zo kan je huid droger worden, of gevoeliger. Ook hier kan dus extra verzorging nodig zijn. Houd je huid goed schoon en hydrateer je huid. Zowel reinigen met een cleanser als voeden met een crème kun je twee maal per dag doen, in de ochtend en avond.

Opvliegers en zweten

Je kunt je minder jezelf voelen tijdens de overgang, door lichamelijke klachten. Een droge huid of haaruitval zijn dus bekende problemen bij de menopauze en goed te verhelpen met Dercos Technique. Meer bekende klachten? Dat zijn opvliegers, oftewel warmteaanvallen. Daarbij kun je veel zweten, zowel overdag als in de nacht. Ook kun je rood worden in het gezicht en de hals. Veel vrouwen die hier last van hebben, vinden het ongemakkelijk. Zeker als het zomaar gebeurt als je de deur uit bent, terwijl je het niet verwacht. Probeer in zo’n situatie rustig te blijven, zodat het niet erger wordt. Misschien kun je een toilet of andere afgesloten ruimte opzoeken om weer tot jezelf te komen. Het is verder ook slim om altijd wat tissues in je tas te hebben, om zweet weg te kunnen deppen. En denk er ook aan om deodorant mee te nemen, en eventueel extra kleding. Het ligt er maar net aan hoe erg de opvliegers zijn in jouw situatie.

Intieme zone

In je intieme zone kan er ook het een en ander veranderen. Zo kun je last hebben van vaginale droogheid. Dit kan pijnlijk of ongemakkelijk zijn, onder andere tijdens seks. Veel vrouwen hebben een verminderd libido tijdens de overgang. Dit kan van tijdelijke aard zijn, of wat langer duren. Daarnaast kan het zo zijn dat je vaker moet plassen, ook in de nacht. Verder is er kans op het verliezen van druppeltjes urine, als je lacht of niest bijvoorbeeld. Gelukkig is hier comfortabel ondergoed voor te vinden.

Mentale klachten

Helaas kun je ook mentale klachten krijgen. Stemmingswisselingen zijn hier een bekend voorbeeld van. Ook kun je prikkelbaar zijn. Of angstig, zonder specifieke reden. Depressieve gevoelens kunnen meer naar de voorgrond treden. Als je het idee hebt dat je dit (te) hevig ervaart, kun je altijd contact opnemen met de huisarts.

Omgaan met de overgang

Het is inmiddels wel duidelijk dat er veel klachten kunnen ontstaan bij de menopauze. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Helaas is hier geen eenduidige gebruiksaanwijzing op te vinden. Maar een stukje acceptatie is wel heel belangrijk. Je krijgt in je leven nu eenmaal met de overgang te maken. Probeer dit te accepteren zoals het is, inclusief de klachten die erbij komen kijken. Pak ook meer rust, zeker als je lichaam dit aangeeft. Er is immers van alles aan de hand in je lijf. Logisch dus als je sneller vermoeid bent. Dan mag je best wat minder streng voor jezelf zijn, en wat ‘moetjes’ uit je agenda halen. Zo maak je deze periode in je leven zo comfortabel mogelijk voor jezelf. En weet dat het uiteindelijk ook weer voorbij gaat! Hoelang dat precies duurt, is verschillend. Maar het is in ieder geval alvast iets om naar uit te kijken.

Het is niet niks, de menopauze. Verdiep je in de klachten die op kunnen treden, zodat je hier alvast vanaf weet. En probeer de overgang zo goed mogelijk door te komen, waar de bovenstaande tips je hopelijk wat bij helpen.

Gerelateerd